Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Vyzkoušejte léčivou sílu pampelišek
Jsou žluté, voňavé a moc zdravé. Řeč je o pampeliškách, které jsou plné vitamínyů a dalších cenných látek. Pojďte si je natrhat s námi. Připravíme si z nich zdravé pochoutky, jako například pampeliškový med nebo pampeliškovou polévku.
Pampeliškový med
Ingredience:
- 1 kg třtinového cukru
- 500 g květu pampelišky
- 2 citróny
- 1,5 l vody
Postup:
Pampelišky důkladně umyjte a vložte do hrnce s vodou. Přidejte cukr a na kolečka nakrájené citróny. Vařte přibližně 1,5 až 2 hodiny do zhoustnutí. Dávejte pozor, aby se vám med nepřipálil. Připravte si čisté zavařovací sklenice, které plňte medem, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Med skladujte na chladném tmavém místě.
Pampelišková jarní polévka
Ingredience:
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 cibule
- 1 smetana
- 2 hrnky listů pampelišky
- 1 mrkev
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce špaldové mouky
- Sůl
- Pepř
- Několik květů pampelišky na ozdobu
Postup:
Do hrnce dejte olej, na kterém osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli s moukou. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Přidejte listy pampelišky a na kostičky nakrájenou mrkev. Vařte do změknutí a přidejte smetanu. Dle chuti osolte, opepřete a rozmixujte tyčovým mixérem. Polévku podávejte ozdobenou květy pampelišek.
Pampeliškové víno
Ingredience:
- 40 g droždí
- 4 hrnky pampeliškových květů
- 1 kg třtinového cukru
- 2 citróny
Postup:
Pampeliškové květy důkladně umyjte a zalijte 2 l vařící vody. Nechejte do druhého dne vylouhovat. Do hrnce nalijte 2 l vody, přidejte cukr a citrónovou šťávu. Vařte do zhoustnutí a nechejte vychladnout. Do velké uzavíratelné nádoby nalijte výluh z pampelišek, sirup a rozpuštěné droždí. Dobře uzavřete a nechejte 5 týdnů kvasit. Hotové víno přelijte do lahví a uskladněte na chladné tmavé místo.