<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

3 suroviny, které by neměly v květnu chybět ve vašem jídelníčku

min.

Květen je nejen měsícem lásky, ale také měsícem, který nám přináší 3 úžasné suroviny. Nebudeme vás dlouho napínat a prozradíme, o které se jedná. Na mysli máme chřest, špenát a mangold. Obohaťte svůj jídelníček o vitamíny skupiny B, vitamíny C, kyselinu l

 

Chřestová polévka se smetanou a opečenými krutony

  • 20 ks výhonků mladého zeleného chřestu
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 smetana 33 %
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 lžíce špaldové mouky
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvé bylinky dle chuti
  • 2 plátky celozrnného toastového chleba

Postup:

Chřest důkladně umyjte a nakrájejte na menší kousky. Do hrnce nalijte olej, na kterém osmažte na kostičky nakrájenou cibulku zaprášenou mouku. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Do vývaru vložte chřest a vařte do změknutí. Když je chřest měkký, přilijte smetanu a pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte dohladka. Dle chuti osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte máslo, na kterém smažte na kostičky nakrájený toastový chléb. Polévku podávejte posypanou nasekanými bylinkami a krutonky.

Bezlepkový špenátový quiche

Ingredience:

  • 250 g bezlepkové mouky
  • 120 g másla
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 100 g baby špenátu
  • 1 rýžová smetana
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl
  • Pepř
  • 5 čerstvých cherry rajčat

Postup:

Mouku, změklé máslo a vajíčka vložte do mísy a vypracujte těsto. Těsto vtlačte do formy na koláč a pečte v předehřáté troubě na 180°C přibližně 20 minut. Mezitím si připravte náplň. Na pánvi rozehřejte olej, na kterém osmažte na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte špenát, smetanu a prolisovaný česnek. Dle chuti osolte a opepřete. Náplň nalijte na korpus a pečte dalších 15 až 20 minut. Hotový koláč ozdobte čerstvými rajčátky. Quiche můžete podávat teplý i studený.

Zelené smoothie s mangoldem

Ingredience:

  • 1 hrst mangoldu
  • 1 hrst baby špenátu
  • 1 zralý banán
  • 2 jablka
  • 2 čajové lžičky javorového sirupu
  • 1 polévková lžíce kustovnice čínské
  • 200 ml mandlového mléka

Postup:

Mangold a špenát důkladně umyjte a vložte do nádoby mixéru. Přidejte zbylé ingredience a rozmixujte dohladka. Smoothie podávejte ihned po přípravě.