<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Domácí bezlepková mouka – vyrobte si ji sami

20.1.2025

TipBez lepku

Zaujala vás zmínka o cizrnové mouce v článku o bezlepkové pizze? Přinášíme i návod na domácí výrobu cizrnové mouky. Není to nic těžkého, nebojte se :-)

Příprava cizrnové mouky doma je jednoduchá a vyžaduje jen cizrnu a kuchyňský mixér. Připravili jsme podrobný postup.

Ingredience a vybavení 

  • Ingredience
    Sušená cizrna (celá, neloupaná) 
  • Vybavení
    Výkonný mixér, jemné síto.

Postup 

  1. Příprava sušené cizrny
    Pokud je cizrna vlhká nebo starší, můžete ji krátce nasucho opražit na pánvi. Tento krok je volitelný, ale může zlepšit chuť mouky a snížit vlhkost.
  2. Mletí
    Do mixéru nasypte menší množství cizrny, aby se mixér nezatěžoval. Mixujte na vysokou rychlost a střídejte s pauzami* (1 minuta mixování, pauza atd.), dokud nezískáte jemný prášek. 
  3. Prosévání
    Rozemletou cizrnovou mouku je třeba prosít přes jemné síto. Hrubší kousky, které zůstanou v sítu, vraťte zpět do mixéru a opět pomelte. Tento krok opakujte, dokud nezískáte jemnou mouku.
  4. Skladování
    Hotovou cizrnovou mouku uložte do vzduchotěsné nádoby nebo do vakuovací dózy a skladujte na suchém a chladném místě. Domácí cizrnová mouka vydrží čerstvá přibližně 1–2 měsíce.

3 důležité tipy 

  1. Výkonný mixér
    Používejte mixér s vysokootáčkovým motorem, který zvládne rozemlít tvrdou cizrnu.
  2. Konzistence
    Pokud chcete velmi jemnou mouku, důkladně ji prosévejte přes síto, i opakovaně.
  3. Chuť
    Opražením cizrny před mletím získá mouka oříškovější chuť, která se hodí pro pečení nebo palačinky.

Využití cizrnové mouky 

  • Palačinky
    Smíchejte mouku s vodou a kořením, vytvořte těsto na bezlepkové palačinky  
  • Pizza
    Smíchejte mouku s vodou a dalšími ingrediencemi, vytvořte těsto a upečte jako základ pizzy.
  • Polévky
    Bezlepková cizrnová mouka se používá k zahuštění omáček nebo polévek.
  • Pečivo
    Přidejte ji do bezlepkového těsta jako zdroj bílkovin.

Příprava cizrnové mouky doma je ekonomická a jednoduchá. Navíc cizrna jako taková ani není příliš drahá, bezlepkovou mouku si tak se siným mixérem připravíte kdykoliv a můžete ji mít doma stále čerstvou.

*Při mixování opravdu dodržujte pauzy, ať mixér „nezadřete".