<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Raw food. Proč s tím začít?

Co to vůbec je syrová výživa? Není to pouze o tom zchroustat za den jednu syrovou mrkev. Jedná se o celou filozofii jídla jako takového. Proč s něčím takovým začít? To zjistíte z názorů odborníků i vlastní dedukcí z našeho článku.

 

Raw food

Co je syrová výživa?

Mohli jste se také setkat s pojmy jako raw food, živá výživa, raw foodism a podobně… Již z názvu vyplývá, že se jedná o konzumaci potravin ve své původní podobě, které neprošly tepelným opracováním. Tato výživa je čistě přírodní, není nikterak chemicky upravována. Jedná se o stravu, která neprošla zahřátím na více než 42°C a je tedy plná enzymů, vitamínyů, stopových prvků, antioxidantů a velmi kvalitních živin. Lidé konzumující čistě syrovou stravu se nazývají vitariáni.

Syrová výživa je velmi bohatá na aktivní enzymy, které pomáhají tělu rychleji trávit. Tepelná úprava tyto enzymy inaktivuje a vařené potraviny jsou tak pro naše těla hůře stravitelné. Každý jistě znáte, jak jste po vydatném obědě (například svíčková) unavení, bez energie a kolikrát se vám stane, že si musíte odpočinout. Je to právě z toho důvodu, že tělo veškerou svou energii vydává na trávení zkonzumovaného jídla. Kromě těchto aktivních enzymů, syrová výživa obsahuje více živin, vitamíny C a vitamíny B, které se, jak je známo, tepelnou úpravou znehodnocují. Konzumací syrové stravy do sebe dostáváte naprosté minimum zpracovaných tuků a sacharidů, které mají za následek váhový přírůstek. Někdo by mohl namítnout, že konzumací syrové stravy také přijímá tuky a sacharidy. Ano, to je pravda, ale přijímá je v přirozené podobě, tudíž si jeho tělo s nimi hravě poradí. Díky syrové stravě se budete cítit svěží, plni energie a chuti do života, zlepší se vám pleť, vlasy, nehty, upraví se vám hladina cukru v krvi a podobně.

 

 

Ohlédnutí do minulosti

Konzumování syrové stravy není fenoménem moderní doby. Její kořeny sahají již do dob minulých, kdy se lidé živili pouze syrovou stravou a bez objevení ohně by tomu bylo dosud.

Zmínky jsou již ze starověkého Řecka, kdy Pythagoras založil filozofickou a náboženskou školu, kde mohli studovat pouze vegetariáni. Jeden ze studentů, Hippokrates, je považován za otce medicíny a je znám svým výrokem „Nechť je jídlo tvým lékem“. Oba jsou považováni za konzumenty čistě syrové stravy.

Píše se rok 1930, kdy doktor Paul Kouchakoff dokazuje, že naše těla špatně reagují na vařené jídlo. Tento jev pojmenoval trávicí leukocytóza. Dlouho se tímto jevem zabýval a dokázal, že tělo takto nereaguje pouze v případě konzumace čistě syrové stravy.

V roce 1966 A. Hovannessian vydává knihu s názvem „Raw Eating“. Tento muž díky syrové stravě vyléčil své nemocné děti a domnívá se, že je tato výživa jedinou správnou dietou pro naše tělo a vařené jídlo je naopak největším zdravotním rizikem.

V Americe Viktoras Kulvinskas a Ann Wigmore bádají po tom, co znamená konzumace čistě syrové stravy pro velmi nemocné lidi. Zjišťují, že jejich těla na stravu pozitivně reagují a nemoci začínají pomalu ustupovat.

V roce 1975 Viktoras Kulvinskas vydává knihu „Survival into 21st Century“ a v roce 1984 Leslie Kenton publikuje svou knihu „The New Raw Energy“.

V roce 1984 Max Gerson začíná léčit rakovinu prostřednictvím ovocných a zeleninových šťáv.

V současné době jsou největší ohniska konzumace syrové stravy v Kalifornii, New Yorku, Brightonu, Londýnu a dalších. Každým dnem je otevíráno mnoho Raw food restaurací (u nás například zřejmě nejznámější Secret of Raw v Praze), vydává se nespočet knížek a natáčí se mnoho dokumentárních filmů.

 

Živá versus mrtvá, neboli tepelně opracovaná výživa

Naše těla jsou tvořena živými buňkami, z toho vyplývá, že budou lépe živena živými potravinami. Tepelně opracované jídlo je ochuzeno a své původní vlastnosti, to znamená vitamíny, minerály, energii a vitalitu. Obecně se doporučuje konzumace 80 % syrové stravy a 20 % tepelně upravené stravy.

Uveďme si příklad: pokud budete konzumovat zeleninu v syrové podobě, dodáte svému tělu až 10 x více živin, než konzumací stejného množství zeleniny uvařené. Vařením se bohužel ničí až 90 % živin obsažených v potravinách.

Ne všechny potraviny jsou ale prospěšné ve své syrové podobě. Například vařená rajčata zvyšují využitelnost lykopenu až 5x oproti syrovým. Tepelně opracovaná mrkev umožňuje našemu tělu absorbovat beta-karoten. Vařený špenát poskytne více železa a vápníku než syrový.

 

Kde získat sacharidy, bílkoviny a tuky?

Naše výživa by měla být složena z minerálů, vitamínů, tuků, bílkovin a sacharidů. Vitariáni naleznou zdravé sacharidy v čerstvém ovoci, tuky se skrývají v kokosovém másle, kakaovém másle, oříšcích, semínkách a podobně, zdrojem proteinů je zelenolistá zelenina a oříšky, a vitamíny a minerály jsou ukryty v zelenině a ovoci.

 

Nevýhody tepelně upravené stravy

  • tato výživa ničí pevnost jídla, která je důležitá pro zdravé zuby a svaly (obecně platí, že na rozžvýkání syrové stravy je potřeba mnohem většího úsilí, než je tomu u stravy tepelně zpracované)
  • tepelná úprava zbavuje potraviny vitamínyů, enzymů a dalších cenných látek v nich obsažených
  • tepelně upravená výživa, jak jsme již zmínili, zatěžuje trávení a způsobuje okyselení organismu
  • způsobuje odvápnění organismu
  • je původcem mnoha nemocí
  • vyvolává trávicí leukocytózu
  • má vliv na předčasné stárnutí

Výhody živé stravy

  • obsahuje vitamíny, enzymy, minerály, antioxidanty, stopové prvky a další cenné látky prospěšné našemu organismu
  • ochraňuje náš organismus před napadením škodlivými bakteriemi
  • posiluje zuby
  • upravuje váhu
  • posiluje imunitu
  • krásné vlasy, nehty a pleť
  • zlepšení trávení

Díky přechodu na syrovou stravu se postupem času zbavíte veškerých nadbytečných kilogramů.

  • absence nemocí

Díky živé stravě posílíte svou imunitu a lépe budete zvládat veškeré běžné nemoci.

  • detoxikace organismu

Díky živé stravě dojde k očistě vašeho organismu, v praxi to pak znamená, že se zbavíte veškerých škodlivých látek. Proces detoxikace nemusí být příjemný, můžete se cítit slabí, podráždění a podobně. Pokud k tomuto procesu dojde, je třeba vytrvat, neboť se postupem času začnete cítit mnohem lépe než dříve a budete plni energie.

  • zesílení smyslů

Chuť potravy budete vnímat nejen chuťovými buňkami, ale celým svým tělem. Poznáte chutě, které jste dříve neznali.

  • energie

Objevíte spoustu energie a vaše tělo bude velmi výkonné a odolné. Vaše sportovní výkony se mnohonásobně navýší.


Přehled živých potravin

Ovoce a zelenina

 

Veškerá čerstvá zelenina – především pak listová.

Veškeré čerstvé a sušené ovoce – datle, meruňky, zázvor, rozinky apod.

Houby

Reishi, Shitake, Maitake, Chaga, žampinony a další.

Doplňky

 

Probiotika, vitamíny B12, vitamíny C a další.

Produkty z kakaa

Kakaové máslo, boby, kakaová hmota a další.

Rostlinná másla

Ořechové, tahini, kakaové, kokosové a další.

Sladidla

Med, kokosový cukr, kokosový nektar, javorový sirup, stévie, datlový sirup, agáve sirup a další.

Ochucovadla

Tamari omáčka, Melasa, jablečný ocet, himálajská sůl, Psyllium, Lecitin a další.

Superpotraviny

Z těch nejznámějších – Acai, Noni, Lucuma, Baobab, Aloe vera, Propolis, kako, Chia semínka, včelí pyl a další.

Zelené potraviny

Spirullina, Chlorella, mladý ječmen, mladý oves a mladá pšenice.

Mořské a sladkovodní řasy

Nori, Wakame, Kelp, Agar a další.

Obiloviny

Naklíčené proso, ječmen, pšenice, žito, špalda a další.

Luštěniny

Klíčky: mungo, hrách, čočka, cizrna, adzuki a další.

Semínka

Slunečnicová, dýňová, lněná, chia, quinoa, mák, sezam a další.

Ořechy

Mandle, kešu, vlašské, pekanové, piniové, pistácie, makadamové a další.

Rostlinná mléka

Všechna ořechová mléka, makové, konopné, kokosové a další.

 

Jak snadno přejít na syrovou stravu?

Obecně doporučujeme postupný a pozvolný přechod. Pokud byste začali okamžitě jíst pouze syrovou stravu, vaše tělo by se začalo bránit. Došlo by k takzvané detoxikaci (organismus se zbavuje nečistot a překyselení), během které byste se cítili unavení a bez energie. Abyste tomu zabránili, zkuste nejprve ze svého jídelníčku vyřadit potraviny obsahující lepek a maso. Konzumujte více ořechů, semínek, zeleniny a ovoce v syrové podobě. Sami na svém těle poznáte, kdy je ten správný čas vrhnout se do syrové stravy na plno. Věřte, není to až tak těžké.

 

Co budete potřebovat pro přechod na syrovou stravu?

Kromě velké zásoby ovoce, zeleniny, oříšků a semínek budete potřebovat některé kuchyňské spotřebiče. Mezi ně patří odšťavňovač, kvalitní vysokootáčkový mixér, sušička potravin a rozhodně se vám v kuchyni neztratí nakličovadlo, které představuje jednoduchou cestu k výživným klíčkům.

Ze světa známých osobností

Pojďme se podívat na známé osobnosti, které se stravují nebo stravovali živou stravou.

  • filosofové, politici

Platón, Hitler, Benjamin Franklin

  • nositelé Nobelových cen

Albert Einstein, Linus Pauling, Elie Wiesel,…

  • vědci

Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Thomas Alva Edison, Nikola Tesla, Steve Jobs, Nathaniel Borenstein, Kalpana Chawla,…

  • lékaři

Max Otto Bruker, Walter Sommer, George Wald, Norman Walker, Ralph Bircher,…

  • spisovatelé

Seneca, Franz Kafka, Ovidius, G.B. Shaw,…

  • herci

Johny Depp, Clint Eastwood, Brigitte Bardot, Anthony Hopkins, Dustin Hofman, Alec Baldwin, Kate Winslet, Pamela Anderson, David Duchovny, Cameron Diaz, Natalie Portman, Nela Boudová, Richard Gere, Mimi Kirk,…

  • hudebníci

Prince, Bryan Adams, Ozzy Osbourne, Adele, Moby,…

  • modelky

Helena Houdová,…

  • sportovci

Martina Navrátilová, Mike Tyson, Murray Rose, Gianluca Vialli, Chris Evert,…

Nejčastější mýty týkající se syrové stravy

  • rostlinné bílkoviny jsou méně kvalitní než živočišné

Lidské tělo není primárně určeno pro větší konzumaci živočišných bílkovin. Podívejme se například na slony nebo gorily – tato zvířata jsou mnohem větší a mnohem svalnatější, než lidé a přesto se živí pouze rostlinnou stravou. Pokud vitariáni jedí dostatek luštěnin, ořechů, obilovin a ovoce, pak je jejich příjem bílkovin dostatečný.

  • pokud nebudu konzumovat mléko, budu mít slabé kosti

Obecně platí, že mléko neposkytuje dostatečnou ochranu před slábnutím kostí a jejich následnými zlomeninami. Faktem je, že pití mléka spíše zatěžuje organismus nasycenými tuky a cholesterolem. Vápník, který lidské tělo potřebuje, je možné získávat z ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a podobně.

  • pokud nebudu konzumovat ryby, nebudu mít dostatek omega-3-mastných kyselin

Opět musíme tento mýt vyvrátit, neboť většina vitariánů konzumuje veliké množství řas, které obsahují vysoké množství omega-3-mastných kyselin.

  • rostlinná výživa není vhodná pro děti

Děti konzumující hodně syrové stravy jsou obvykle štíhlejší a nevytvářejí si závislost na mase, vejcích, mléce, smažených jídlech a podobně. Konzumace těchto jídel je v pozdějším věku spojena se vznikem mnoha nemocí.

 

Pár rad na závěr

  • kupujte vždy čerstvou zeleninu a ovoce – pouze ta je plná vitamínyů
  • nejlepší ovoce je to, které právě dozrálo na stromě – z toho vyplývá, že je důležité jíst zralé ovoce, neboť nezralé ovoce obsahuje velké množství škrobu, který náš organismus není schopný zpracovat
  • konzumací citrusů v kombinaci s listovou zeleninou prospějete svému zdraví
  • ořechy před konzumací namočte na nějakou dobu do vody – aktivujete tak enzymy v nich obsažené a vaše tělo je pak lépe přijme a zpracuje