<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

V hlavní roli třešně

min.

Třešňové stromy se začínají červenat a prohýbat pod tíhou dozrávajících plodů, a je tedy ten pravý čas připravit si několik dobrot z tohoto ovoce. Recepty na sladký způsob zná každý, ale co zkusit něco neobvyklého a připravit si třešně i na slaný způsob?

Pečené kuře s třešněmi

Ingredience:

  • 1 celé kuře
  • 6 stroužků česneku
  • 250 g vypeckovaných třešní
  • 50 ml sladkého červeného vína
  • 50 ml drůbežího vývaru
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvé bylinky dle chuti

Postup:

Předehřejte si troubu na 180 °C. Kuře umyjte, osolte, opepřete a vložte do vyhřáté trouby na pekáč péct. Po 20 minutách přilijte víno, drůbeží vývar a přidejte vypeckované třešně a prolisovaný česnek. Nechejte péct dalších 20 minut. Po uplynutí této doby kuře vyndejte a omáčku důkladně rozmixujte. Kuře naporcujte a přelijte třešňovou omáčkou. Před podáváním kuře posypejte nasekanými čerstvými bylinkami.

Třešňové „pralinky“

  • 10 ks vypeckovaných třešní
  • 200 g šunky s obsahem masa minimálně 90 %
  • 100 g Goudy
  • 100 g pomazánkového másla
  • Pepř
  • Sůl
  • Čerstvé bylinky dle chuti

Postup:

Šunku a Goudu nakrájejte na malinké kostičky a smíchejte s pomazánkovým máslem. Dle chuti osolte a opepřete. Směs rozdělte na deset dílů a do každého z nich zabalte jednu třešni. Opatrně tvarujte kuličky. Bylinky nasekejte najemno a třešňové kuličky v nich vyválejte. Pralinky vložte do lednice alespoň na dvě hodiny ztuhnout.

Třešňová polévka

Ingredience:

  • 500 g vypeckovaných třešní
  • 2 dcl sladkého červeného vína
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • Zakysaná smetana
  • Šťáva z ½ citrónu
  • Sůl

Postup:

Do kastrolu nalijte 1 litr vody, červené víno a přidejte vypeckované třešně. Vařte do změknutí. Uvařené třešně rozmixujte, přidejte cukr špetku soli a citrónovou šťávu. Polévku podávejte ledově vychlazenou.

Třešňová marmeláda

Ingredience:

  • 2 kg třešní
  • 1 kg třtinového cukru
  • Šťáva z ½ citrónu

Postup:

Třešně vypeckujte a vložte do hrnce. Přisypejte třtinový cukr, zamíchejte a nechejte 24 hodin stát. Druhý třešně lehce rozmixujte tyčovým mixérem a zahřejte. Po přibližně půl hodině se začnou tvořit bublinky. To je ten správný čas marmeládu stáhnout z ohně. Připravte si čisté zavařovací sklenice, které plňte hotovou směsí. Sklenice zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Marmeládu dejte na tmavé chladné místo uležet.