<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Alergeny v potravinách

Až 35 % populace se potýká s různými alergiemi. Alergeny jsou všude. Jedná se o přirozeně se vyskytující látky, na které mohou být někteří jedinci přecitlivělí. Co jsou alergeny? Jak poznat alergickou reakci? To a mnohem více se dozvíte v dnešním článku.

Co jsou alergeny

Alergeny jsou chemické látky, které svým působením vyvolávají alergickou reakci organismu. Jedná se o přirozeně se vyskytující látky bílkovinové povahy. Tyto látky mohou u některých přecitlivělých jedinců vyvolat reakci imunitního systému, který se vůči nim brání tím, že rozpoutá bouřlivou alergickou reakci s řadou vedlejších projevů.

Alergická reakce

Alergická reakce je, zjednodušeně řečeno, obrana imunitního systému vůči některým neškodným látkám. Pokud imunitní systém dobře pracuje, s těmito látkami se bez sebemenšího problému vypořádá. Pokud však není schopen se s těmito látkami poprat, dochází k vytváření protilátek, tak zvaných imunoglobulinů. Ty se váží na alergeny a vyvolávají alergickou reakci.

Zjednodušeně řečeno, sníte-li potravinu, která je pro vás spouštěčem, imunitní systém ji bude brát jako cizího vetřelce a bude se vůči ní bránit.

Projevy alergické reakce

Projevem alergické reakce může být svědění, kýchání, otok, nadýmání, nevolnost, křeče, průjem, kopřivka, hlen a krev ve stolici, zácpa a další.

Alergická reakce se obvykle dostaví do jedné hodiny po požití alergenu. Existují ovšem výjimky, kdy se alergická reakce může dostavit až za několik hodin.

Anafylaktický šok

V některých vážných případech může dojít až k anafylaktickému šoku, jež je pro lidský život ohrožující. Dochází k zúžení hrdla a dýchacích cest, a člověk nemůže dýchat. Předejít tomuto stavu se dá podáním injekce se speciálním roztokem.

Označení alergenů na potravinách

Jediným možným způsobem, jak předcházet alergickým reakcím, je správný jídelníček. Od roku 2014 platí v České republice povinnost označovat nejčastější alergeny na obalech potravin a v restauracích. Alergeny nemusí být uvedeny přímo v jídelním lístku, ale musíte mít možnost si je vyžádat u obsluhy.

Seznam potravinových alergenů

Evropská unie specifikovala 14 hlavních alergenů:

  1. Obiloviny obsahující lepek – pšenice, špalda, žito, oves, ječmen.
  2. Korýši a výrobky z nich.
  3. Vejce a výrobky z nich.
  4. Ryby a výrobky z nich.
  5. Podzemnice olejná a výrobky z ní.
  6. Sójové boby a výrobky z nich.
  7. Mléko a výrobky z něj.
  8. Skořápkové plody a výrobky z nich.
  9. Celer a výrobky z něj.
  10. Hořčice a výrobky z ní.
  11. Sezam a výrobky z něj.
  12. Oxid siřičitý
  13. Vlčí bob a výrobky z něj.
  14. Měkkýši a výrobky z nich.