Ginger, zenzero, gyömbér, ingwer

Ginger, zenzero, gyömbér, ingwer

Na náš malý zázvorový kvíz na instagramu G21 Vitality byly skvělé ohlasy, proto jsme pro ty z vás, kteří jej nestihli, připravili malé „opáčko” a k němu pár zajímavostí.

Že je zázvor oblíbený pro své léčivé vlastnosti, jako je analgetické a protizánětlivé působení, úleva při zažívání nebo při nachlazení a chřipce, jistě víte.
Milovníci dobrého jídla na něj zas nedají dopustit v kuchyni, kde zvýrazňuje chuť pokrmů – buď ve formě koření nebo je doplňuje jako nakládaná zelenina.
Denní dávkování je 1 gram sušeného zázvoru nebo 4 g čerstvého. Zázvor je opravdu hodně silný a výrazný a větší množství se nedoporučuje.

A teď slíbené zázvorové perličky:

Zázvoru byly dříve přisuzovány magické účinky. Třeba ten, že žvýkání zázvoru zahání zlé duchy.

V Asii, zejména v Číně a Indii, byl pěstován už před 5 000 lety.

Konfucius (500 př. n. l.) byl přesvědčen, že mu zázvor vyčistil mysl a vyžadoval jej při každém jídle. Plinius starší doporučoval závor jako trávicí prostředek , Apicius jej zahrnul do své sbírky receptů De re Coquinaria . Pythagoras zase věřil, že je zázvor protijed na kousnutí hadem.

Zázvoru jsou připisovány i afrodiziakální účinky, proto jej najdete vě většině receptů na povzbuzující nápoje

A taky dal jméno slovenské hoře, jejíž vrcholová část připomínala zázvorový kořen. Ano zázvor se slovensky řekne Ďumbier.

Dejte tip přátelům
Autor
Jak se vám článek líbil?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také