Citrusy a jejich blahodárný vliv na naše zdraví
Jaro je ideálním časem pro očistu těla po dlouhé zimě, během které se v něm nahromadilo mnoho škodlivých látek. Vhodné řešení spočívá v konzumaci ovocných šťáv, zejména pak šťáv z citrusových plodů, které nejen, že pomohou tělu zbavit se odpadních látek, ale zároveň Vám pomohou zhubnout.
Proč právě citrusové plody?
Veškeré citrusové plody, ať už je řeč o mandarinkách, pomelu, pomerančích, grepech, limetkách či citronech, jsou velmi bohaté na vitamín C, který zároveň velmi blahodárně působí na naši energii a štíhlou linii. Citrusové plody neobsahují pouze vitamín C, ale také vitamíny ze skupiny B, a to především biotin, který velmi příznivě působí na krásnou pokožku a zdravé vlasy. Citrusy dále obsahují kyselinu panthotenovou, kyselinu listovou, vápník, hořčík a mnoho dalších cenných látek.
Citrusy mají velmi blahodárný vliv na naše zdraví. Dokáží zvýšit odolnost vůči bakteriím a virům, přispívají ke snížení hladiny cholesterolu a ve velké míře obsažená vláknina pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi na stabilní úrovni. Citrusy dále mají schopnost snižovat krevní tlak a tělesnou teplotu. Citrusy mohou být, díky svým čistícím účinkům, velmi prospěšné během detoxikace.
Co se skrývá pod pojmem „detoxikace“
Většina z nás si pod pojmem detoxikace představí, že se jedná o dny, kdy zcela vysadíme příjem potravy. To je ale omyl, detoxikace není o hladovění, ale o vyřazení těch potravin, které tělo nepotřebuje, které mu škodí a zanáší jej odpadními látkami. Jedním z nejpřirozenějších způsobů, jak dosáhnout detoxikace organismu, je starat se o správný pitný režim. Pravidelný pitný režim Vám kromě detoxikace pomůže i zdravě zhubnout. Vhodná je nejen čistá voda, ale také právě, jak už jsme zmínili, nápoje z citrusových plodů.
Samozřejmě tu není řeč o šťávách, které si zakoupíme v obchodě. Tyto šťávy jsou nejen drahé, ale především plné cukru, konzervantů, barviv a dalších nezdravých a nebezpečných látek.
Samozřejmě máme na mysli šťávy domácí. Pouze v tomto případě si můžeme být jisti, že konzumujeme pouze čistě přírodní produkt. Prvotní investice se mnohonásobně vrátí v podobě rychlé přípravy nepřeberného množství různorodých šťáv, ale především blahodárnými účinky na naše zdraví. Domácí šťáva je velmi bohatá na vitamíny, enzymy, minerály a další cenné látky.
Co tedy budeme na výrobu džusu potřebovat?
Nejdůležitější věcí, kterou budeme potřebovat, je kvalitní odšťavňovač, se kterým budeme schopni z ovoce dostat maximum štávy. Jak ale vybrat ten správný?
Musíme si uvědomit, že neexistuje ideální odšťavňovač úplně na vše. Již zmiňované citrusy jsou velmi bohaté na šťávu a vesměs všechny typy odšťavňovačů si s nimi bez problémů poradí. Pravděpodobně ale odšťavňovač nebudeme používat pouze na zpracování citrusů a je tedy vhodné si ujasnit, jaký typ ovoce nebo zeleniny budeme chtít dále zpracovávat.
Odšťavňovače se dají rozdělit do dvou skupin, a to na nízkootáčkové a odstředivé. Nízkootáčkové odšťavňovače lisují šťávu výraznější chuti, ve které můžete najít kousky vlákniny a minimum pěny. Velmi důležité je, že nízkootáčkové odšťavňovače lisují šťávu tak, že je v ní zachováno maximum živin a vitamínů. Na rozdíl od nízkootáčkových odšťavňovačů, odstředivé odšťavňovače produkují šťávu spíše vodové konzistence a chuti, obsahující poměrně vysoké množství pěny.
Kritéria pro výběr odšťavnovače
- Jak dlouho plánujete vyrobenou šťávu před konzumací uchovávat?
Šťávy vyrobené v nízkootáčkových odšťavňovačích jsou vhodné pro uschování v ledničce po celý den, zatímco šťávu z odstředivých odšťavňovačů byste měli zkonzumovat bezprostředně po její výrobě.
- Kolik šťávy budete připravovat?
Pokud plánujete připravovat větší množství šťávy, lépe Vám poslouží odšťavňovače odstředivé, díky větším plnícím otvorům.
- Jaké druhy ovoce a zeleniny plánujete odšťavňovat?
Odstředivé odšťavňovače si lehce poradí s jablky, citrusy, hruškami, a dalšími, zatímco listová zelenina a drobné bobuloviny jsou pro tyto odšťavňovače tvrdým oříškem. Pro tyto druhy surovin jsou vhodné nízkootáčkové odšťavňovače, které si s nimi hladce poradí.
Vždy pamatujte na to, že i sebelepší výrobek nemusí vyrobit šťávu lahodné chuti. Nezapomínejte, že chuť i množství jsou ovlivněny zvoleným druhem ovoce a zeleniny. Abyste předešli zklamání z nepovedené šťávy, vždy pamatujte na několik bodů níže.
- Ovoce a zeleninu vždy pečlivě umyjte a očistěte.
- Je nutné loupat pouze ovoce a zeleninu s tvrdou slupkou, jako jsou citrusy, ananas a podobně.
- Dávejte přednost surovinám z vlastní zahrádky nebo surovinám v bio kvalitě, které nejsou plné chemických látek.
- Čím dříve vyrobenou šťávu zkonzumujete, tím lépe. Šťáva postupem času nejen mění svou barvu, ale také ztrácí chuť.
Šťávy z citrusů:
- Pomerančová šťáva
Pomeranče mají schopnost zvyšovat tvorbu bílých krvinek a tím bojovat proti mikroorganismům. Zpomalují postup virů v buňkách, k čemuž dochází v důsledku působení flavonoidů a vitaminu C. Mají schopnost zvyšovat tvorbu interferonu neboli protivirového proteinu. Z hlediska vzácných látek obsahují řadu vysoce účinných antioxidantů a to vitamin C, kvercetin, provitamin A a kyselinu listovou. Z tohoto hlediska mají pomeranče silný antioxidační vliv na buňky organismu a zpomalují proces stárnutí. Vysoké dávky vitaminu C nejsou pouze vhodnou prevencí proti nachlazení, chřipce, infekčním onemocněním, ale také snižují krevní tlak a zabraňují vzniku arteriosklerózy.
- Citronová šťáva
Citrony obsahují vysoké množství vitaminu C, který skvěle posiluje obranyschopnost organismu. Citrony podporují tvorbu kolagenu, který se významně podílí na stavbě pojivové tkáně a pomáhá při hojení poranění. Citronová šťáva obsahuje karotenoidy, vitamíny skupiny B, pektiny, fosfor, draslík, sodík, vápník, železo a další prvky. Dále citrony obsahují flavonoidy, které působí proti kardiovaskulárním chorobám a rakovinnému bujení. Ve žluté vrstvě citronové kůry je obsažena silice, která se skládá z limonenu, citralu, citronelu a glykosidu hesperidinu, který blahodárně ovlivňuje prostupnost a křehkost krevních vlásečnic. Bílá vrstva citronové kůry neboli albedo obsahuje flavony, glykosidy a deriváty kumarinu. Citrony pomáhají odkyselovat organismus.
Léčivé účinky citronu
- Posiluje imunitní systém a obranyschopnost
- Vyrovnává pH v těle, ačkoliv je kyselý, tak alkalizuje
- Pomáhá při zažívání
- Pomáhá trávení a podporuje tvorbu žluči
- Zabraňuje krvácení z dásní
- Posiluje tepny
- Obsah draslíku v citronu pomáhá vyživovat mozek a nervové buňky
- Posiluje vlasy, nehty a pokožku
- Zvyšuje výkonnost
- Citronová šťáva pomáhá doplňovat tělesné soli, zejména po namáhavém cvičení
- Působí preventivně proti křečovým žilám
- Limetková šťáva
Limetky jsou přímo nabité jedním z nejdůležitějších antioxidantů v přírodě, a to vitamínem C, který posiluje imunitní systém a neutralizuje volné radikály. Obsahují vysoké množství draslíku, vápníku, fosforu, vitaminu B6 a samozřejmě kyseliny listové. Limetky jsou skvělé pro odstraňování nečistot z těla, povzbuzují při únavě a úzkosti a mají antiseptické účinky.
- Šťáva z grapefruitů
Stejně jako ostatní citrusy, i grapefruity obsahují vysoké množství vitaminu C a flavonoidů, díky čemuž významně posilují imunitní systém. Díky své pročišťující a detoxikační vlastnosti jsou skvělým doplňkem redukčních diet. Z toho důvodu, že grapefruity obsahují vitamin C, pektin a limonoidy, jsou skvělé z hlediska ochrany organismu před vznikem rakoviny. Grapefruity bezvadně pomáhají při nadbytku kyseliny močové, pomáhají chránit stěny cév před ukládáním cholesterolu a jejich následným vápenatěním, které vede k rozvoji arteriosklerózy. Díky absenci sodíku a tuků a pro vysoký obsah draslíku jsou grapefruity velmi vhodné při léčbě srdečních chorob.
- Šťáva z mandarinek
Mandarinky jsou citrusy příbuzné pomerančům mající výrazně sladší a šťavnatější chuť. Mandarinky obsahují vysoké množství organických kyselin, mezi které se řadí kyselina jablečná a citronová. Jsou výborným zdrojem vitamínů, zejména pak vitamínu C, A, B1, B6 a také kyseliny listové. Z minerálních látek pak mandarinky obsahují draslík, vápník, fosfor a hořčík. Jsou velmi vhodné během ročních období, kdy má tělo mírně oslabenou imunitu.
- Šťáva z pomela
Pomelo je nejen chutné, ale má také výrazně léčivé účinky. Pomelo obsahuje vysoké množství vitaminu C, draslík, mangan a železo. Pomelo je vhodné na léčbu kašle, ošetření otoků, zlepšuje trávení, pomáhá odhleňovat dýchací cesty, odstraňuje intoxikaci alkoholem, pomáhá při hubnutí a skvěle bojuje proti vysokému cholesterolu.
Komentáře