Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Grilujeme bez masa aneb recepty na grilování (nejen) pro vegetariány

30.8.2021



Prázdniny jsou časem, kdy se vůně sebedražšího parfému nevyrovná báječné vůni, linoucí se kolem grilu. Cítíte ji kolem chat i zahrádek, čím dál oblíbenější jsou i veřejné grill-pointy, menší grily dokonce obsazují i panelákové balkony. Nejčastěji griluje
Grilované brambory
- 5 středních brambor
- olej
- 3 stroužky česneku, 1 cibule
- sůl, kmín, sladká paprika, rozmarýn
Zeleninové špízy
- 1 větší cuketa
- 1 šalotka
- 250 g tofu
- Cherry rajčátka
- Žampiony
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- Sůl, pepř
Očištěnou a omytou cuketu nakrájejte na větší kostky, cibuli na měsíčky, žampiony na čtvrtky, tofu na kostky.
Z olivového oleje, citronové šťávy, prolisovaného česneku, soli a pepře si připravte marinádu a zeleninu v ní nejméně 1 hodinu marinujte. Pak střídavě napichujte suroviny na špejle a za průběžného potírání marinádou grilujte 5-10 minut.
Grilované ovoce
- 2 tvrdé broskve
- 2 jablka
- švestky
- Ocet balsamico
- Vanilková zmrzlina
Ovoce nakrájejte na plátky. Balsamicový ocet nalijte do hrnce a svařte na hustý sirup. Plátky ovoce položte na rozpálený gril a grilujte z obou stran. Teplé ovoce přendejte na talíř, přelijte balsamicovou redukcí a přidejte vanilkovou zmrzlinu.
Pikantní grilované houby
- 400 g směsi hub – žampiony, hlíva, hřiby
- 3 stroužky česneku
- 1 malá chilli paprička
- 4 lžíce olivového oleje
- Čerstvé bylinky
- Sůl
- Pepř
Houby očistěte, zbavte nožiček a větší kousky přepulte. Chilli papričku nasekejte a smíchejte s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, nasekanými bylinkami, solí a pepřem. Marinádou potřete houby, které položte na rozpálený gril. Grilujte přibližně 5 minut. Podávejte s celozrnným pečivem nebo zeleninovým salátkem.
Grilovaná kukuřice
- 3 kukuřice
- 3 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- Čerstvé bylinky dle chuti
- Sůl
Kukuřice očistěte a povařte 20 minut v osolené vodě. Kukuřice položte na rozpálený gril a grilujte přibližně 10 minut. V průběhu grilování kukuřice otáčejte. Z másla, prolisovaného česneku, nasekaných čerstvých bylinek a soli připravte bylinkové máslo, kterým kukuřice před podáváním potřete.