Poradíme vám, co s přebytkem vykoledovaných vajíček

Poradíme vám, co s přebytkem vykoledovaných vajíček

Jako každý rok si vaši malí koledníci vykoledovali mnoho vajíček a vy nevíte, co s nimi? Vajíčkovou pomazánku už nemůžete ani vidět a samotná vařená vejce vám lezou krkem? Poradíme vám několik originálních a chutných receptů, které nyní určitě oceníte.

Nakládaná vejce

Ingredience:

  • 10 vajec natvrdo
  • 400 ml octa
  • 150 ml vody
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 malá chilli paprička

Postup:

Připravte si hrnec, do kterého nalijte vodu a ocet. Přiveďte k varu a přidejte cukr a sůl. Vařte přibližně 10 minut. Mezitím si nakrájejte cibuli, česnek a chilli papričku. Vejce oloupejte a vložte do velké uzavíratelné nádoby. Přidejte nakrájené ingredience, protřepejte a zalijte připraveným nálevem. Sklenici uzavřete a nechejte na chladném místě alespoň 1 týden uležet.

Plněná vejce

Ingredience:

  • 5 vajec natvrdo
  • 50 g lučiny
  • ½ lžičky mleté sladké papriky
  • Čerstvá pažitka
  • ½ lžičky chia semínek
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Vejce oloupejte a podélně rozkrojte. Vyndejte žloutky a vložte je do misky. Přidejte lučinu, papriku, chia semínka, prolisovaný česnek a nasekanou pažitku. Důkladně promíchejte a dle chuti osolte a opepřete. Směsí naplňte zdobící sáček a plňte prázdné bílky. Hotová vajíčka ozdobte čerstvou zeleninou.

Zeleninový salát s vejci

Ingredience:

  • 2 rajčata
  • 1/3 salátové okurky
  • 1 žlutá paprika
  • 3 vejce natvrdo
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvé bylinky dle chuti

Postup:

Zeleninu důkladně umyjte a nakrájejte na kostičky, které vložte do mísy. Přidejte nakrájená vajíčka, zakysanou smetanu, citronovou šťávu a hořčici. Důkladně promíchejte a dle chuti osolte a opepřete. Salát podávejte s čerstvým celozrnným pečivem.

Polévka z vařených vajíček

Ingredience:

  • 4 vejce natvrdo
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 4 brambory
  • 3 lžíce špaldové mouky
  • 2 mrkve
  • ½ pórku
  • Čerstvé bylinky dle chuti (pažitka, libeček, petrželka)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Do hrnce vložte máslo a na kostičky nakrájenou cibuli. Krátce osmahněte a přidejte mouku. Chvíli restujte a poté zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a přidejte na kostičky nakrájené brambory, mrkev a pórek. Přidejte kmín, sůl a pepř a vařte do změknutí. Těsně před dokončením do polévky nakrájejte vajíčka a krátce povařte. Před podáváním polévku posypejte nasekanými bylinkami.

Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také