<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

5 dobrých rad pro opravdu povedenou vánočku

30.8.2021

VánoceTip

min.

Nepovedla se vám vánočka? Mrkněte na osvědčené tipy, díky kterým budete mít dokonalé těsto. Možná vám pomůže pár našich rad pro opravdu povedenou vánočku.

  • Mouka je základ. Musí mít hodně lepku, aby těsto zůstalo nadýchané a nespadlo. Kupte proto nejlepší hladkou mouku, výběrovou nebo „dvounulku”.
  • Kvalitní droždí! Podívejte se po tradičním českém droždí v kostce, které má oproti francouzskému víc kvasinek a pracuje po celou dobu kynutí.
  • Tuk – můžete udělat něco jako odlehčený nízkotučný pletenec, ale do vánočky bude mít daleko. Pojďme pro jednou hodit kalorie za hlavu a udělat boží vánočku, která bude nadýchaná a jemná jako od babičky. Přidejte do těsta poctivé máslo a pokud se toho nebojíte a chcete, aby vaše vánočka byla ještě lepší než výborná, nahraďte část másla sádlem
  • Pravidlo tří misek – osvědčená klasika, kterou nemá smysl inovovat. V jedné misce smíchejte suché suroviny, ve druhé mokré a třetí je na kvásek. Do hnětací mísy nasypte neprve misku se suchou směsí, pak ji zalijte směsí tekutou (včetně trochy rumu z namáčení rozinek) a nakonec přidejte tuk.
  • Poctivá vánočka chce poctivou práci. Těsto nestačí jen promíchat, ale musí se skutečně dobře vypracovat, aby se do něj dostalo dost vzduchu pro správné kynutí. Naše babičky na to měly jednoduchý recept – správně uhnětené těsto muselo být hladké, nelepit se k míse a při hnětení se na něm dělaly bubliny.

Pokud těsto hnětete ručně, máte povoleno upít trošku rumu na posilněnou. Kdo si na práci pořídil robota, může zatím balit dárky :-)