Chipsy z topinamburu

Chipsy z topinamburu

Slunečnice topinambur, starším názvem topinambur hlíznatý, lidově zvaná židovské brambory, má všestranné využití. Lze vařit, péct, dusit, opékat, smažit jako hranolky… Hodí se i k zapékání, na placky nebo na kaši – v podstatě nahradí brambory. Snadno si z ní připravíte domácí, chutnou a navíc i zdravou variantu brambůrků.

Topinambury můžete sušit v troubě i pod širým nebem. Ideální metoda je sušení v sušičce potravin. Příprava je jednoduchá.

Očistěte topinambury, nemusíte je loupat. Stačí je pořádně vydrhnout ve vodě a nechat oschnout. Nastavte sušičku na teplotu cca 50 °C. Ostrým nožem nakrájejte hlízy na tenké plátky. Můžete je promíchat s lžičkou olivového oleje a posypat solí. Uložte je na sušící pláty. Doba sušení se může lišit podle tloušťky nakrájených plátků. Může trvat i 12 hodin.

Chipsy z topinambur ze sušičky potravin

Účinky na zdraví 

  • Jsou vhodné nejen pro diabetiky, ale i pro všechny ostatní, neboť snižují hladinu cukru v krvi a ničí volné radikály. 

  • Zlepšují nejen činnost trávicí soustavy, ale i jater a ledvin.

  • Působí protirevmaticky a protiastmaticky. 

  • Mají i detoxikační a antistresové účinky.   

  • Pomáhají snížit krevní tlak. Mají vysoký obsah draslíku, který je nezbytný pro celkové zdraví a může pomoci snížit srdeční choroby . Zvýšení draslíku ve stravě, kromě snížení přebytku sodíku, je obzvláště vhodné pro lidi s rizikem vysokého krevního tlaku.

  • Jsou skvělou dietní potravinou napomáhající redukci nadváhy. Konzumace topinambur může snížit hladinu cholesterolu v krvi .

  • Jsou skvělým způsobem, jak zvýšit příjem železa. Nedostatek železa omezuje přísun kyslíku do buněk, což vede k únavě a snížení imunity .

  • Mají vysoký obsah bílkovin. Nejen, že tento úžasný kořen obsahuje více bílkovin než většina ostatních kořenových zelenin, má také vysoký obsah esenciálních aminokyselin obsahujících síru, taurin, methionin, homocysteinu a cysteinu. Tyto aminokyseliny obsahující síru jsou nezbytné pro udržení flexibility pojivové tkáně a také pro umožnění detoxikace jater. 

Pěstování  a sklizeň

Topinambury jsou nenáročné na pěstování, nepotřebují zalévání a hnojení, ovšem největší úrodu sklidíme ve vyhnojené výživné vlhké půdě na přímém slunci, plodina snese i polostín.  Správné období pro výsadbu topinamburových hlíz je jaro. Poměrně robustní rostliny – dorůstají běžně do výše dvou metrů. Typem a barvou květů připomínají slunečnici. Hlízy, pro které topinambury pěstujeme, jsou velké asi jako oddenky jiřin nebo zázvoru a také podobně vypadají. Zakládají se v trsech pod stonkem na podzim. Topinambur se dá pěstovat jako víceletá plodina – z hlíz, které zůstanou v půdě, vyrostou na jaře bez problémů nové rostliny. Sklizeň probíhá na podzim i v zimě a z jedné rostliny můžete sklidit až 1,5 kg hliz. Dají se pěstovat na pozemku i několik let.


Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také