Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Cukety plněné rizotem
4.10.2021
Na cestování za italskou kuchyní to zatím nevypadá, tak si ji pojďme zatím připomenout tímto oblíbeným receptem.
-
6 cuket – k tomuto receptu jsou výborné kulaté cukety, ale pokud je nemáte, klidně použijte dlouhé
-
1 cibule
-
150 g rýže
-
100 ml bílého vína
-
250 ml zeleninového vývaru
-
100 g šunky
-
50 g parmazánu (může být tvrdý sýr)
-
25 g kešu oříšků nebo pistácií
-
sůl
-
pepř
-
máta
Umyjte cukety, poté u kulatých odřízněte vrchní část a lžičkou (dlouhé rozkrojte napůl) a pomocí lžičkou vydlabte dužninu se semínky. Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a cukety vařte 2-4 minuty. Poté je položte vzhůru nohama na utěrku, aby oschnuly.
Teď je čas na přípravu rýžové náplně
Na oleji nechejte zesklovatět cibulku, přidejte rýži a orestujte. Poté podlijte bílým vínem, dochuťte pepřem a přidejte vývar, dokud nebude rýže zakryta. Při dušení průběžně podlévejte dalším vývarem podle potřeby, dokud rýže nezměkne. Před koncem dušení, když už je rýže měkká a téměř na suchul, vmíchejte nakrájenou šunku, nasekané oříšky a nastrouhaný parmezán.
Poslední fáze je tu!
Cukety naplňte připraveným rizotem, naskládejte na pekáč a pokapejte olivovým olejem. Pečte v troubě, předehřáté na 200 °C asi 10 minut.