<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Cuketové sushi – na oblíbenou pochoutku trochu jinak

min.

Ňam sushi! Ale zkuste ho trochu jinak. Cuketová varianta je nejen chutná, ale i zdravá a pokud pěstujete cuketu, tak i velice levná.

 

Pěstování cuket je téměř zaručeným zahrádkářským úspěchem i pro ty nejméně zručné zahradníky. Cukety jsou teplomilné jednoleté rostliny, jež se řadí k druhu tykev obecná. Historie této zeleniny se datuje až několik tisíc let před naším letopočtem. Existuje nespočetně druhů cuket, jež se mezi sebou liší především strukturou slupky a svou barvou.

 

Proč jsou cukety tak zdravé?

Cuketa je nízkoenergetická zeleniny obsahující až 90 % vody, která je vhodná pro zařazení do redukčních diet. Je nejen chuťově výborná, ale především obsahuje řadu cenných vitamínyů, minerálů, kyselinu listovou a vlákninu.

Cukety jsou nejen ideální na hubnutí, ale také mají příznivý vliv na tělesnou a duševní vitalitu, slouží jako prevence proti mnoha onemocněním, mezi nimiž můžeme zmínit cukrovku, dnu a nadváhu, čistí stěny střev, ovlivňují činnost srdce a působí jako silný antioxidant.

 

Recept na cuketové sushi

Asi většina z nás se již setkala s klasickým sushi, ale slyšeli jste již o sushi cuketovém? Tento druh sushi je vhodný nejen jako vydatný oběd, ale také jako zdravá večeře. Teď už se ale pojďme podívat, co budeme na jeho výrobu potřebovat.

 

Ingredience

Suroviny na náplň:

  • 2 ks pastiňáku
  • 1 ks cuketa
  • přibližně 100 g piniových oříšků (můžete nahradit například kešu oříšky)
  • 3 stroužky česneku (dle chuti)
  • 2 lžíce Umeoocta
  • Himalájská sůl na dochucení

Suroviny na závitek:

  • 5 plátků Nori mořských řas

Suroviny na výplň:

  • 1 okurka

Příprava:

Do vysokootáčkového mixéru vložte pastiňák a rozmixujte jej na drobno. K pastiňáku přidejte cuketu a znovu rozmixujte. Vzniklou hmotu nechejte přibližně 20 minut odležet a poté slijte přebytečnou vodu. Dále v mixéru rozmixujte oříšky s česnekem, přidejte Himalájskou sůl a ocet. Připravte si jednotlivé plátky řas. Řasu vždy nejprve potřete směsí rozmixované cukety a pastiňáku a poté znovu potřete směsí ořechů a česneku. Doprostřed vložte tenký plátek okurky. Řasu smotejte jako při přípravě klasického sushi a nakrájejte ji přibližně na půl centimetrová kolečka. Při konzumaci můžete na dochucení použít omáčku Tamari a plátky do ní namáčet.

 

Pokud jednou vyzkoušíte sushi cuketové, už nikdy nebudete chtít jiné!