Vyrobte si v sušičce přírodní potravinářské barvivo – bez chemie

Vyrobte si v sušičce přírodní potravinářské barvivo – bez chemie

Pigmenty přítomné v potravinách dokážou obarvit jak jídlo samotné, tak i těsta nebo polévky. Když si ty správné suroviny správně připravíme, obejdeme se bez kupovaných chemicých přísad a můžeme obarvovat potraviny zdravě.
  • červené zelí

  • černá kapusta

  • rajčatové slupky

Fialové barvivo na potraviny

Rozeberte hlávku červeného zelí, propláchněte listy a nechte je na vzduchu proschnout. Poté je nakrájejte a rozložte v sušičce.

Sušte na 50 °C 10-15 hodin, dokud nejsou listy úplně suché a křupavé. Úplně usušené zelí rozdrťte na prášek. 

Zelené barvivo na potraviny

S kapustou opakujeme stejný postup jako se zelím. 

Červené barvivo na potraviny

Můžete buď nasušit čerstvá rajčata, nakrájená na plátky, nebo využijte odpad z odšťavňovače. Odšťavněnou drť už máte v podstatě předsušenou, rozložte ji na jemném sušícím sítu nebo na teflonové vložce a sušte v sušičce potravin podle potřeby při 60 °C 10-12 hodin. 

Domácí potravinářská barviva, získaná z čerstvých surovin a rozdrcená na jemná prášek, skladujte v uzavřených skleněných nádobách. 


Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také