Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Jak se rozloučit se starým rokem a oslavit příchod nového?
4.10.2021
S dobrým jídlem bude loučení veselejší a vítání radostnější.
Připravte si bohatou silvestrovskou tabuli, na které najde každý člen rodiny i host to, co mu chutná. I když letos v lehčích verzích, abychom nemuseli za týden vytahovat baterie z osobní váhy. Podívejte se na recepty na silvestrovské pohoštění a zkuste to letos trochu jinak.
Veku už máme, chybí pomazánky? Podívejte se na nové výborné recepty.
Cuketová pomazánka
-
1 větší nebo 2-3 menší cukety
-
3 lžíce olivového oleje
-
na drobno nakrájené 3-5 stroužků česneku
-
2 drcené chilli papričky
-
mořská sůl
-
2 lžíce strouhaného parmazánu
Očištěnou cuketu nastrouhejte nahrubo, nasolte a nechejte asi půl hodiny pustit vodu. Pak propláchněte pod tekoucí vodou a dobře vymačkejte všechnu tekutinu. V pánvi na oleji opékejte asi 1 minutu chilli papričky a česnek. Vsypte cuketu a za stálého míchání opékejte 3 minuty. Přendejte do mísy a do ještě teplé směsi vmíchejte parmazán. Ochutnejte, případně dosolte, a chcete-li, můžete ještě zjemnit zakysanou smetanou.
Pomazánka z chřestu a avokáda
-
400 g zeleného chřestu
-
30 g raw tahini (k dostání v obchodě se zdravou výživou)
-
1 větší avokádo (cca 200 g)
-
20 ml citronové šťávy
-
1 větší rajče (cca 100 g)
-
Himalájská sůl na dochucení
Do mixéru vložte chřest, tahini, avokádo a rajče. Mixujte do doby, než vznikne hladká směs, do které přilijte citronovou šťávu a znovu krátkou dobu pomixujte. Vzniklou směs dochuťte Himalájskou solí dle své chuti.
Cizrnová pomazánka
-
Cizrna 140 g
-
Tofu 80 g
-
Olivový olej 8 g
-
Sezam 20 g
-
Cherry rajčátka 60 g
-
Celozrnné pečivo 200 g
-
Česnek 8 g
-
Bylinky 8 g
-
Sůl 8 g
Cizrnu namočíme na 6 hodin do slané vody a poté ji uvaříme do měkka. Řádně scedíme a rozmixujeme s tofu. Ochutíme bylinkami, česnekem a olivovým olejem. Na pánvi opražíme bílý sezam. Na rozpečené pečivo namažeme cizrnovou pomazánku a posypeme praženým sezamem. Ozdobte rajčátky.
Rybičková pomazánka
-
250 g tvarohu
-
1-2 uvařená vejce
-
konzervu sardinek v oleji
-
malá cibule, nasekaná
-
1-2 nakládané okurky, nasekané
-
sůl
-
pepř
-
hořčice a šťáva z citronu na dochucení
Tuto zdravější verzi klasické rybí pomazánky připravte v mixéru, do jehož nádoby vložte všechny uvedené suroviny krom vajec a okurek. Rozmixujte (pozor, ve stolních mixérech G21 stačí opravdu v sekundách) a nakonec lehce vmíchejte nadrobno nasekaná vejce s okurkami.
Drožďová pomazánka
-
1 velká cibule, najemno nasekaná
-
2 lžíce másla
-
200 g droždí
-
mléko
-
2 lžičky hořčice
-
2 najemno nasekané nakládané okurky
-
250 g tvarohu
-
100 g nastrouhaného polotvrdého sýra
-
sůl
-
pepř
Co se zbylou polovinou kostky kvasnic po pečení dalamánkové veky? Připravte si lehkou drožďovou pomazánku. Ano, víme, že vám ve školce nechutnala, ale zapomeňte na tu školkovou a dejte jí ještě šanci :-)
Pomazánka z červené řepy
-
1 uvařená červená řepa
-
400 g uvařené cizrny
-
2 lžíce másla
-
šťáva z 1/2 citrónu
-
1 lžíce slunečnicových semínek
-
3 stroužky česneku
-
sůl, pepř, tymián
-
2 lžíce olivového oleje
Řepu i cizrnu uvařte doměkka, přidejte ostatní suroviny a využijte svůj nový výkonný mixér. Po několika sekundách mixování je vynikající pomazánka hotová, nechejte ji zchladit v ledničce a vyhlížejte hosty.
Česneková pomazánka ve zdravější verzi
-
200 g tvrdého sýru (eidam, gouda a podobně)
-
200 g zakysané smetany
-
2-4 stroužky českého česneku
-
sůl
-
pepř
Zkuste oblíbenou česnekovou pomazánku ve zdravější a chutnější verzi. Nahraďte máslo zakysanou smetanou, pochutnáte si.