<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Co (ne)může do mrazáku?

30.8.2021

Tip

Mražení stále patří mezi jeden z nejoblíbenějších způsobů, jak uchovat a konzervovat potraviny na delší dobu. Věděli jste ale, že existují potraviny, které do mrazáku nepatří? Jste zvědaví, zda právě vy nepatříte mezi osoby, které celý život zamrazují špa

Mražení je způsob, jak prodloužit životnost potravinám. Jak je to možné? Jednoduše, mráz brání mikroorganismům v množení, které způsobuje právě brzkou zkázu potravin. Ale bacha! Mráz bakterie nezabíjí, po rozmrazení jsou stále aktivní, a je tedy potřeba tyto potraviny rychle zpracovat.

Ovoce

Přinesli jste si z obchodu čerstvé ovoce a již nyní víte, že ho všechno nejste schopni spotřebovat? Pak rozhodně neváhejte a co nejdříve jej zamrazte. V ovoci totiž probíhají kvasné procesy, díky kterým se rychle kazí. Pokud ovoce zamrazíte a následně rozmrazíte, nikdy jej nezamrazujte znovu.

Zelenina

U většiny druhů není problém, ovšem vyhněte se zelenině s vysokým obsahem vody. A proč? Zkrátka proto, protože po rozmrazení se z ní stane kaše bez chutě a zápachu. Bacha si dejte především na okurky, rajčata a listové saláty.

Maso a masné výrobky

Maso a masné výrobky patří mezi potraviny, které není problém zamrazit. Před mražením však odstraňte kosti a tuk. Díky tomu vydrží maso déle čerstvé. Pozor si dávejte na dobu zmrazení a raději si poznačte, kdy jste maso do mrazáku umístili. Steaky vydrží v mrazáku až půl roku, vařené maso 1 – 2 měsíce, mleté maso 3 měsíce a uzeniny přibližně 1 měsíc.

Sýry a jiné mléčné výrobky

Budete se asi divit, ale téměř všechny tvrdé sýry je možné zmrazit. Bohužel se ale mrazem vysušují a po rozmrazení se mohou lehce drolit. Ani s mlékem a jinými mléčnými výrobky nemusíte otálet. Pozor si dejte pouze na dobu zmražení, která by měla být maximálně jeden měsíc.

Vejce

Ano, i vejce se dají zamrazit. Pamatujte, že pouze ty v syrovém stavu. Vařená nebo smažená vejce mají po rozmrazení gumovou konzistenci. Vejce nezamrazujte v celku, ale nejprve oddělte bílky od žloutků a použijte zamrazovací sáčky.

Bylinky

Určitě víte, že bylinky nepatří do lednice. Jak je to ale s mrazákem? S mražením problém není. Bylinky dejte do papírového sáčku nebo zabalte do potravinářské fólie. Takto vám v mrazáku vydrží až půl roku.