Recepty na pochoutky ze sušených švestek

Recepty na pochoutky ze sušených švestek

Nevíte, co s úrodou zralých švestek a nestihnete je teď všechny spotřebovat? Máme tip i recepty!

Nasušte si švestky do zásoby. Jsou zdravé, jsou dobré. Nejen že posilují kosti, zásobují tělo vitamíny a minerály a prospívají vašemu organismu, ale jako jedna z hlavních surovin přinesou i spoustu radosti na vaše talíře. 

Švestková polévka

  • 10-15 ks sušených švestek
  • 2 brambory
  • 3-5 kuliček pepře
  • 3-5 kuliček nového koření
  • 1 bobkový list
  • 2 l vody
  • 3 lžíce hladké mouky a 3 lžíce másla na jíšku
  • 2 lžíce citronové šťávy, špetka mletého pepře a soli na dochucení
  • 1 lžíce švestkových povidel

Na kostičky nakrájené brambory dejte vařit do dvou litrů vody spolu s pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Po 10 minutách varu přidejte sušené švestky a pod pokličkou vařte, dokud švestky nezměknou. 

Vývar ze sušených švestek a koření pak zahustěte jíškou (na pánvi míchejte 3 lžíce hladké mouky  a 3 lžíce másla do zezlátnutí) a dochuťte pepřem, solí a citronovou šťávou. Před podáváním vmíchejte do polévky lžíci švestkových povidel.

Švestkový kuskus

  • 250 g kuskusu 
  • 300 g sušených švestek
  • 1 hrst rozinek, předem namočených v rumu
  • 4 vejce 
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce třtinového cukru nebo medu 

Propláchnutý kuskus zalijte horkou vodou 1 : 2 a nechte cca 10 minut odstát pod pokličkou. Mezitím nakrájejte sušené švestky a pak je smíchete s rozinkami a kuskusem. Oslaďte podle chuti špaldovým cukrem a pak celou směs vložte na pečicí papír do pekáčku nebo zapékací misky. Před pečením ještě směs zalijte žloutky, rozšlehanými v mléce. 

Vložte do trouby, předehřáté na 180°C.
Z bílků a trochy cukru ušlehejte tuhý sníh a potřete jím rozpečenou směs. Dále zapékejte ještě asi 20 minut. Pokud vám zapečený sníh z bílků nechutná, klidně kuskus po upečení zdobte ovocem, ovocnými omáčkami a podobně. 

Tuto dobrotu můžete podávat teplou, ale vynikající je i jako studený dezert na odpolední svačinku. 

Švestková kuřecí stehýnka

  • 4 vykostěná kuřecí stehna
  • ½ hrnku sušených švestek
  • ½ hrnku kokosového mléka
  • ½ hrnku vývaru 
  • 1 cibule
  • 1 lžíce cukru
  • olej, máslo

Maso nasolte podle chuti nakořeňte a opečte s cibulkou na pánvi. Zalijte polovinou vývaru, přidejte sušené švestky a duste pod poklicí 10-15 minut. Poté zalijte směs kokosovým mlékem a zbytkem vývaru a bez pokličky nechte dalších 10 minut vařit. Podle chuti dosolte a podávejte ideálně s rýží. 

Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také