Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Zapomeňte na dietu a oslavte masopust s tradičními dobrotami
Čas oslav masopustu je v plném proudu a vy přemýšlíte, čím pohostit návštěvu? Zkuste koblížky jako od babičky nebo zabijačkové delikatesy. Zapomeňte na diety, s našimi recepty zaručeně zabodujete.
Koblihy jako od babičky
Ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 25 g droždí
- 200 ml plnotučného mléka
- 6 lžic třtinového cukru
- Špetka soli
- 5 žloutků
- 60 g másla
- Rostlinný olej
- 2 lžíce rumu
- Domácí marmeláda
Postup:
Do mísy kuchyňského robota vložte mouku, přilijte trochu vlažného mléka, sůl a rozdrobené droždí. Mezitím si v hrnci rozšlehejte žloutky s cukrem a přidejte k mouce. Dále přidejte rum, zbylé mléko, a změklé máslo. Vypracujte vláčné těsto, které nechejte na teplém místě odpočinout. Těsto vyválejte a vykrajujte kolečka. Do každého kolečka udělejte prstem důlek a smažte na rozpáleném oleji. Hotové koblihy pomažte domácí marmeládou. Přidat můžete také oříšek rozšlehaného tvarohu s vanilkovým cukrem.
Domácí jitrnice
Ingredience:
- 1 kg vepřového masa
- 0,5 kg vepřových jater
- 2 rohlíky
- 3 cibule
- Majoránka
- Sůl
- Pepř
- 4 stroužky česneku
- 1,5 l vepřového vývaru
- Střeva
Postup:
Maso a játra nakrájejte a vložte do hrnce. Vařte do změknutí. Mezitím si na pánvi osmahněte na malé kostičky nakrájené cibule. Maso a játra pomelte a vložte do mísy. Přidejte cibuli, nakrájené rohlíky, prolisovaný česnek a koření dle chuti. Směs zalijte vývarem a důkladně promíchejte. Směs nechejte odpočinout a připravte si střívka na plnění. Střeva z jedné strany zašpejlujte a plňte připravenou směsí. Naplněná střívka zašpejlujte i na druhé straně a vložte do hrnce s vařící vodou. Vařte přibližně 25 minut a poté nechejte vychladnout.
Domácí škvarky
Ingredience:
- 1 kg vepřového sádla
- Sůl
Postup:
Sádlo umyjte a nakrájejte na kostičky, které vložte do hrnce. Podlijte trochou vody a začněte škvařit. Škvarky jsou hotové ve chvíli, kdy vyplavou na povrch rozpuštěného sádla. V tuto chvíli slijte sádlo do sklenice a výsledné škvarky dle chuti osolte.
Koláče
Ingredience:
- 400 g špaldové mouky
- 50 g třtinového cukru
- 50 g másla
- 1 vejce
- 150 ml plnotučného mléka
- 1 kostka droždí
- Domácí marmeláda
- 1 tvaroh
- Nasekané mandle
- Rozinky
Postup:
Do mísy kuchyňského robota vložte mouku, cukr, změklé máslo, vejce, mléko a droždí. Vypracujte hladké těsto, které nechejte na teplém místě kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Z těsta tvarujte koláčky, které skládejte na plech. Pečte dozlatova. Upečené koláče potřete tvarohem, marmeládou a posypejte rozinkami a nasekanými mandlemi.