Kuchyň sbližuje, jídlo sbližuje

Kuchyň sbližuje, jídlo sbližuje

Rozhovor se šéfkuchařem a milovníkem dobrého jídla Michalem Krulichem

Vaření je jako malování nebo komponování. Existuje jen určitý počet barev nebo not a rozhodující je, jakým způsobem je spojit  (M. Krulich)


S šéfkuchařem Michalem Krulichem jsme se poprvé setkali při přípravě domácí čokolády.  

“Nejraději bych si s vámi povídal u sklenice dobrého vína, ale když vidím tady ten mixér, úplně mě svrbí ruce a potřebuju jej hned vyzkoušet.”, s omluvným úsměvem vložil do nádoby suroviny, aby před nás pak postavil tu nejlepší čokoládu, jakou jsme kdy ochutnali.

Když jste začal vínem, jaký k němu máte v kuchyni vztah? Máte je při vaření rád?

Jistě (smích). Rád je upíjím v kuchyni, dává to vaření ještě lepší atmosféru. Obzvlášť, když je nás v kuchyni víc. Víte, vaření není jen pachtění se u sporáku. Vaření je zábava, lidi si u toho povídají. A když si vezmeme víno jako surovinu, tak do kuchyně samozřejmě patří. Vždyť se podívejte na nejoblíbenější světové kuchyně, italská, francouzská… víno je jejich nedílnou součástí. Ta kuchyně je lehká, fresh a díky vínu jsou chutě, jak bych to řekl, kulaté. Samozřejmě to vždycky musí být víno opravdu dobré a kvalitní. Zkusili jste třeba už někdy vinný gel?

Ne, co to je?

V zahraničí se s tím setkáte ve Francii, u nás třeba na Moravě. Svařením vína z něj dostanete redukci, která poslouží jako základ. Po zahuštění přírodní želatinou a jemným dochucením získáte vynikající předkrm nebo přílohu k pečenému masu. Příprava je sice náročná, ale když pak ochutnáte, stojí to za to.

Michale, povídáme si chvíli, ale z vás ta láska k vaření přímo čiší. Jak jste se vlastně do kuchyně dostal?

Asi bych nemohl říct že jsem se chtěl už jako dítě stát kuchařem, ale faktem je, že mi maminka vyprávěla, jak jsem už coby prcek kuchtil, zkoušel a pak to nutil ostatní ochutnávat.

Pokud jste nezačínal u pokrmů z písku…

(Smích) Obávám se, že ano. Ale v kuchyni jsem vydržel, vystudoval hotelovku, získal praxi, vypracoval jsem se z kuchaře na šéfkuchaře a dnes vedu kuchařské kurzy. Víte, měl jsem štěstí i na lidi, co mě ve školách a praxi vedli. Předali mi tu chuť a lásku k vaření, bez toho bych se nikam nedostal. Zůstalo by mi jen to házení talířů.

Prosím? Hážete talíře po lidech v kuchyni?

Dnes už nehážu ničím, ale dřív tak trochu ano.  Ne po lidech, i když chuť jsem někdy měl. Jen do koše. Nesnáším lajdáctví a odbytou práci. Jídlo, nejen jeho vaření, ale i servírování, se musí dělat poctivě a s láskou. Když jsem šel kolem pultu, kde stál špatně nachystaný talíř pro hosta, jednoduše jsem jej vzal, hodil do koše a přiměl kuchaře, aby to připravil znovu.

Kuchyně je tým. Když jeden člověk nepracuje, tým se rozpadá. Nevadí mi, když někdo udělá chybu, stane se. Ale tu chybu nesmí pustit ven, k zákazníkovi.

A co vás přivedlo ke kurzům vaření pro veřejnost?

Byl to přirozený směr. Potřeboval jsem změnu. Mezi prací v restauraci a vedením kurzů je jeden velký rozdíl, nálada. Do restaurace se přijdou najíst i lidé, kteří mají jídlo jen jako jednu z běžných denních činností. Občas potřebují i ventilovat špatnou náladu a personál restaurace je zkrátka po ruce. Do kurzů ale jdou, protože něco chtějí. Chtějí se učit, chtějí zkusit nové věci. Přistupují k tomu s nadšením a mají zájem vzít si z toho co nejvíc. Baví mě s nimi spolupracovat, něco jim ukázat, předvést jim, že kvalitní jídlo = kvalitní suroviny.

Přivoňte si k broskvi i masu

Učím je, jak poznat kvalitní ovoce, zeleninu nebo maso, jak je důležité k nim už při nákupu přivonět. To byste nevěřili, kolik toho o surovinách člověk zjistí díky nosu, když se naučí rozlišovat správné vůně. Největší radost pak mám, když se mi účastníci kurzů vracejí.

Krom kurzů se ale zabýváte i dalšími činnostmi...

Ano, hodně mě baví připravovat rauty a zajišťovat catering. Mám už pravidelné zákazníky i z řad velkých firem. Pomáhá mi osvědčený tým lidí a je skvělý pocit, když všechno klape a vidíte tu radost nad talíři. Taková kulinářská euforie (smích).

V oboru jste už více než 20 let, určitě vnímáte i změny, kterými prošel?

Ano, gastro se i u nás hodně posunulo. Přispělo k tomu cestování, pořady o vaření, dostupnost surovin. Stejně nás ale ještě čeká dlouhá cesta a kvalitní jídlo si budeme opravdu užívat, když to naučíme děti.

Všimli jsme si, že pořádáte i kurzy pro malé kuchtíky.

Dva, pro děti 6 -  8 let a 8 - 14 let. Mám plně obsazené tři kurzy a ohromně mě to baví. Děti jsou přímé a společná práce v kuchyni je zajímá, užívají si ji. Mají sice tablety a mobily, ale na internetu k jídlu nepřivoní ani je neochutnají. Tady to naše společné vaření hrou je pro ně zábava a něco nového. Navíc jim ukazuju, že jídlo je i vtipné, takže si to užíváme společně.

Připravujeme dobroty z opravdu kvalitních a zdravých surovin, mlsají zdravou čokoládu a učím je veselá a hravá aranžmá na talíři. Navíc jídlo, které si uvaří, jim najednou chutná, i když je třeba do té doby odmítaly.

A co vlastně nejvíc chutná vám?

Tak teď jste mě zaskočili. Mně chutná tolik jídel, že nedokážu určit jedno nejoblíbenější. Vím, co nemám rád - vyhýbám se těm hutným omáčkám se spoustou mouky. Omáčky jsou fajn, ale musí být lehké a fresh. Třeba ke zvěřině. Vidíte, zvěřinu mám hodně rád. Cítíte v ní chuť, les, maso je bez stresu.

Co vás oslovilo na značce G21 Vitality?

Vaše produkty jsou pro zdravý životní styl. Vaše mixéry mají obrovský výkon, takže surovinu nezničí dlouhým mixováním, nezbaví ji chuti a živin, ale dokážou jich maximum zachovat. Podívejte se třeba tady na tu čokoládu, co jsme mixovali na začátku našeho rozhovoru. Použil jsem čisté přírodní nepražené kakaové boby z Peru, přidal třtinový cukr a během pár sekund nám to mixér G21 Vitality přivedl do dokonalé sametové konzistence. Těším se, až vyzkouším novinky, které připravujete na podzim.

To my taky. Moc děkujeme za pochvalu i za zajímavý rozhovor a poprosíme vás ještě o nějaký váš oblíbený recept pro naše čtenáře.

Určitě, doporučuji vynikající hovězí Wellington. Recept je pro dvě osoby, protože je lepší vařit ve dvou :-)

Michal Krulich vaří a učí lidi lásce k jídlu a kvalitní kuchyni v  Kuchařských kurzech,  provozuje cateringový servis a je všude tam, kde je dobré jídlo. Osobně jej můžete poznat v kuchařských kurzech v Kladně nebo na veletrhu For Gastro v sobotu 6. října 2018, kde bude v praxi testovat přístroje a produkty značky G21 Vitality. Vstupenku na veletrh si můžete stáhnout zde.

Dejte tip přátelům
Vložte vlastní
recept nebo článek
a vyhrajte skvělou sušičku potravin.
Z každých vašich 10 publikovaných příspěvků vylosujeme jeden, jehož autorovi pošleme sušičku G21 Paradiso Cube. Budete to vy?
Autor
Jak se vám článek líbil?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také