Batáty – ano nebo ano?

Batáty – ano nebo ano?

Určitě už jste slyšeli o výhodách, které mají „sladké brambory” oproti bramborám klasickým. V čem je výjimečnost batátů? Je opravdu zdravou volbou něco, co má „sladkost” v názvu? Je!

A zde jsou důvody, pro které stojí za to zařadit batáty do svého nákupního seznamu i do jídelníčku.

Batáty jsou výborné pro trávení a střevní mikroflóru, pomáhají při hubnutí

Obsahují velké množství vlákniny, takže prospívají střevům i trávicí soustavě. Navíc jsou zdrojem „správného” škrobu.

Batáty pomáhají s budováním a posilováním imunity

Věděli jste, že jen jeden šálek pečených sladkých brambor se postará o více než 50 % tělesné potřeby vitaminu C? Batáty také obsahují vitamín A a silné antioxidanty.

Sladké brambory

Batáty jsou jedním z nejvýživnějších druhů zeleniny

Krom už zmíněných vitamínů A a C obsahují i mangan, draslík, vitamíny B6 a B12, zeaxantin – karotenoid, vápník, hořčík a železo. Prospívají tak nejen imunitě, ale i pleti, vlasům i kostem.

Batáty prospívají i zraku

Jsou přímo nabité živinami, které podporují zrak a zdraví očí. Obsahují také karotenoidy alfa-karoten, beta-karoten a lutein, které byly studovány, aby prokázaly to samé.

Sladké brambory – batáty

Batáty pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi

Oproti klasickým bramborám mají batáty mnohem nižší glykemický index. Jsou proto lepší volbou pro diabetiky, kteří musí sledovat hodnoty cukru v každém jídle. Navíc jsou batáty vynikajícím zdrojem pomalu trávicích sacharidů, takže tělo dostává energii plynuleji po celý den.

Dejte tip přátelům
Vložte vlastní
recept nebo článek
a vyhrajte skvělou sušičku potravin.
Z každých vašich 10 publikovaných příspěvků vylosujeme jeden, jehož autorovi pošleme sušičku G21 Paradiso Cube. Budete to vy?
Autor
Jak se vám článek líbil?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také