<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Zapomeňte na dietu a oslavte masopust s tradičními dobrotami

min.

Čas oslav masopustu je v plném proudu a vy přemýšlíte, čím pohostit návštěvu? Zkuste koblížky jako od babičky nebo zabijačkové delikatesy. Zapomeňte na diety, s našimi recepty zaručeně zabodujete.

 

Koblihy jako od babičky

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 25 g droždí
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 6 lžic třtinového cukru
  • Špetka soli
  • 5 žloutků
  • 60 g másla
  • Rostlinný olej
  • 2 lžíce rumu
  • Domácí marmeláda

Postup:

Do mísy kuchyňského robota vložte mouku, přilijte trochu vlažného mléka, sůl a rozdrobené droždí. Mezitím si v hrnci rozšlehejte žloutky s cukrem a přidejte k mouce. Dále přidejte rum, zbylé mléko, a změklé máslo. Vypracujte vláčné těsto, které nechejte na teplém místě odpočinout. Těsto vyválejte a vykrajujte kolečka. Do každého kolečka udělejte prstem důlek a smažte na rozpáleném oleji. Hotové koblihy pomažte domácí marmeládou. Přidat můžete také oříšek rozšlehaného tvarohu s vanilkovým cukrem.

Domácí jitrnice

Ingredience:

  • 1 kg vepřového masa
  • 0,5 kg vepřových jater
  • 2 rohlíky
  • 3 cibule
  • Majoránka
  • Sůl
  • Pepř
  • 4 stroužky česneku
  • 1,5 l vepřového vývaru
  • Střeva

Postup:

Maso a játra nakrájejte a vložte do hrnce. Vařte do změknutí. Mezitím si na pánvi osmahněte na malé kostičky nakrájené cibule. Maso a játra pomelte a vložte do mísy. Přidejte cibuli, nakrájené rohlíky, prolisovaný česnek a koření dle chuti. Směs zalijte vývarem a důkladně promíchejte. Směs nechejte odpočinout a připravte si střívka na plnění. Střeva z jedné strany zašpejlujte a plňte připravenou směsí. Naplněná střívka zašpejlujte i na druhé straně a vložte do hrnce s vařící vodou. Vařte přibližně 25 minut a poté nechejte vychladnout.

Domácí škvarky

Ingredience:

  • 1 kg vepřového sádla
  • Sůl

Postup:

Sádlo umyjte a nakrájejte na kostičky, které vložte do hrnce. Podlijte trochou vody a začněte škvařit. Škvarky jsou hotové ve chvíli, kdy vyplavou na povrch rozpuštěného sádla. V tuto chvíli slijte sádlo do sklenice a výsledné škvarky dle chuti osolte.

Koláče

Ingredience:

  • 400 g špaldové mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 1 kostka droždí
  • Domácí marmeláda
  • 1 tvaroh
  • Nasekané mandle
  • Rozinky

Postup:

Do mísy kuchyňského robota vložte mouku, cukr, změklé máslo, vejce, mléko a droždí. Vypracujte hladké těsto, které nechejte na teplém místě kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Z těsta tvarujte koláčky, které skládejte na plech. Pečte dozlatova. Upečené koláče potřete tvarohem, marmeládou a posypejte rozinkami a nasekanými mandlemi.