<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Jak vybrat vhodné uzeniny?

Jelikož je spotřeba uzenin v České republice velmi vysoká, rozhodli jsme se napsat článek, ve kterém vám poradíme, jak vybrat ty vhodné. Bohužel se mezi uzeninami, jež trh nabízí, vyskytují takové, jejichž obsah tuku, cholesterolu, soli a dalších nezdravý

Ano!

Pokud jsme vás hned na začátku vylekali, nebojte, uzenin se nemusíte zcela vzdát. Jde to totiž i zdravěji. Při výběru uzenin je velmi podstatné koukat na jejich složení a výživové hodnoty. Velmi často se v uzeninách vyskytuje nejen vysoký podíl soli a tuku, ale také vody a kořenících směsí, které mají za úkol zvýraznit chuť a barvu. Na druhou stranu je možné sehnat uzeniny, které obsahují pouze minimum výše zmíněných látek.

Čím se řídit při výběru uzeniny?

  • Hlavní zásadou, jak vybrat tu pravou, je správné složení. Koukejte zejména na podíl masa, obsah soli a vody. U pultových uzenin se jen málokdy dozvíte přesné složení, proto dávejte přednost uzeninám baleným.
  • Skladování hraje důležitou roli. Uzeniny jsou velmi náchylné na teplotu. Je důležité, aby byly skladovány při teplotě 0 až 5 °C.
  • Cena napoví. Věřte, že opravdu kvalitní uzeniny nejsou levné. Jejich cena se často rovná ceně masa.
  • Uzeniny pro děti? Ano, proč ne. Ovšem zde buďte opravdu opatrní. Mnoho výrobků má označení „pro děti“ nebo „dětská“. Velmi často se stane, že výrobce umístí toto označení na výrobek, který je plný soli. Vždy kontrolujte, zda daný produkt obsahuje maximálně 1,5 % soli a minimálně 90 % masa.
  • Celkový obsah tuku. Obsah tuku by měl být v rozmezí od 3 do 5 %.
  • Obsah soli. Řiďte se pravidlem, čím méně, tím lépe. Příliš mnoho soli v potravinách je viníkem různých onemocnění. Maximální hranice obsahu soli by měla být 2,5 %.
  • Podíl masa. I zde platí pravidlo, čím více, tím lépe. Konzumujte pouze uzeniny s podílem masa minimálně 80 %.

Uzeniny ve světě

Nejen Česká republika se pyšní oblibou v uzeninách. Existuje nepřeberné množství druhů uzeniny, přičemž každá země má své speciality.

  • Německo je známé díky svým trvanlivým salámům. Nejznámější je česnekový salám, tak zvaný Knoblauchwurst.
  • Francie může nabídnout trvanlivé uzeniny, například salám obalený v bylinkách a česneku.
  • Itálie je nejen zemí sýrů, ale také salámů. Nejznámější, milánský salám, se dochucuje bílým vínem a česnekem.
  • Velká Británie nabízí proslulé klobásky. Například Cambridgeskou klobásu zná celý svět. Tato klobása je vyráběna z libového masa a dochucována čerstvými bylinkami a kořením.