<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Grilované dobroty nejen pro vegetariány

min.

Jde to i bez masa! Věřte, že stačí správně nakombinovat suroviny, a i vegetariáni si na vaší grilovací party pochutnají. A co víc, vsadíme se s vámi, že se k nim příště rádi připojíte!

 

Zeleninové špízy

Ingredience:

  • 1 větší cuketa
  • 1 šalotka
  • 250 g tofu
  • Cherry rajčátka
  • 5 žampionů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Cuketu umyjte a nakrájejte na větší kostky. Cibuli nakrájejte na měsíčky. Žampiony umyjte, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Tofu nakrájejte na kostky. Z olivového oleje, citronové šťávy, prolisovaného česneku, soli a pepře si připravte marinádu, kterou použijte na připravenou zeleninu. Nechejte alespoň 1 hodinu marinovat a poté jednotlivé ingredience napichujte na špejle. Špízy grilujte přibližně 5 minut. Během grilování špízy otáčejte a potírejte marinádou. Podávejte s rozpečeným celozrnným pečivem.

Grilovaný lilek se sýrem halloumi

Ingredience:

  • 1 větší lilek
  • 50 g sušených rajčat
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g sýru halloumi (můžete použít jakýkoliv jiný sýr dle chuti)
  • Čerstvé bylinky
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Z oleje, prolisovaného česneku, soli, pepře, nasekaných sušených rajčat a nasekaných čerstvých bylinek si připravte marinádu. Lilek umyjte a nakrájejte na kolečka, která z obou stran potřete marinádou. Sýr nakrájejte na tenké plátky. Na rozpáleném grilu ogrilujte kolečka lilku z obou stran. Před podáváním na lilek položte plátek sýra, který nechejte roztéct.

Grilované ovoce

Ingredience:

  • 2 hrušky
  • 2 jablka
  • ½ čerstvého ananasu
  • Ocet balsamico
  • Vanilková zmrzlina

Postup:

Hrušky a jablka zbavte jádřince a nakrájejte na plátky. Ananas očistěte a nakrájejte na plátky. Balsamicový ocet nalijte do hrnce a svařte na hustý sirup. Plátky ovoce položte na rozpálený gril a grilujte z obou stran. Teplé ovoce přendejte na talíř, přelijte balsamicovou redukcí a přidejte vanilkovou zmrzlinu.

Pikantní grilované houby

Ingredience:

  • 400 g směsi hub – žampiony, hlíva, hřiby
  • 3 stroužky česneku
  • 1 malá chilli paprička
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Čerstvé bylinky
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Houby očistěte, zbavte nožiček a větší kousky přepulte. Chilli papričku nasekejte a smíchejte s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, nasekanými bylinkami, solí a pepřem. Marinádou potřete houby, které položte na rozpálený gril. Grilujte přibližně 5 minut. Podávejte s celozrnným pečivem nebo zeleninovým salátkem.

Grilovaná kukuřice

Ingredience:

  • 3 kukuřice
  • 3 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • Čerstvé bylinky dle chuti
  • Sůl

Postup:

Kukuřice očistě a povařte 20 minut v osolené vodě. Kukuřice položte na rozpálený gril a grilujte přibližně 10 minut. V průběhu grilování kukuřice otáčejte. Z másla, prolisovaného česneku, nasekaných čerstvých bylinek a soli připravte bylinkové máslo, kterým kukuřice před podáváním potřete.