Jak se rozloučit se starým rokem a oslavit příchod nového?

Jak se rozloučit se starým rokem a oslavit příchod nového?

S dobrým jídlem bude loučení veselejší a vítání radostnější.

Připravte si bohatou silvestrovskou tabuli, na které najde každý člen rodiny i host to, co mu chutná. I když letos v lehčích verzích, abychom nemuseli za týden vytahovat baterie z osobní váhy. Podívejte se na recepty na silvestrovské pohoštění a zkuste to letos trochu jinak.

Veku už máme, chybí pomazánky? Podívejte se na nové výborné recepty. 

Cuketová pomazánka

  • 1 větší nebo 2-3 menší cukety

  • 3 lžíce olivového oleje

  • na drobno nakrájené 3-5 stroužků česneku

  • 2 drcené chilli papričky

  • mořská sůl

  • 2 lžíce strouhaného parmazánu

Očištěnou cuketu nastrouhejte nahrubo, nasolte a nechejte asi půl hodiny pustit vodu. Pak propláchněte pod tekoucí vodou a dobře vymačkejte všechnu tekutinu. V pánvi na oleji opékejte asi 1 minutu chilli papričky a česnek. Vsypte cuketu a za stálého míchání opékejte 3 minuty. Přendejte do mísy a do ještě teplé směsi vmíchejte parmazán. Ochutnejte, případně dosolte, a chcete-li, můžete ještě zjemnit zakysanou smetanou.

Pomazánka z chřestu a avokáda

  • 400 g zeleného chřestu

  • 30 g raw tahini (k dostání v obchodě se zdravou výživou)

  • 1 větší avokádo (cca 200 g)

  • 20 ml citronové šťávy

  • 1 větší rajče (cca 100 g)

  • Himalájská sůl na dochucení

Do mixéru vložte chřest, tahini, avokádo a rajče. Mixujte do doby, než vznikne hladká směs, do které přilijte citronovou šťávu a znovu krátkou dobu pomixujte. Vzniklou směs dochuťte Himalájskou solí dle své chuti.

Cizrnová pomazánka

  • Cizrna 140 g

  • Tofu 80 g 

  • Olivový olej 8 g 

  • Sezam 20 g 

  • Cherry rajčátka 60 g

  • Celozrnné pečivo 200 g 

  • Česnek 8 g 

  • Bylinky 8 g 

  • Sůl 8 g

Cizrnu namočíme na 6 hodin do slané vody a poté ji uvaříme do měkka. Řádně scedíme a rozmixujeme s tofu. Ochutíme bylinkami, česnekem a olivovým olejem. Na pánvi opražíme bílý sezam. Na rozpečené pečivo namažeme cizrnovou pomazánku a posypeme praženým sezamem. Ozdobte rajčátky.

Rybičková pomazánka

  • 250 g tvarohu

  • 1-2 uvařená vejce

  • konzervu sardinek v oleji

  • malá cibule, nasekaná

  • 1-2 nakládané okurky, nasekané

  • sůl

  • pepř

  • hořčice a šťáva z citronu na dochucení

Tuto zdravější verzi klasické rybí pomazánky připravte v mixéru, do jehož nádoby vložte všechny uvedené suroviny krom vajec a okurek. Rozmixujte (pozor, ve stolních mixérech G21 stačí opravdu v sekundách) a nakonec lehce vmíchejte nadrobno nasekaná vejce s okurkami.

Drožďová pomazánka

  • 1 velká cibule, najemno nasekaná

  • 2 lžíce másla

  • 200 g droždí

  • mléko

  • 2 lžičky hořčice

  • 2 najemno nasekané nakládané okurky

  • 250 g tvarohu

  • 100 g nastrouhaného polotvrdého sýra

  • sůl

  • pepř

Co se zbylou polovinou kostky kvasnic po pečení dalamánkové veky? Připravte si lehkou drožďovou pomazánku. Ano, víme, že vám ve školce nechutnala, ale zapomeňte na tu školkovou a dejte jí ještě šanci :-)

Pomazánka z červené řepy

  • 1 uvařená červená řepa

  • 400 g uvařené cizrny

  • 2 lžíce másla

  • šťáva z 1/2 citrónu 

  • 1 lžíce slunečnicových semínek

  • 3 stroužky česneku 

  • sůl, pepř, tymián

  • 2 lžíce olivového oleje

Řepu i cizrnu uvařte doměkka, přidejte ostatní suroviny a využijte svůj nový výkonný mixér. Po několika sekundách mixování je vynikající pomazánka hotová, nechejte ji zchladit v ledničce a vyhlížejte hosty. 

Česneková pomazánka ve zdravější verzi

  • 200 g tvrdého sýru (eidam, gouda a podobně)

  • 200 g zakysané smetany

  • 2-4 stroužky českého česneku

  • sůl

  • pepř

Zkuste oblíbenou česnekovou pomazánku ve zdravější a chutnější verzi. Nahraďte máslo zakysanou smetanou, pochutnáte si. 



Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také