Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Čerstvé potraviny versus zmrazování. V čem je více zdraví prospěšných živin?

30.8.2022
Jak moc ničí zmrazování vitamíny v ovoci a zelenině. Je skutečně lepší čerstvé ovoce ze supermarketu než zmrazené?
Čerstvá vs. zmrazená zelenina, ovoce….
Konzumace čerstvého ovoce a zeleniny je bezpochyby nejlepším způsobem jak dodat našemu tělu nejvíce vitamínyů, minerálů a antioxidantů. I přestože jsou v dnešní době supermarkety plné čerstvých plodin, se lidé snaží udělat si zásobu ovoce, zeleniny hlavně na zimní období a jedním z nejlepších způsobů je zmrazování.
Důvodem uchovávání potravin je jednak jejich nižší cena v letním období, zpracování své vlastní úrody, nedostatek určitých plodin v různých ročních obdobích (pórek, květák…) a také rychlejší a pohodlnější příprava pokrmů během celého roku.
Je čerstvá zelenina (ovoce) opravdu čerstvá?
Nežli se plodiny od své sklizně dostanou ke svému spotřebiteli, čeká je dlouhá cesta.
Sklizeň - většina plodin se sklízí před jejich úplným dozráním, které probíhá až během přepravy. Takto sklizené plodiny mají méně času, aby vyvinuly celou řadu vitamínyů a důležitých látek.
Přeprava – může trvat i několik týdnů. Během přepravy jsou čerstvé produkty bezpečně uloženy v chlazené, kontrolované atmosféře, aby se během svého dozrávání nezkazily.
Vyložení v supermarketu - jakmile dosáhnou supermarket ovoce a zelenina zde může strávit další 1 – 3 dny než se dostanou na prodejnu.
Spotřebitel – uskladní své suroviny ve svém domově a samotná konzumace může nastat i v řádech dnů.
Doprava a skladování může trvat od 3 dny až 12 měsíců v závislosti na druhu zemědělské plodiny.
Ztráta nutričních hodnot během skladování
- Čerstvě natrhaná zelenina obsahuje největší množství vitamínyu C, který se však začíná rozkládat ihned po sklizni.
- vitamíny C se snižuje vytrvale dlouhodobým skladováním, přestože chlazení může zpomalit rychlost rozkladu.
- Větší ztráty vitamínyu c má za následek také skladování při pokojové teplotě.
- Například zelený hrášek vykazuje ztrátu až o 51 % vitaminu c během prvních 24 – 48 hodin po sklizni.
- Oproti tomu úbytek vitaminů, za dlouhodobě zmrazených podmínek (-18 až -20 stupňů Celsia) do půl roku zůstává prakticky beze ztrát. Ztráty se objevují po zamrazení půl roku a více a to v průměru 20-50 procent.
Některé vitamíny a antioxidanty začnou klesat ihned po sklizni. Proto je nejlepší jíst čerstvé ovoce a zeleninu co nejdříve.
Co předchází zmrazení zeleniny a ovoce
- Ovoce a zelenina, která slouží k zmrazování je sklízena na vrcholu své zralosti, kdy je nejvýživnější.
- Procesu zmrazování plodin někdy přechází blanšírování - zahrnuje umístění plodiny do vařící vody na krátkou dobu, obvykle na několik minut.
Blanšírování zabíjí škodlivé bakterie a zabraňuje ztrátě chuti, barvy a textury.
Blanšírování může způsobit ztrátu vodorozpustných živin, antioxidantů, vitamínyů B a vitamínyu C.
Zamražená zelenina (ovoce), která neprošla blanšírováním, neztrácí téměř žádné své hodnoty (vitamíny, chuť, vůně).
Zde je jeden příklad
Zmrazené ovoce a zeleniny mohou mít vyšší hladiny vlákniny a kalorií než doma uložené několik dní.
|
kalorie |
Stopy tuku |
vláknina |
Přírodní cukr |
vitamíny C |
1 šálek čerstvých jahod |
46 |
Ano |
2,9 g |
7 g |
84 mg |
1 šálek zmražených jahod |
52 |
Ano |
3,1 g |
7 g |
61 mg |
Zmrazené jídlo podporuje dobré trávení – uvolňují se celulózová vlákna, která přispívají našemu dobrému trávení.
Zmrazené ovoce může nabídnout i stejné prospěšné rostlinné živiny – zvané fytonutrienty.
Následující tabulka poskytuje více informací a je zároveň dobrým doporučením, abychom zvýšili spotřebu ovoce a zeleniny nejen pro hezké barvy a dobrou chuť, ale i pro své zdraví.
|
fytonutrienty |
Chrání naše tělo před |
Rajčata |
Červené barvivo |
Srdeční choroby, rakovina prostaty |
Česnek, cibule |
Sirné sloučeniny – alicin, saponiny |
Infekce, zvýšená hladina cholesterolu, nádorová onemocnění |
Mrkev |
Oranžové barvivo – beta karoten |
Maligní změny v plicích |
Brokolice, zelí, růžičková kapusta |
|
Rakovina plic |
Jahody, hrozny |
Kyselina Ellagová |
Chrání před tabákovým kouřem |
Pomeranče, grapefruity |
terpeny |
Vředy, zubní kazy |
jablka |
kvercetin |
Srdeční choroby |
Nejjednodušší způsob jak začlenit do vaší diety ovoce je příprava Smoothie nebo zdravých zmrzlin ze zmrazeného ovoce.
Největším problémem zmrazené ovoce je proces přidávání cukru. Ovoce jako třešně, jahody a broskve mohou obsahovat přidaný cukr, který by vaší dietě uškodil. Proto si vždy pečlivě prostudujte složení zmrazeného ovoce.
Můžete si například připravit zdravé mlsání v podobě banánové zmrzliny každou noc.
Příprava:
Zakoupené zralé banány oloupeme, nakrájíme na kolečka a necháme zmrazit
Poté je pouze vložíme do mixéru a umixujeme do hladké měkké zmrzliny.
Abyste měli jistotu, že vaše zmrazené plodiny jsou opravdu kvalitní a nepodléhaly dlouhému uskladnění, je nejlepší použít plodiny přímo z farmy nebo domácí zahrádky. Tím dosáhnete nejvyšší úrovně zachování všech důležitých látek.