Čerstvé potraviny versus zmrazování. V čem je více zdraví prospěšných živin?
Jak moc ničí zmrazování vitamíny v ovoci a zelenině. Je skutečně lepší čerstvé ovoce ze supermarketu než zmrazené?

Čerstvá vs. zmrazená zelenina, ovoce….

 

Konzumace čerstvého ovoce a zeleniny je bezpochyby nejlepším způsobem jak dodat našemu tělu nejvíce vitamínů, minerálů a antioxidantů. I přestože jsou v dnešní době supermarkety plné čerstvých plodin, se lidé snaží udělat si zásobu ovoce, zeleniny hlavně na zimní období a jedním z nejlepších způsobů je zmrazování.

Důvodem uchovávání potravin je jednak jejich nižší cena v letním období, zpracování své vlastní úrody, nedostatek určitých plodin v různých ročních obdobích (pórek, květák…) a také rychlejší a pohodlnější příprava pokrmů během celého roku.

 

Je čerstvá zelenina (ovoce) opravdu čerstvá?

Nežli se plodiny od své sklizně dostanou ke svému spotřebiteli, čeká je dlouhá cesta.

 

Sklizeň - většina plodin se sklízí před jejich úplným dozráním, které probíhá až během přepravy. Takto sklizené plodiny mají méně času, aby vyvinuly celou řadu vitamínů a důležitých látek.

Přepravamůže trvat i několik týdnů. Během přepravy jsou čerstvé produkty bezpečně uloženy v chlazené, kontrolované atmosféře, aby se během svého dozrávání nezkazily.

Vyložení v supermarketu - jakmile dosáhnou supermarket ovoce a zelenina zde může strávit další 1 – 3 dny než se dostanou na prodejnu.

Spotřebiteluskladní své suroviny ve svém domově a samotná konzumace může nastat i v řádech dnů.

 

Doprava a skladování může trvat od 3 dny až 12 měsíců v závislosti na druhu zemědělské plodiny.


Ztráta nutričních hodnot během skladování

  •  Čerstvě natrhaná zelenina obsahuje největší množství vitamínu C, který se však začíná rozkládat ihned po sklizni.
  • Vitamín C se snižuje vytrvale dlouhodobým skladováním, přestože chlazení může zpomalit rychlost rozkladu.
  • Větší ztráty vitamínu c má za následek také skladování při pokojové teplotě.
  • Například zelený hrášek vykazuje ztrátu až o 51 % vitaminu c během prvních 24 – 48 hodin po sklizni.
  • Oproti tomu úbytek vitaminů, za dlouhodobě zmrazených podmínek (-18 až -20 stupňů Celsia) do půl roku zůstává prakticky beze ztrát. Ztráty se objevují po zamrazení půl roku a více a to v průměru 20-50 procent.

 

Některé vitamíny a antioxidanty začnou klesat ihned po sklizni. Proto je nejlepší jíst čerstvé ovoce a zeleninu co nejdříve.

 

Co předchází zmrazení zeleniny a ovoce

  • Ovoce a zelenina, která slouží k zmrazování je sklízena na vrcholu své zralosti, kdy je nejvýživnější.
  • Procesu zmrazování plodin někdy přechází blanšírování - zahrnuje umístění plodiny do vařící vody na krátkou dobu, obvykle na několik minut.

 

Blanšírování zabíjí škodlivé bakterie a zabraňuje ztrátě chuti, barvy a textury.

Blanšírování může způsobit ztrátu vodorozpustných živin, antioxidantů, vitamínů B a vitamínu C.

Zamražená zelenina (ovoce), která neprošla blanšírováním, neztrácí téměř žádné své hodnoty (vitamíny, chuť, vůně).

 

Zde je jeden příklad

Zmrazené ovoce a zeleniny mohou mít vyšší hladiny vlákniny a kalorií než doma uložené několik dní.

 

 

kalorie

Stopy tuku

vláknina

Přírodní cukr

Vitamín C

1 šálek čerstvých jahod

46

Ano

2,9 g

7 g

84 mg

1 šálek zmražených jahod

52

Ano

3,1 g

7 g

61 mg

Zmrazené jídlo podporuje dobré trávení – uvolňují se celulózová vlákna, která přispívají našemu dobrému trávení.

 

Zmrazené ovoce může nabídnout i stejné prospěšné rostlinné živiny – zvané fytonutrienty. 

 

Následující tabulka poskytuje více informací a je zároveň dobrým doporučením, abychom zvýšili spotřebu ovoce a zeleniny nejen pro hezké barvy a dobrou chuť, ale i pro své zdraví. 

 

 

fytonutrienty

Chrání naše tělo před

Rajčata

Červené barvivo

Srdeční choroby, rakovina prostaty

Česnek, cibule

Sirné sloučeniny – alicin, saponiny

Infekce, zvýšená hladina cholesterolu, nádorová onemocnění

Mrkev

Oranžové barvivo – beta karoten

Maligní změny v plicích

Brokolice, zelí, růžičková kapusta

 

Rakovina plic

Jahody, hrozny

Kyselina Ellagová

Chrání před tabákovým kouřem

Pomeranče, grapefruity

terpeny

Vředy, zubní kazy

jablka

kvercetin

Srdeční choroby

  

Nejjednodušší způsob jak začlenit do vaší diety ovoce je příprava Smoothie nebo zdravých zmrzlin ze zmrazeného ovoce.

 

Největším problémem zmrazené ovoce je proces přidávání cukru. Ovoce jako třešně, jahody a broskve mohou obsahovat přidaný cukr, který by vaší dietě uškodil. Proto si vždy pečlivě prostudujte složení zmrazeného ovoce.

Můžete si například připravit zdravé mlsání v podobě banánové zmrzliny každou noc.

 

Příprava:

Zakoupené zralé banány oloupeme, nakrájíme na kolečka a necháme zmrazit

Poté je pouze vložíme do mixéru a umixujeme do hladké měkké zmrzliny.

Abyste měli jistotu, že vaše zmrazené plodiny jsou opravdu kvalitní a nepodléhaly dlouhému uskladnění, je nejlepší použít plodiny přímo z farmy nebo domácí zahrádky. Tím dosáhnete nejvyšší úrovně zachování všech důležitých látek.

 

 

 

Dejte tip přátelům
Vložte vlastní
recept nebo článek
a vyhrajte skvělou sušičku potravin.
Z každých vašich 10 publikovaných příspěvků vylosujeme jeden, jehož autorovi pošleme sušičku G21 Paradiso Cube. Budete to vy?
Autor
Jak se vám článek líbil?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také