<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Domácí pizza – jak si připravím pizzu, když mám bezlepkovou dietu?

Taky vás mrzí (nebo štve), když někde ucítíte vůni čersvě upečené pizzy, kterou si ale kvůli své bezlepkové dietě nemůžete dát? Vyzkoušejte bezlepkovou pizzu,kterou si snadno připravíte i doma. Máme pro vás rady, tipy i recept!

Příprava pizzy pro lidi s bezlepkovou dietou vyžaduje použití speciálních bezlepkových mouk a trochu odlišný přístup. Bezlepkové těsto totiž postrádá elastické vlastnosti, způsobené lepkem.

I když je možné použít mouku pohankovou, kukuřičnou, jáhlovou, rýžovou, quinou, sójovou, amarantovou nebo luštěninovou, které neobsahují lepek a jsou vhodné pro celiaky, mají jednu velkou nevýhodu – nereagují s běžnými kypřícími činidly, používanými na pizzu. 

V tomto případě se do těsta může přidat kukuřičný škrob, který s pomocí pivovarských kvasnic dodá směsi lehkost, takže pizza bude křupavá zvenku, ale měkká uvnitř.  Podívejte se na další tipy.

1. Základní ingredience pro bezlepkové těsto 

  • Bezlepková mouka
    Směsi pro pizzu nebo jednotlivé mouky (rýžová, kukuřičná, mandlová, pohanková, tapioková a podobně).
  • Xanthanová guma nebo psyllium
    Tyto přísady nahrazují lepek a dodávají těstu pružnost a soudržnost.
  • Droždí
    Pro klasické kynutí.
  • Teplá voda
    Aktivuje droždí a váže mouku.
  • Olej
    Nejlépe olivový, pro chuť a vláčnost.
  • Sůl a cukr
    Pro dochucení a podporu kynutí.

2. Základní recept na bezlepkovou pizzu 

Připravte si:

  • 300 g bezlepkové mouky (směs nebo kombinace rýžové a tapiokové mouky)
  • 1 lžička psyllia nebo xanthanové gumy
  • 1 sáček sušeného droždí (cca 7 g)
  • 200 ml teplé vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

  1. Aktivace droždí
    Smíchejte teplou vodu, cukr a droždí. Nechte 5–10 minut odpočinout, až se vytvoří pěna.
  2. Příprava těsta
    Smíchejte mouku, psyllium nebo xanthanovou gumu a sůl. Přidejte aktivované droždí a olivový olej. Hněťte těsto (ručně nebo mixérem s hnětacím hákem) asi 5 minut, dokud není hladké. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
  3. Kynutí
    Zakryjte těsto vlhkou utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě 1–1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Tvarování
    Na pečicí papír nasypte trochu bezlepkové mouky a těsto vyválejte nebo prsty vytvarujte do požadovaného tvaru.
  5. Předpečení
    Pečte těsto na 200 °C asi 5–7 minut, aby se vytvořil základ.
  6. Dokončení
    Přidejte rajčatovou omáčku, sýr a další oblíbené suroviny. Pečte dalších 10–12 minut, dokud není pizza upečená.

3. Tipy pro dokonalou bezlepkovou pizzu 

  1. Kombinujte mouky
    Směs několika bezlepkových mouk (např. rýžové, tapiokové, mandlové) může přinést lepší chuť a texturu.
  2. Použijte psyllium
    Lepší volba než xanthanová guma, protože pomáhá těstu zůstat vláčné a pružné.
  3. Těsto nehněťte příliš
    Bez lepku není potřeba dlouhé hnětení jako u klasického těsta.
  4. Předpečení
    U bezlepkového těsta je předpečení důležité, aby nebylo po přidání omáčky příliš vlhké
  5. Experimentujte s hydratací
    Bezlepkové mouky absorbují vodu jinak, proto můžete zkoušet lehce měnit množství vody.

4. Další variace

  • Cizrnová pizza
    Těsto z cizrnové mouky je bez lepku a má bohatou chuť.
  • Květáková pizza
    Základ z mixovaného květáku a sýra je lehký a vhodný pro nízkosacharidové diety.
  • Polenta
    Pizza základ můžete připravit z polenty, která je přirozeně bezlepková.

Bezlepková pizza může být chutná a pružná, pokud správně vyvážíte ingredience a dodržíte postup!