Magazín

S VÝBĚREM VÁM RÁDI PORADÍME

+420 383 369 131 nebo obchod@g21-vitality.cz

  • Kategorie
  • Výrobci

Oznámení o nekalém jednání

Podle platných právních předpisů a zákona č. 171/2023 Sb. o ochraně oznamovatelů máte možnost sdělit společnosti informace o eventuálním nezákonném jednání.

Co obsahuje oznámení o nekalém jednání

Oznámení by mělo obsahovat informace o podezřelém nezákonném jednání v rámci společnosti, a to buď přímo od oznamovatele, který pracuje nebo pracoval u společnosti, nebo od někoho, kdo je s touto osobou spojen v pracovním nebo obdobném vztahu. Takové jednání může zahrnovat:

  • Skutky, které se mohou kvalifikovat jako trestné činy,
  • Přestupky, za něž je stanovena pokuta minimálně ve výši 100 000 Kč,
  • Porušení Zákona o ochraně oznamovatelů,
  • Porušení jiného právního předpisu Evropské unie v oblastech, které jsou vymezeny v Zákoně o ochraně oznamovatelů.

Jak podat oznámení o nekalém jednání

Společnost přijímá taková oznámení jak prostřednictvím e-mailu na určenou adresu, tak i pomocí vnitřního systému pro oznamování. Preferovaným způsobem podání oznámení je prostřednictvím e-mailu na následující adresu: whistleblowing@penta.cz Nepřijímají se oznámení od osob, které nejsou zaměstnanci nebo nějakým způsobem spojeny se společností podle specifikace uvedené v Zákoně o ochraně oznamovatelů.

Oznámení musí být neanonymní a obsahovat údaje o totožnosti oznamovatele (jméno, příjmení, datum narození nebo jiné údaje umožňující identifikaci).

Postup v případě nepravdivého oznámení

Vědomě nepodané nepravdivé oznámení je považováno za přestupek podle Zákona o ochraně oznamovatelů, za který může být uložena pokuta až do výše 50 000 Kč, a takový oznamovatel není chráněn proti represáliím podle téhož zákona.

Další možnosti oznámení nekalého jednání

Pokud má oznamovatel zájem, může podat oznámení i do externího oznamovacího systému Ministerstva spravedlnosti na následující adrese: https://oznamovatel.justice.cz/chci-podat-oznameni/