Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Vyrobte si v sušičce přírodní potravinářské barvivo – bez chemie
Pigmenty přítomné v potravinách dokážou obarvit jak jídlo samotné, tak i těsta nebo polévky. Když si ty správné suroviny správně připravíme, obejdeme se bez kupovaných chemicých přísad a můžeme obarvovat potraviny zdravě.
-
červené zelí
-
černá kapusta
-
rajčatové slupky
Fialové barvivo na potraviny
Rozeberte hlávku červeného zelí, propláchněte listy a nechte je na vzduchu proschnout. Poté je nakrájejte a rozložte v sušičce.
Sušte na 50 °C 10-15 hodin, dokud nejsou listy úplně suché a křupavé. Úplně usušené zelí rozdrťte na prášek.
Zelené barvivo na potraviny
S kapustou opakujeme stejný postup jako se zelím.
Červené barvivo na potraviny
Můžete buď nasušit čerstvá rajčata, nakrájená na plátky, nebo využijte odpad z odšťavňovače. Odšťavněnou drť už máte v podstatě předsušenou, rozložte ji na jemném sušícím sítu nebo na teflonové vložce a sušte v sušičce potravin podle potřeby při 60 °C 10-12 hodin.
Domácí potravinářská barviva, získaná z čerstvých surovin a rozdrcená na jemná prášek, skladujte v uzavřených skleněných nádobách.