Vyzkoušejte léčivou sílu pampelišek

Vyzkoušejte léčivou sílu pampelišek

Jsou žluté, voňavé a moc zdravé. Řeč je o pampeliškách, které jsou plné vitamínů a dalších cenných látek. Pojďte si je natrhat s námi. Připravíme si z nich zdravé pochoutky, jako například pampeliškový med nebo pampeliškovou polévku.

Pampeliškový med

Ingredience:

  • 1 kg třtinového cukru
  • 500 g květu pampelišky
  • 2 citróny
  • 1,5 l vody

Postup:

Pampelišky důkladně umyjte a vložte do hrnce s vodou. Přidejte cukr a na kolečka nakrájené citróny. Vařte přibližně 1,5 až 2 hodiny do zhoustnutí. Dávejte pozor, aby se vám med nepřipálil. Připravte si čisté zavařovací sklenice, které plňte medem, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Med skladujte na chladném tmavém místě.

Pampelišková jarní polévka

Ingredience:

  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 cibule
  • 1 smetana
  • 2 hrnky listů pampelišky
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce špaldové mouky
  • Sůl
  • Pepř
  • Několik květů pampelišky na ozdobu

Postup:

Do hrnce dejte olej, na kterém osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli s moukou. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Přidejte listy pampelišky a na kostičky nakrájenou mrkev. Vařte do změknutí a přidejte smetanu. Dle chuti osolte, opepřete a rozmixujte tyčovým mixérem. Polévku podávejte ozdobenou květy pampelišek.

Pampeliškové víno

Ingredience:

  • 40 g droždí
  • 4 hrnky pampeliškových květů
  • 1 kg třtinového cukru
  • 2 citróny

Postup:

Pampeliškové květy důkladně umyjte a zalijte 2 l vařící vody. Nechejte do druhého dne vylouhovat. Do hrnce nalijte 2 l vody, přidejte cukr a citrónovou šťávu. Vařte do zhoustnutí a nechejte vychladnout. Do velké uzavíratelné nádoby nalijte výluh z pampelišek, sirup a rozpuštěné droždí. Dobře uzavřete a nechejte 5 týdnů kvasit. Hotové víno přelijte do lahví a uskladněte na chladné tmavé místo.

Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také