Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
V hlavní roli třešně
Třešňové stromy se začínají červenat a prohýbat pod tíhou dozrávajících plodů, a je tedy ten pravý čas připravit si několik dobrot z tohoto ovoce. Recepty na sladký způsob zná každý, ale co zkusit něco neobvyklého a připravit si třešně i na slaný způsob?
Pečené kuře s třešněmi
Ingredience:
- 1 celé kuře
- 6 stroužků česneku
- 250 g vypeckovaných třešní
- 50 ml sladkého červeného vína
- 50 ml drůbežího vývaru
- Sůl
- Pepř
- Čerstvé bylinky dle chuti
Postup:
Předehřejte si troubu na 180 °C. Kuře umyjte, osolte, opepřete a vložte do vyhřáté trouby na pekáč péct. Po 20 minutách přilijte víno, drůbeží vývar a přidejte vypeckované třešně a prolisovaný česnek. Nechejte péct dalších 20 minut. Po uplynutí této doby kuře vyndejte a omáčku důkladně rozmixujte. Kuře naporcujte a přelijte třešňovou omáčkou. Před podáváním kuře posypejte nasekanými čerstvými bylinkami.
Třešňové „pralinky“
- 10 ks vypeckovaných třešní
- 200 g šunky s obsahem masa minimálně 90 %
- 100 g Goudy
- 100 g pomazánkového másla
- Pepř
- Sůl
- Čerstvé bylinky dle chuti
Postup:
Šunku a Goudu nakrájejte na malinké kostičky a smíchejte s pomazánkovým máslem. Dle chuti osolte a opepřete. Směs rozdělte na deset dílů a do každého z nich zabalte jednu třešni. Opatrně tvarujte kuličky. Bylinky nasekejte najemno a třešňové kuličky v nich vyválejte. Pralinky vložte do lednice alespoň na dvě hodiny ztuhnout.
Třešňová polévka
Ingredience:
- 500 g vypeckovaných třešní
- 2 dcl sladkého červeného vína
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
- Zakysaná smetana
- Šťáva z ½ citrónu
- Sůl
Postup:
Do kastrolu nalijte 1 litr vody, červené víno a přidejte vypeckované třešně. Vařte do změknutí. Uvařené třešně rozmixujte, přidejte cukr špetku soli a citrónovou šťávu. Polévku podávejte ledově vychlazenou.
Třešňová marmeláda
Ingredience:
- 2 kg třešní
- 1 kg třtinového cukru
- Šťáva z ½ citrónu
Postup:
Třešně vypeckujte a vložte do hrnce. Přisypejte třtinový cukr, zamíchejte a nechejte 24 hodin stát. Druhý třešně lehce rozmixujte tyčovým mixérem a zahřejte. Po přibližně půl hodině se začnou tvořit bublinky. To je ten správný čas marmeládu stáhnout z ohně. Připravte si čisté zavařovací sklenice, které plňte hotovou směsí. Sklenice zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Marmeládu dejte na tmavé chladné místo uležet.