Vyzkoušejte magickou sílu sušených bylin

Vyzkoušejte magickou sílu sušených bylin

Už jste slyšeli, že bylinky o půlnoci nasbírané mají kouzelnou moc? Vydejte se na jejich sběr s námi. Poradíme vám, jak je správně usušit a připravíme si z nich bylinkový olej nebo třeba sušený čaj. Jdeme na to.

Rozmarýnový olej

Ingredience:

  • 2 hrsti rozmarýnu
  • 1 l slunečnicového oleje
  • 2 stroužky česneku

Postup:

Rozmarýn umyjte a nechejte zcela uschnout. Poté jej vyskládejte na sušící plata sušičky potravin a sušte při teplotě 45 °C přibližně 4 hodiny. Usušený rozmarýn vložte do uzavíratelné sklenice, přidejte na plátky nakrájený česnek a vše zalijte slunečnicovým olejem. Důkladně uzavřete a nechejte 2 týdny louhovat na tmavém místě.

Bylinný sirup

Ingredience:

  • 1 l vody
  • 1 kg třtinového cukru
  • 1 citrón
  • 2 hrsti meduňky
  • 2 hrsti kopřivy
  • 1 hrst máty

Postup:

Bylinky umyjte a nechejte zcela uschnout. Poté je vyskládejte na sušící plata sušičky potravin a sušte při teplotě 45 °C přibližně 3 až 4 hodiny. Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr citrónovou šťávu a vařte do zhoustnutí. Cukrový sirup nalijte do velké uzavíratelné sklenice, přidejte nasušené bylinky a důkladně uzavřete. Nechejte louhovat alespoň 1 týden na tmavém místě.

Čaj ze sušeného ovoce a bylin

Ingredience:

  • 1 hrnek jahod
  • 2 hrušky
  • 1 jablko
  • 1 hrst máty
  • 1 hrst listů maliníku
  • 1 hrst květů pampelišek

Postup:

Ovoce a bylinky umyjte a nechejte zcela uschnout. Jahody, hrušky a jablko nakrájejte na plátky. Ovoce vyskládejte na sušící plata sušičky potravin a sušte při teplotě 45 °C přibližně 8 až 10 hodiny. Bylinky sušte při teplotě 45 °C přibližně 3 až 4 hodiny. Usušené bylinky a ovoce smíchejte a vložte do skleněné nádoby, kterou dobře zavíčkujte. Pro přípravu čaje použijte 2 lžičky čajové směsi a 250 ml vody.

Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také