Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Domácí pizza – jak si připravím pizzu, když mám bezlepkovou dietu?

20.1.2025
Taky vás mrzí (nebo štve), když někde ucítíte vůni čersvě upečené pizzy, kterou si ale kvůli své bezlepkové dietě nemůžete dát? Vyzkoušejte bezlepkovou pizzu,kterou si snadno připravíte i doma. Máme pro vás rady, tipy i recept!
Příprava pizzy pro lidi s bezlepkovou dietou vyžaduje použití speciálních bezlepkových mouk a trochu odlišný přístup. Bezlepkové těsto totiž postrádá elastické vlastnosti, způsobené lepkem.
I když je možné použít mouku pohankovou, kukuřičnou, jáhlovou, rýžovou, quinou, sójovou, amarantovou nebo luštěninovou, které neobsahují lepek a jsou vhodné pro celiaky, mají jednu velkou nevýhodu – nereagují s běžnými kypřícími činidly, používanými na pizzu.
V tomto případě se do těsta může přidat kukuřičný škrob, který s pomocí pivovarských kvasnic dodá směsi lehkost, takže pizza bude křupavá zvenku, ale měkká uvnitř. Podívejte se na další tipy.
1. Základní ingredience pro bezlepkové těsto
- Bezlepková mouka
Směsi pro pizzu nebo jednotlivé mouky (rýžová, kukuřičná, mandlová, pohanková, tapioková a podobně). - Xanthanová guma nebo psyllium
Tyto přísady nahrazují lepek a dodávají těstu pružnost a soudržnost. - Droždí
Pro klasické kynutí. - Teplá voda
Aktivuje droždí a váže mouku. - Olej
Nejlépe olivový, pro chuť a vláčnost. - Sůl a cukr
Pro dochucení a podporu kynutí.
2. Základní recept na bezlepkovou pizzu
Připravte si:
- 300 g bezlepkové mouky (směs nebo kombinace rýžové a tapiokové mouky)
- 1 lžička psyllia nebo xanthanové gumy
- 1 sáček sušeného droždí (cca 7 g)
- 200 ml teplé vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
Postup:
- Aktivace droždí
Smíchejte teplou vodu, cukr a droždí. Nechte 5–10 minut odpočinout, až se vytvoří pěna. - Příprava těsta
Smíchejte mouku, psyllium nebo xanthanovou gumu a sůl. Přidejte aktivované droždí a olivový olej. Hněťte těsto (ručně nebo mixérem s hnětacím hákem) asi 5 minut, dokud není hladké. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. - Kynutí
Zakryjte těsto vlhkou utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě 1–1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem. - Tvarování
Na pečicí papír nasypte trochu bezlepkové mouky a těsto vyválejte nebo prsty vytvarujte do požadovaného tvaru. - Předpečení
Pečte těsto na 200 °C asi 5–7 minut, aby se vytvořil základ. - Dokončení
Přidejte rajčatovou omáčku, sýr a další oblíbené suroviny. Pečte dalších 10–12 minut, dokud není pizza upečená.
3. Tipy pro dokonalou bezlepkovou pizzu
- Kombinujte mouky
Směs několika bezlepkových mouk (např. rýžové, tapiokové, mandlové) může přinést lepší chuť a texturu. - Použijte psyllium
Lepší volba než xanthanová guma, protože pomáhá těstu zůstat vláčné a pružné. - Těsto nehněťte příliš
Bez lepku není potřeba dlouhé hnětení jako u klasického těsta. - Předpečení
U bezlepkového těsta je předpečení důležité, aby nebylo po přidání omáčky příliš vlhké - Experimentujte s hydratací
Bezlepkové mouky absorbují vodu jinak, proto můžete zkoušet lehce měnit množství vody.
4. Další variace
- Cizrnová pizza
Těsto z cizrnové mouky je bez lepku a má bohatou chuť. - Květáková pizza
Základ z mixovaného květáku a sýra je lehký a vhodný pro nízkosacharidové diety. - Polenta
Pizza základ můžete připravit z polenty, která je přirozeně bezlepková.
Bezlepková pizza může být chutná a pružná, pokud správně vyvážíte ingredience a dodržíte postup!