MDŽ: Zdravé mlsání pro dlouhé večery

MDŽ: Zdravé mlsání pro dlouhé večery

Kdo by je neznal a kdo by je nemiloval? Slané chipsy jsou oblíbenou pochoutkou mnohých z nás. Ale ruku na srdce, všichni víme, že tato dobrota nepatří mezi zdravé pokrmy. Co takhle zkusit zdravou, a stejně dobře chutnající, variantu? Že nevíte, co mám na mysli? No přeci chipsy z celeru a červené řepy! Jdeme na to.

Recept

Ingredience:

  • 500 g červené řepy
  • 500 g celeru
  • Himalájská sůl
  • Koření dle chuti

Postup:

Řepu a celer oloupejte a nakrájejte na stejně silné plátky. Plátky vyskládejte do sušičky potravin a sušte na 42 °C přibližně 5 hodin. Pokud nevlastníte sušičku potravin, použijte horkovzdušnou troubu. Tu předehřejte na 180 °C a zeleninové plátky pečte přibližně 25 – 30 minut. Po upečení chipsy osolte a posypejte oblíbeným kořením. Pro obměnu chuti můžete použít jakoukoliv zeleninu, jako například okurku, mrkev, dýni nebo batáty.

Náš tip:

Teplé zeleninové plátky můžete posypat nastrouhaným sýrem.

Dip k zeleninovým chipsům

Na dip budete potřebovat 1 zakysanou smetanu, 2 stroužky česneku, čerstvou pažitku, 1 lžičku citrónové šťávy, sůl a pepř. Smetanu, prolisovaný česnek, na drobno nasekanou pažitku a citrónovou šťávu vložte do misky. Důkladně promíchejte a dle chuti osolte a opepřete. Před podáváním vložte dip do lednice vychladit. 

Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také