Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Zabodujte u táboráku!
30.8.2021
Meteorologové nám slibují příchod babího léta. A co bezpochybně k tomuto období patří, jsou táboráky. Plápolající oheň, špekáčky, brambory v alobalu, to vše zná a miluje každý z nás. Dokonalé vůni táboráku a úžasné chuti pokrmů z ohně se zkrátka nic nevyr
Grilované sýry na ohni
Ingredience:
- 4 sýry hermelínového typu
- 4 plátky slaniny
- 8 sušených rajčat
- ½ hrsti vlašských ořechů
- Sůl
- Pepř
- Čerstvé bylinky dle chuti (bazalka, majoránka a jiné)
Postup:
Sýry podélně rozkrojte. Do misky vložte nadrobno nakrájenou slaninu, pokrájená sušená rajčata a nasekané vlašské ořechy. Promíchejte a dle chuti osolte a opepřete. Nakonec přidejte nasekané čerstvé bylinky a znovu promíchejte. Oddělte sýry a na spodní část každého z nich vložte trochu připravené směsi. Sýry přiklopte druhou půlkou a zabalte do alobalu. Poté pečte v krajní části ohniště přibližně 10 minut.
Pečené brambory v alobalu
Ingredience:
- 5 brambor
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 10 dkg parmezánu
- Sůl
- Pepř
- Zakysaná smetana
- 2 stroužky česneku
- Šťáva z ½ citrónu
Postup:
Brambory důkladně umyjte a předvařte ve slupce. Do misky nalijte olej, přidejte nastrouhaný parmezán, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Brambory obalte směsí, vložte do alobalu a důkladně zabalte. Pečte v krajní části ohniště přibližně 15 až 20 minut. K pečeným bramborům se perfektně hodí dip ze zakysané smetany, prolisovaného česneku a citrónové šťávy.
Ryba na ohni
Ingredience:
- 1 pstruh
- 2 lžíce rostlinného oleje
- Sůl
- Pepř
Postup:
Pstruhy důkladně umyjte, pokapejte olejem a důkladně osolte a opepřete (i zevnitř). Ryby propíchněte od hlavy k ocasu klackem a pečte na malém plamenu. Ryby hlídejte, aby se nespálily. Podávejte s čerstvým žitným pečivem. Pokud jste milovníkem pikantních pokrmů, obalte rybu před opékáním v nadrobno nasekané chilli papričce.
Masový kotlík
Ingredience:
- 0,5 kg kuřecího masa
- 0,5 kg vepřového masa
- 100 g slaniny
- 5 lžic rostlinného oleje
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 400 g bílých fazolí v konzervě
- 1 rajčatové pyré
- 0,5 l masového nebo zeleninového vývaru
- Sůl
- Pepř
Postup:
V kotlíku nad ohněm rozpalte olej, na kterém osmahněte na kostičky nakrájené kuřecí a vepřové maso. Přidejte slaninu a nasekanou cibuli. Krátce restujte a zalijte vývarem. Přidejte rajčatové pyré, prolisovaný česnek, fazole a vařte do změknutí masa. Dle chuti osolte a opepřete. Podávejte s čerstvým pečivem.