Sedmikrásky v kuchyni

Sedmikrásky v kuchyni

Jsou krásné, rostou všude a jsou i zdravé. Sedmikrásky působí příznivě na látkovou výměnu, sirupy ze sedmikrásek pomáhají k odkašlávání a sedmikráskový obklad urychluje hojení. Ale my jsme tu spíš na to vaření, tak pojďme kuchtit.

Sedmikráskový salát

  • 200 g sedmikrásek – kvítky i listyčerstvé květy i listy sedmikrásek

  • 100 g nastrouhané mrkve

  • 50 g nastrouhaných ředkviček

  • 1–2 lžíce olivového oleje

  • šťáva z půlky citrónu

  • špetka soli na dochucení

Sedmikrásky smícháme s mrkví a ředkvičkami, přidáme citronovou šťávu a olej a lehce podle chuti dosolíme. 

Sedmikrásková omáčka 

  • 150 g sedmikráskových kvítků a lístků

  • ¼ většího pórku nebo ½ menšího, nakrájeného na kolečka

  • 10 ml smetany

  • 1 lžíce hladké mouky a 1 lžíce másla na bešamel

  • sůl na dochucení

Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme pórek a poprášíme moukou. Počkáme, až mouka napění a postupně za stálého míchání přidáváme smetanu. Nakonec vmícháme sedmikrásky a necháme cca 15 minut lehce povařit.

Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také