Cizrnová mouka – jak ji vyrobit a jak ji využít

Cizrnová mouka – jak ji vyrobit a jak ji využít

Zdravé potraviny bývají, co si budeme povídat, kolikrát dost drahé. Některé z nich si můžete vyrobit doma, jako například mouky z cizrny. Stačí když máte výkonný mixér.

Domácí výroba

K výrobě cizrnové mouky potřebujete výkonný mixér. To je základ. Pak už v něm jen po menších částech rozmixujete tuto čím dál tím víc oblíbenou luštěninu. Několikrát ji prosejte přes jemné síto, abyste se zbavili větších částí. Skladujte ji v uzavíratelné nádobě na suchém místě.

Využití 

Je skvělá náhražka pšeničné mouky a vhodná pro bezlepkovou dietu. Navíc obsahuje bílkoviny, vlákninu a má výraznější chuť. Můžete ji použít jak při pečení, tak na zahušťování polévek, omáček, dušeného masa či těstíčka na obalování. Cizrnová mouka je po namočení lepivější než mouka klasická.
Při pečení z cizrnové mouky je dobré si najít vyhovující poměr, doporučuje se mouku míchat v poměru 1 : 1 s obvykle používanou moukou. Je hutnější než klasická mouka. Po smíchání s vodou slouží i jako náhrada vajíček, zejména při veganské stravě. Hodí se na přípravu placek a jídel z mletého masa ale i na sladké lívance

Cizrna má vysoký obsah bílkovin a vlákniny, díky čemu zasytí na delší dobu. Pomáhá snížit chuť k jídlu a příjem kalorií. Navíc chutná skvěle a stojí za to ji zahrnout do svého jídelníčku.

Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také