<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Bez jakých vitamínů a doplňků se v zimě neobejdeme?

Letošní změny počasí si s námi pěkně zahrávají. Jeden den je mínus pět, další den plus deset a pro lidský organismus není úplně snadné se s těmito změnami vypořádat.

Chraňte se a posilněte svou imunitu, ať zvýšíte svou odolnost a zimní počasí vás ani se svými výkyvy nezaskočí. 

 

Na jaké vitamíny a doplňky se v zimě zaměřit?

Celkově na ty, které posilují imunitní systém. Potřebujeme být zdraví, což v období, plném respiračních infekcí, není úplně snadné. Teploty nad nulou nahrávají šířící se chřipce, ale potrápit nás může i obyčejná rýma. Někoho týden, někoho celých sedm dní, však to znáte 🙂 

Vitamín C

Pomáhá posilovat imunitní systém. A ačkoliv se traduje, že nejvíc jej obsahují citrusové plody, není to pravda. Denně bychom měli přijmout 95–110 mg vitamínu C. Největší množství „céčka” vám dodá paprika. A liší se podle barev – v červené, oranžové nebo žluté paprice je až 130 mg na 100 g, v zelené 90 mg. Velké množství vitamínu C najdeme i v brokolici, květáku nebo kedlubnách, následují jahody a teprve potom pomeranče a citrony.  

Vitamín D

V zimě, kdy jsou kratší dny a méně slunečního záření, potřebujeme doplňovat vitamín D. Ten je důležitý pro zdraví kostí a imunitního systému. Denní potřebné množství vitamínu D je 20 µg, ale kde jej vzít? Vyplatí se konzumovat ryby – makrela, losos, dobrým zdrojem je i  olej z tresčích jater.  Déčko, byť v menším množství, najdeme i ve vaječných žloutcích.

Zinek

Podporuje imunitní systém a je důležitý pro správný vývoj a funkci buněk. Denní spotřeba zinku je 8–15 mg v závislosti na pohlaví a věku, ale v případě začínající nemoci nebo oslabené imunity můžete krátkodobě zvýšit dávku i na 50 mg. Dobrým zdrojem zinku je hovězí maso, pro vegetariány pak dýňová semínka nebo kešu ořechy.

Omega-3 mastné kyseliny

Podporují zdraví srdce a mohou mít protizánětlivé účinky. Chia semínka, makrela, losos, vlašské ořechy, ale také sojový nebo konopný olej či mořské řasy. Denní doporučená dávka je 250 mg, a protože jen 100 g makrely ji překračuje téměř 7x, stačí nám dvě porce týdně. 

Probiotika

Udržují zdravou rovnováhu bakterií ve střevě, což má pozitivní vliv na celý imunitní systém. Kefír, kombucha, bílý jogurt s živými kulturami, kysané zelí, fermentované potraviny nebo kimchi  jsou příklady potravin, obsahujících probiotika.