Cizrnová omáčka - zdroj živin, vápníku i vitamínů

Cizrnová omáčka - zdroj živin, vápníku i vitamínů

Tato zdravá a chutná omáčka okouzlí každého, kdo se zajímá o zdravou stravu. A čím je vlastně tak zdravá? Obsahuje ty nejlepší suroviny. Pojďte se nechat okouzlit chutěmi orientu.

Cizrnová omáčka

Tato zdravá a chutná omáčka okouzlí každého, kdo se zajímá o zdravou stravu. A čím je vlastně tak zdravá? Obsahuje ty nejlepší suroviny, pojďme se o nich něco dozvědět: 

Cizrna neboli římský hrách, patří do luštěnin. Je dokonce považována za jednu z nejlepších luštěnin. Je hojně využívána v dietním jídelníčku, u diabetiků nebo celiakiů, protože pomáhá udržovat cukr v krvi a neobsahuje lepek.


 Jak cizrna pomáhá našemu tělu:

  •  Stimule tvorbu kolagenu a zlepšuje tím naše chrupavky a pojiva
  • Snižuje hladinu cholesterolu                                                                   
  • Příznivě ovlivňuje činnost střev a trávení 
  • Má detoxikační účinky
  • Udržuje hladinu cukru v krvi

Co všechno cizrna obsahuje:

  • Vysoké množství sacharidů - cca 47% škrobu a 5-9% rozpustných tuků
  • Vlákninu
  • Vápník, mastné kyseliny (listová, linolová) – jsou důležitou prevencí před onemocněním srdce a cév
  • Obsahuje 3x více železa než je obsaženo v mase
  • Obsahuje také velké množství hořčíku, zinku a železa
  • Je zdrojem vitamínu B2, B6, E, C, provitamínu A a nejvíce obsahuje vitamínu B15, který je vynikajícím antioxidantem

 

Tempeh se používá jako náhražka masa, vajec nebo sýrů. Vyrábí se ze sójových bobů a pochází z Jávy. Protože je velice lehce stravitelný je vhodný pro děti, těhotné ženy, sportovce a ocení jej hlavně pacienti s trávicími potížemi.

Obsahuje pouze 157 kalorií ve 100g a je tak vhodnou potravinou do všech redukčních diet. Je bohatý na vlákninu, vitamín B12 a proteiny.


TEMPEH je potravina s významným přínosem pro zdraví člověka, která pomáhá při prevenci i léčbě mnoha nemocí jako je například:

  • Anémie
  • Střevní onemocnění
  • Osteoporóza
  • Nádorová onemocnění
  • Arterioskleróza

 Recept: Cizrna a Tempeh na paprice


Připravíme si tyto ingredience: cca 5 porcí

  • 250g cizrny
  • 50g tempehu uzeného
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kukuřičná mouka na zahuštění
  • 1 lžíce slunečnicového oleje (za studena lisovaný)
  • 1 lžička cca sladké papriky
  • 150ml vody
  • Špetka soli

 

Pracovní postup:

Doba přípravy není náročná na čas a zabere nám asi tak 10 minut. Samotné vaření cca 40 minut.

Cizrnu si musíme připravit den předem. Nejprve ji propereme ve vodě a necháme přes nos namáčet, aby změkla.

V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme cibulku s mrkví nadrobno nakrájenou. Poté přidáme sladkou mletou papriku a krátce ji zasmažíme. Do hrnce přidáme připravenou cizrnu z předešlého dne, nasekaný tempeh a vodu.

Pak už jen vše vaříme na mírném ohni, dokud vše není měkké a zahustíme jíškou (rozmíchaná kukuřičná mouka s vodou), kterou vlijeme za stálého míchání do omáčky a necháme přejít varem do zhoustnutí. Teprve, když je omáčka hotová, osolíme dle chuti.

 Omáčku můžeme rozmixovat do hladka a podávat například s těstovinami.

 

Tabulka výživových hodnot:

       

Energetická hodnota v KJ/kcal

5272,0 KJ/1260kcal

Bílkoviny

70,16

Sacharidy

245,55

Z toho cukry

14,743

Tuky

19,47

Z toho nenasycené mastné kyseliny

1,133

Vláknina

6,087

Sůl

4,833

Cholesterol

0

 

 

Energetická tabulka výživových hodnot vařených těstovin ve 100 g

 

Energetická hodnota v KJ/kcal

557,05 KJ/113,14kcal

Bílkoviny

3,547

Sacharidy

23,742

Z toho cukry

0,198

Tuky

2,517

Z toho nenasycené mastné kyseliny

0,314

Vláknina

69,27

Sůl

0,405

Cholesterol

0

 

Vhodnou alternativou je použití červené čočky, která je také velmi chutná, bohatá na cenné látky a neměla by chybět ve zdravém a vyváženém jídelníčku.

 

 

Dejte tip přátelům

Suroviny

cibule 1 ks
sůl
Mrkev 1 ks
Cizrna 250 g
Uzený tempeh 50 g
Kukuřičná mouka na zahuštění
Slunečnicový olej 1 lžíce
Sladká paprika 1 lžička
Voda 150 ml
Autor receptu
Líbil se vám recept?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také