Jak vybrat správný odšťavňovač

Jak vybrat správný odšťavňovač

Také jste propadli kouzlu domácích čerstvých šťáv? Poradíme vám, jak vybrat správného pomocníka na jejich výrobu.

Jak vybrat správný odšťavňovač

  1. Výhody odšťavňovačů

  2. Druhy odšťavňovačů

  3. Rozdělení podle využití

  4. Zdraví a krása jdou ruku v ruce

  5. Tipy na závěr

Výhody odšťavňovačů: K čemu je vlastně odšťavňování dobré?

Odšťavňováním ovoce a zeleniny získáte nejvíc přírodních výživových látek, enzymů a vitamínů v ovocné nebo zeleninové šťávě. Odšťavňovače se od sebe ale dost liší. Proto, pokud nechcete dlouho studovat různé parametry a porovnávat hodnoty, nechte si s výběrem toho nejvhodnějšího poradit.

Druhy odšťavňovačů: Šnek nebo centrifuga?

Základní rozdělení odšťavňovačů je na šnekové a odstředivé. Šnekové pak dělíme ještě na vertikální a horizontální.

Šnekové odšťavňovače

Pomocí šneku vymačkají veškerou šťávu z ovoce a zeleniny při velmi nízkých otáčkách. Lisováním za studena nedochází k zahřívání surovin a šťáva je přírodní a bohatá na výživové látky, zdravé a tolik potřebné enzymy a prospěšné vitamíny.

Nízkootáčkové šnekové odšťavňovače vyrobí šťávu méně provzdušněnou. Díky tomu nedochází k rychlé oxidaci a šťáva vydrží déle čerstvá.

  • Šnekové odšťavňovače vertikální: šnek je ve svislé poloze a výborně si poradí především s měkkými surovinami.

  • Šnekové odšťavňovače horizontální: šnek je ve vodorovné poloze a dokonale odšťavní i nejtvrdší, například kořenovou, zeleninu.  S přehledem také zvládne bylinky nebo zeleninu listovou, jejíž zpracování je pro jiné typy odšťavňovačů náročnější a ne tak efektivní.

Odstředivé odšťavňovače

Rozsekají vložené suroviny na drobné kousky. Odstředivou silou je následně protlačí přes sítko. Protlačením při vysokých otáčkách dojde k vymačkání šťávy. Odšťavňováním odstředivou silou získáte ovocnou a zeleninovou šťávu sice rychleji, ale s menším množstvím vitamínů, enzymů a zdravých látek. Nižší je také procento výtěžnosti.

Šťáva připravená ve vysokootáčkovém odšťavňovači je provzdušněná, díky čemuž dochází v krátké chvíli po přípravě k oxidaci, která způsobuje zabarvení a ztrátu nutričních hodnot.

Rozdělení podle využití: Profík nebo doplněk?

  • Horizontální šnekové odšťavňovače G21 Gourmet nebo G21 Chamber vám odšťavní jak nejčastěji používané suroviny jako jablka nebo hrušky či mladou mrkev. Doporučujeme je i na tvrdou kořenovou zeleninu, bylinky, listovou zeleninu a menší plody (maliny, borůvky, angrešt). Získáte nejvyšší možný obsah zdravých látek, enzymů a neporušených vitamínů.

  • Jestliže při koupi odšťavňovače preferujete cenu před výkonem a spokojíte se s menším množstvím vitamínů a zdravých látek, podívejte se po odšťavňovači odstředivém. Počítejte ale s vyšším množstvím odpadu a menším množstvím zdravé ovocné šťávy.

Zdraví a krása jdou ruku v ruce: Proč pít ovocné a zeleninové šťávy

Čerstvé ovocné šťávy jsou výborné svými účinky pro lidský organismus, který se díky nim skvěle pročišťuje a detoxikuje. Zelenina a ovoce obsahují velké množství vitamínů, minerálních látek, enzymů a vlákniny.

Díky čerstvým šťávám podporujete své trávení. Snažíte se bojovat s nadváhou? Ano, pak si rozumíme.

Čerstvé šťávy podporují imunitu, odstraňují únavu a dodávají tělu energii. Vstřebávání živin ze šťáv je asi 4 x rychlejší, než je tomu u konzumace ovoce a zeleniny ve své původní podobě.

Velmi málo z nás má během dne dostatečný přísun vitamínů z ovoce a zeleniny. Pití čerstvých šťáv je způsob, jak tyto vitamíny přijmout, aniž bychom museli jíst velké množství ovoce a zeleniny.

Tipy na závěr

  • Odstraňte všechny tvrdé pecky, zatímco menší jadérka např. u melounů, citronů, pomerančů, ponechejte.

  • Vyhýbejte se odšťavňování ovoce s malým obsahem vody jako jsou například banány. Tento druh ovoce lépe využijete na přípravu ovocných smoothie.

  • Nekombinujte příliš druhů ovoce a zeleniny. Pamatujte si, že v jednoduchosti je krása.

  • Dužinu nevyhazujte. Dá se dále zpracovávat například do korpusů při pečení dortů a podobně.

  • Používejte superpotraviny jako například chia semínka, která můžete zpracovat v mixéru a následně přidat do šťávy, konopná semínka, acai a další potraviny, díky kterým budou Vaše šťávy chutnější.

  • Přístroj umývejte vždy co nejdříve po jeho použití, abyste zabránili zaschnutí dužiny. Je to pohodlnější ;)





Dejte tip přátelům
Vložte vlastní
recept nebo článek
a vyhrajte skvělou sušičku potravin.
Z každých vašich 10 publikovaných příspěvků vylosujeme jeden, jehož autorovi pošleme sušičku G21 Paradiso Cube. Budete to vy?
Autor
Jak se vám článek líbil?
92%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také