Jak zpracovat kopřivu ?

Jak zpracovat kopřivu ?

Kopřiva se dá zpracovat mnoha způsoby. Podívejte se s námi na tři z nich.

Čaj z listů kopřivy

Na čaj budete potřebovat 30 g listů a 500 ml vody. Vodu uvařte a listy zalijte. Nechejte louhovat 15 až 20 minut. Popíjejte v průběhu dne.

Čaj z kopřivy

Kopřivový sirup

  • 50 g listů kopřivy

  • 300 ml vody

  • 100 g třtinového cukru

Kopřivy umyjte a vložte do hrnce. Zalijte vodou a krátce povařte. Nechejte 30 minut louhovat a poté listy vyjměte. Přidejte cukr a přiveďte k varu. Vařte do zhoustnutí.

Usušte ji!

Jestli vlastníte sušičku potravin, pak máte částečně vyhráno. Kopřivu zbavte tvrdých stonků a naskládejte ji na sušící plata tak, aby se jednotlivé části nepřekrývaly. Pravidelně je obracejte! V opačném případě by mohlo dojít ke spálení. Jak sami dobře víte, kopřiva i bylinky obecně mají léčivé účinky, které by se mohly teplem zničit. Je proto velmi důležité nastavit teplotu na maximálně 42 °C. A jak poznáte, že jsou bylinky suché? Jednoduše. Při dotyku chrastí.

Sušená kopřiva

Pití čaje z kopřivy pomáhá:

  • snížit zánět

  • léčit příznaky prostaty

  • léčit sennou rýmu

  • snížit krevní tlak

  • při kontrole hladiny cukru v krvi

Kopřiva má detoxikující, močopudné a posilující účinky. Čistí krev, působí proti anémii, svědčí kardiovaskulárnímu systému, proplachuje ledviny... Má blahodárný vliv na imunitní systém, pomáhá při revmatismu i kožních potížích.

Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také