<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
Další
Vyberte si témata, která Vás baví
ComfortArašídové másloCvičeníReceptRozhovorSous-videZajímavostAkceDIY kosmetikaZázvorDýněFritováníInovationFritézaNutriční rádceTěstovinyOstatníBeECOBez lepkuBylinkyCereálieCo se dějeCukrovíDárekDětiDetoxDětská jídlaDezertDietaDrůbežEkologieGrilováníHlavní jídloHoubyHovězíHrnce a pánveHubnutíImunitaJak vybratJiné produkty G21Kuchyňské nožeKuchyňský robotLifestyleLuštěninyMásloMasoMixérMixéryMixováníMlékoMoukaNápojeNovinkaOdšťavňovačeOdšťavňováníOřechyOvocePečeníPolévkaPomazánkaPorovnáníPosilováníPřílohaRAWRecenzeRybaRýžeSemínkaSladké jídloSlevaSmoothieSnídaněSoutěžSportovní výživaSuperpotravinaSušeníSušičky potravinSvačinaŠťávaTestováníTipUdržitelnostVakuováníVánoceVeganstvíVegenastvíVegetariánstvíVejceVelikonoceVepřovéVitamínyZdravá výživaZdravíZeleninaZmrzlina
Zobrazit
- Kategorie
- Výrobci
Domácí bezlepková mouka – vyrobte si ji sami

Zaujala vás zmínka o cizrnové mouce v článku o bezlepkové pizze? Přinášíme i návod na domácí výrobu cizrnové mouky. Není to nic těžkého, nebojte se :-)
Příprava cizrnové mouky doma je jednoduchá a vyžaduje jen cizrnu a kuchyňský mixér. Připravili jsme podrobný postup.
Ingredience a vybavení
- Ingredience
Sušená cizrna (celá, neloupaná) - Vybavení
Výkonný mixér, jemné síto.
Postup
- Příprava sušené cizrny
Pokud je cizrna vlhká nebo starší, můžete ji krátce nasucho opražit na pánvi. Tento krok je volitelný, ale může zlepšit chuť mouky a snížit vlhkost. - Mletí
Do mixéru nasypte menší množství cizrny, aby se mixér nezatěžoval. Mixujte na vysokou rychlost a střídejte s pauzami* (1 minuta mixování, pauza atd.), dokud nezískáte jemný prášek. - Prosévání
Rozemletou cizrnovou mouku je třeba prosít přes jemné síto. Hrubší kousky, které zůstanou v sítu, vraťte zpět do mixéru a opět pomelte. Tento krok opakujte, dokud nezískáte jemnou mouku. - Skladování
Hotovou cizrnovou mouku uložte do vzduchotěsné nádoby nebo do vakuovací dózy a skladujte na suchém a chladném místě. Domácí cizrnová mouka vydrží čerstvá přibližně 1–2 měsíce.
3 důležité tipy
- Výkonný mixér
Používejte mixér s vysokootáčkovým motorem, který zvládne rozemlít tvrdou cizrnu. - Konzistence
Pokud chcete velmi jemnou mouku, důkladně ji prosévejte přes síto, i opakovaně. - Chuť
Opražením cizrny před mletím získá mouka oříškovější chuť, která se hodí pro pečení nebo palačinky.
Využití cizrnové mouky
- Palačinky
Smíchejte mouku s vodou a kořením, vytvořte těsto na bezlepkové palačinky - Pizza
Smíchejte mouku s vodou a dalšími ingrediencemi, vytvořte těsto a upečte jako základ pizzy. - Polévky
Bezlepková cizrnová mouka se používá k zahuštění omáček nebo polévek. - Pečivo
Přidejte ji do bezlepkového těsta jako zdroj bílkovin.
Příprava cizrnové mouky doma je ekonomická a jednoduchá. Navíc cizrna jako taková ani není příliš drahá, bezlepkovou mouku si tak se siným mixérem připravíte kdykoliv a můžete ji mít doma stále čerstvou.
*Při mixování opravdu dodržujte pauzy, ať mixér „nezadřete".