Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
3 suroviny, které by neměly v květnu chybět ve vašem jídelníčku
4.10.2021
Květen je nejen měsícem lásky, ale také měsícem, který nám přináší 3 úžasné suroviny. Nebudeme vás dlouho napínat a prozradíme, o které se jedná. Na mysli máme chřest, špenát a mangold. Obohaťte svůj jídelníček o vitamíny skupiny B, vitamíny C, kyselinu l
Chřestová polévka se smetanou a opečenými krutony
- 20 ks výhonků mladého zeleného chřestu
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 smetana 33 %
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- 1 lžíce špaldové mouky
- Sůl
- Pepř
- Čerstvé bylinky dle chuti
- 2 plátky celozrnného toastového chleba
Postup:
Chřest důkladně umyjte a nakrájejte na menší kousky. Do hrnce nalijte olej, na kterém osmažte na kostičky nakrájenou cibulku zaprášenou mouku. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Do vývaru vložte chřest a vařte do změknutí. Když je chřest měkký, přilijte smetanu a pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte dohladka. Dle chuti osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte máslo, na kterém smažte na kostičky nakrájený toastový chléb. Polévku podávejte posypanou nasekanými bylinkami a krutonky.
Bezlepkový špenátový quiche
Ingredience:
- 250 g bezlepkové mouky
- 120 g másla
- 2 vejce
- 1 cibule
- 100 g baby špenátu
- 1 rýžová smetana
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 stroužky česneku
- Sůl
- Pepř
- 5 čerstvých cherry rajčat
Postup:
Mouku, změklé máslo a vajíčka vložte do mísy a vypracujte těsto. Těsto vtlačte do formy na koláč a pečte v předehřáté troubě na 180°C přibližně 20 minut. Mezitím si připravte náplň. Na pánvi rozehřejte olej, na kterém osmažte na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte špenát, smetanu a prolisovaný česnek. Dle chuti osolte a opepřete. Náplň nalijte na korpus a pečte dalších 15 až 20 minut. Hotový koláč ozdobte čerstvými rajčátky. Quiche můžete podávat teplý i studený.
Zelené smoothie s mangoldem
Ingredience:
- 1 hrst mangoldu
- 1 hrst baby špenátu
- 1 zralý banán
- 2 jablka
- 2 čajové lžičky javorového sirupu
- 1 polévková lžíce kustovnice čínské
- 200 ml mandlového mléka
Postup:
Mangold a špenát důkladně umyjte a vložte do nádoby mixéru. Přidejte zbylé ingredience a rozmixujte dohladka. Smoothie podávejte ihned po přípravě.