Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Citrusy a jejich blahodárný vliv na naše zdraví

18.7.2022
Kdo chce znát tajemství citrusů? Asi snad každý. Citrusy jsou nejenom výborným zdrojem vitamínyu C, ale mají ještě spoustu dalších jiných prospěšných účinků na naše tělo a zdraví.
Citrusy a jejich blahodárný vliv na naše zdraví
Jaro je ideálním časem pro očistu těla po dlouhé zimě, během které se v něm nahromadilo mnoho škodlivých látek. Vhodné řešení spočívá v konzumaci ovocných šťáv, zejména pak šťáv z citrusových plodů, které nejen, že pomohou tělu zbavit se odpadních látek, ale zároveň Vám pomohou zhubnout.
Proč právě citrusové plody?
Veškeré citrusové plody, ať už je řeč o mandarinkách, pomelu, pomerančích, grepech, limetkách či citronech, jsou velmi bohaté na vitamíny C, který zároveň velmi blahodárně působí na naši energii a štíhlou linii. Citrusové plody neobsahují pouze vitamíny C, ale také vitamíny ze skupiny B, a to především biotin, který velmi příznivě působí na krásnou pokožku a zdravé vlasy. Citrusy dále obsahují kyselinu panthotenovou, kyselinu listovou, vápník, hořčík a mnoho dalších cenných látek.
Citrusy mají velmi blahodárný vliv na naše zdraví. Dokáží zvýšit odolnost vůči bakteriím a virům, přispívají ke snížení hladiny cholesterolu a ve velké míře obsažená vláknina pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi na stabilní úrovni. Citrusy dále mají schopnost snižovat krevní tlak a tělesnou teplotu. Citrusy mohou být, díky svým čistícím účinkům, velmi prospěšné během detoxikace.
Co se skrývá pod pojmem „detoxikace“
Většina z nás si pod pojmem detoxikace představí, že se jedná o dny, kdy zcela vysadíme příjem potravy. To je ale omyl, detoxikace není o hladovění, ale o vyřazení těch potravin, které tělo nepotřebuje, které mu škodí a zanáší jej odpadními látkami. Jedním z nejpřirozenějších způsobů, jak dosáhnout detoxikace organismu, je starat se o správný pitný režim. Pravidelný pitný režim Vám kromě detoxikace pomůže i zdravě zhubnout. Vhodná je nejen čistá voda, ale také právě, jak už jsme zmínili, nápoje z citrusových plodů.
Samozřejmě tu není řeč o šťávách, které si zakoupíme v obchodě. Tyto šťávy jsou nejen drahé, ale především plné cukru, konzervantů, barviv a dalších nezdravých a nebezpečných látek.
Samozřejmě máme na mysli šťávy domácí. Pouze v tomto případě si můžeme být jisti, že konzumujeme pouze čistě přírodní produkt. Prvotní investice se mnohonásobně vrátí v podobě rychlé přípravy nepřeberného množství různorodých šťáv, ale především blahodárnými účinky na naše zdraví. Domácí šťáva je velmi bohatá na vitamíny, enzymy, minerály a další cenné látky.
Co tedy budeme na výrobu džusu potřebovat?
Nejdůležitější věcí, kterou budeme potřebovat, je kvalitní odšťavňovač, se kterým budeme schopni z ovoce dostat maximum štávy. Jak ale vybrat ten správný?
Musíme si uvědomit, že neexistuje ideální odšťavňovač úplně na vše. Již zmiňované citrusy jsou velmi bohaté na šťávu a vesměs všechny typy odšťavňovačů si s nimi bez problémů poradí. Pravděpodobně ale odšťavňovač nebudeme používat pouze na zpracování citrusů a je tedy vhodné si ujasnit, jaký typ ovoce nebo zeleniny budeme chtít dále zpracovávat.
Odšťavňovače se dají rozdělit do dvou skupin, a to na nízkootáčkové a odstředivé. Nízkootáčkové odšťavňovače lisují šťávu výraznější chuti, ve které můžete najít kousky vlákniny a minimum pěny. Velmi důležité je, že nízkootáčkové odšťavňovače lisují šťávu tak, že je v ní zachováno maximum živin a vitamínyů. Na rozdíl od nízkootáčkových odšťavňovačů, odstředivé odšťavňovače produkují šťávu spíše vodové konzistence a chuti, obsahující poměrně vysoké množství pěny.
Kritéria pro výběr odšťavnovače
- Jak dlouho plánujete vyrobenou šťávu před konzumací uchovávat?
Šťávy vyrobené v nízkootáčkových odšťavňovačích jsou vhodné pro uschování v ledničce po celý den, zatímco šťávu z odstředivých odšťavňovačů byste měli zkonzumovat bezprostředně po její výrobě.
- Kolik šťávy budete připravovat?
Pokud plánujete připravovat větší množství šťávy, lépe Vám poslouží odšťavňovače odstředivé, díky větším plnícím otvorům.
- Jaké druhy ovoce a zeleniny plánujete odšťavňovat?
Odstředivé odšťavňovače si lehce poradí s jablky, citrusy, hruškami, a dalšími, zatímco listová zelenina a drobné bobuloviny jsou pro tyto odšťavňovače tvrdým oříškem. Pro tyto druhy surovin jsou vhodné nízkootáčkové odšťavňovače, které si s nimi hladce poradí.
Vždy pamatujte na to, že i sebelepší výrobek nemusí vyrobit šťávu lahodné chuti. Nezapomínejte, že chuť i množství jsou ovlivněny zvoleným druhem ovoce a zeleniny. Abyste předešli zklamání z nepovedené šťávy, vždy pamatujte na několik bodů níže.
- Ovoce a zeleninu vždy pečlivě umyjte a očistěte.
- Je nutné loupat pouze ovoce a zeleninu s tvrdou slupkou, jako jsou citrusy, ananas a podobně.
- Dávejte přednost surovinám z vlastní zahrádky nebo surovinám v bio kvalitě, které nejsou plné chemických látek.
- Čím dříve vyrobenou šťávu zkonzumujete, tím lépe. Šťáva postupem času nejen mění svou barvu, ale také ztrácí chuť.
Šťávy z citrusů:
- Pomerančová šťáva
Pomeranče mají schopnost zvyšovat tvorbu bílých krvinek a tím bojovat proti mikroorganismům. Zpomalují postup virů v buňkách, k čemuž dochází v důsledku působení flavonoidů a vitaminu C. Mají schopnost zvyšovat tvorbu interferonu neboli protivirového proteinu. Z hlediska vzácných látek obsahují řadu vysoce účinných antioxidantů a to vitamin C, kvercetin, provitamin A a kyselinu listovou. Z tohoto hlediska mají pomeranče silný antioxidační vliv na buňky organismu a zpomalují proces stárnutí. Vysoké dávky vitaminu C nejsou pouze vhodnou prevencí proti nachlazení, chřipce, infekčním onemocněním, ale také snižují krevní tlak a zabraňují vzniku arteriosklerózy.
- Citronová šťáva
Citrony obsahují vysoké množství vitaminu C, který skvěle posiluje obranyschopnost organismu. Citrony podporují tvorbu kolagenu, který se významně podílí na stavbě pojivové tkáně a pomáhá při hojení poranění. Citronová šťáva obsahuje karotenoidy, vitamíny skupiny B, pektiny, fosfor, draslík, sodík, vápník, železo a další prvky. Dále citrony obsahují flavonoidy, které působí proti kardiovaskulárním chorobám a rakovinnému bujení. Ve žluté vrstvě citronové kůry je obsažena silice, která se skládá z limonenu, citralu, citronelu a glykosidu hesperidinu, který blahodárně ovlivňuje prostupnost a křehkost krevních vlásečnic. Bílá vrstva citronové kůry neboli albedo obsahuje flavony, glykosidy a deriváty kumarinu. Citrony pomáhají odkyselovat organismus.
Léčivé účinky citronu
- Posiluje imunitní systém a obranyschopnost
- Vyrovnává pH v těle, ačkoliv je kyselý, tak alkalizuje
- Pomáhá při zažívání
- Pomáhá trávení a podporuje tvorbu žluči
- Zabraňuje krvácení z dásní
- Posiluje tepny
- Obsah draslíku v citronu pomáhá vyživovat mozek a nervové buňky
- Posiluje vlasy, nehty a pokožku
- Zvyšuje výkonnost
- Citronová šťáva pomáhá doplňovat tělesné soli, zejména po namáhavém cvičení
- Působí preventivně proti křečovým žilám
- Limetková šťáva
Limetky jsou přímo nabité jedním z nejdůležitějších antioxidantů v přírodě, a to vitamínyem C, který posiluje imunitní systém a neutralizuje volné radikály. Obsahují vysoké množství draslíku, vápníku, fosforu, vitaminu B6 a samozřejmě kyseliny listové. Limetky jsou skvělé pro odstraňování nečistot z těla, povzbuzují při únavě a úzkosti a mají antiseptické účinky.
- Šťáva z grapefruitů
Stejně jako ostatní citrusy, i grapefruity obsahují vysoké množství vitaminu C a flavonoidů, díky čemuž významně posilují imunitní systém. Díky své pročišťující a detoxikační vlastnosti jsou skvělým doplňkem redukčních diet. Z toho důvodu, že grapefruity obsahují vitamin C, pektin a limonoidy, jsou skvělé z hlediska ochrany organismu před vznikem rakoviny. Grapefruity bezvadně pomáhají při nadbytku kyseliny močové, pomáhají chránit stěny cév před ukládáním cholesterolu a jejich následným vápenatěním, které vede k rozvoji arteriosklerózy. Díky absenci sodíku a tuků a pro vysoký obsah draslíku jsou grapefruity velmi vhodné při léčbě srdečních chorob.
- Šťáva z mandarinek
Mandarinky jsou citrusy příbuzné pomerančům mající výrazně sladší a šťavnatější chuť. Mandarinky obsahují vysoké množství organických kyselin, mezi které se řadí kyselina jablečná a citronová. Jsou výborným zdrojem vitamínyů, zejména pak vitamínyu C, A, B1, B6 a také kyseliny listové. Z minerálních látek pak mandarinky obsahují draslík, vápník, fosfor a hořčík. Jsou velmi vhodné během ročních období, kdy má tělo mírně oslabenou imunitu.
- Šťáva z pomela
Pomelo je nejen chutné, ale má také výrazně léčivé účinky. Pomelo obsahuje vysoké množství vitaminu C, draslík, mangan a železo. Pomelo je vhodné na léčbu kašle, ošetření otoků, zlepšuje trávení, pomáhá odhleňovat dýchací cesty, odstraňuje intoxikaci alkoholem, pomáhá při hubnutí a skvěle bojuje proti vysokému cholesterolu.