Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Co o citrusech říká věda? Přečtěte si 10 vědeckých zajímavostí o citrusech

20.1.2025
Citrusy mají svá tajemství, pojďme se na ně podívat důkladněji. Víte, že těmito vědeckými fakty a zajímavostmi můžete i ohromit své přátele?
1. Sladký pomeranč má latinský název Citrus sinensis a pochází z jihozápadní Číny a severovýchodní Indie. V Číně se pěstuje již několik tisíc let. Na Blízký východ jej přivezli z Číny arabští obchodníci a poprvé byl pěstován v oblasti Středomoří kolem roku 1450.
2. Pozor, jsou to bobule! Věděli jste, že rod Citrus je ve skutečnosti zvláštní druh bobulí složený ze segmentů, naplněných váčky šťávy?!
3. Až budete loupat pomeranč, všimněte si bílé houbovité tkáně, pokrývající jednotlivé dílky. Říká se jí albedo. Barevná vrstva se nazývá flavedo a má olejové žlázky, které uvolňují charakteristické aroma. Vnější voskový povlak má mnoho přirozených otvorů, nazývaných stomata a všechny tyto různé vrstvy tvoří kůru.
4. Pomeranče, klementinky nebo mandarinky časem nedozrají jako banány, mango nebo hrušky. Je to proto, že jde o takzvaně neklimakterické ovoce – nemají žádné zásoby škrobu, takže musí zůstat na rostlině, dokud nejsou vhodné ke konzumaci. Jak plody dozrávají na stromě, dužina se stává šťavnatou a sladkou (v pomerančích a mandarinkách) nebo kyselou (v citronech a limetách).
5. Sladké pomeranče jsou rozděleny do různých skupin. Pokud jste pili čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu, pak je to pravděpodobně z pomerančové odrůdy Valencia, která je známá tím, že je nejšťavnatější a nejsladší. Zajímavé je, že není španělského původu, jak by napovídal její název, ale pochází z Portugalska.
7. Není mandarinka jako mandarinka. Často jsou za mandarinky označované i plody klementinek. Jak je rozlišíte? Klementinky mají tmavě oranžovou barvu, slupka bude poměrně těsně přiléhat k dužině a bude vyžadovat trochu úsilí, aby se oloupala. Mandarinky se z citrusových plodů nejsnáze loupou, protože vnější kůra je nafouklá a volněji přiléhá k dužině. Mají světlejší oranžovou barvu a jsou obvykle bez pecek.
8. Citrusy zaženou mravence. Až se oteplí a vy se vydáte do přírody, nezapomeňte si s sebou přibalit i pár citrusů. Při venkovním posezení jejich oloupanou kůru rozložte kolem sebe – zajistíte si tak klid od otravných mravenců. Ta totiž, díky látce zvané limonen, mravence odpuzuje.
9. Věděli jste, že v některých tropických zemích jedí zelené citrony? Pokud jsou noční teploty poměrně vysoké (nad 13 °C), chlorofyl se nerozloží, takže vnější slupka zůstane zelená. Citrony mají tmavě zelenou barvu, když rostou a pomalu žloutnou, jak dozrávají.
10. Citrus bez pecek? Existuje. Pokud rádi vyrábíte guacamole, pravděpodobně jste si koupili limetky v obchodech. Limetka, latinským názvem Citrus aurantifolia, má intenzivnější chuť než citrony a na rozdíl od nich je opravdu bez pecek.
Bonus: Grapefruit tvoří ze 75 % šťáva! Pokud uložíte čerstvě vymačkanou grapefruitovou šťávu do lednice, zachová si 98 % vitaminu C až po dobu jednoho týdne.