Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Batáty – ano nebo ano?

6.10.2021
Určitě už jste slyšeli o výhodách, které mají „sladké brambory” oproti bramborám klasickým. V čem je výjimečnost batátů? Je opravdu zdravou volbou něco, co má „sladkost” v názvu? Je!
A zde jsou důvody, pro které stojí za to zařadit batáty do svého nákupního seznamu i do jídelníčku.
Batáty jsou výborné pro trávení a střevní mikroflóru, pomáhají při hubnutí
Obsahují velké množství vlákniny, takže prospívají střevům i trávicí soustavě. Navíc jsou zdrojem „správného” škrobu.
Batáty pomáhají s budováním a posilováním imunity
Věděli jste, že jen jeden šálek pečených sladkých brambor se postará o více než 50 % tělesné potřeby vitaminu C? Batáty také obsahují vitamíny A a silné antioxidanty.
Batáty jsou jedním z nejvýživnějších druhů zeleniny
Krom už zmíněných vitamínyů A a C obsahují i mangan, draslík, vitamíny B6 a B12, zeaxantin – karotenoid, vápník, hořčík a železo. Prospívají tak nejen imunitě, ale i pleti, vlasům i kostem.
Batáty prospívají i zraku
Jsou přímo nabité živinami, které podporují zrak a zdraví očí. Obsahují také karotenoidy alfa-karoten, beta-karoten a lutein, které byly studovány, aby prokázaly to samé.
Batáty pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi
Oproti klasickým bramborám mají batáty mnohem nižší glykemický index. Jsou proto lepší volbou pro diabetiky, kteří musí sledovat hodnoty cukru v každém jídle. Navíc jsou batáty vynikajícím zdrojem pomalu trávicích sacharidů, takže tělo dostává energii plynuleji po celý den.