Houby na grilu

Houby na grilu

Stejně tak jako šťavnatý steak či pikantní kuřecí křidélka si můžete na grilu připravit i houby. Ty budou fantastickou přílohou k vašim grilovaným specialitám nebo chutným vegetariánským hlavním chodem.

Houby obsahují vysoké procento vody, ale při nesprávné přípravě můžou vyschnout. Dobře grilované houby jsou šťavnaté a plné intenzivní chuti, s masitou texturou. Jak toho dosáhnout? Čtěte dál.

Na velikosti záleží

Můžete grilovat houby jakékoliv velikosti, ale budete muset použít různé vybavení a způsoby grilování na základě velikosti hub. Houby mohou při grilování ztratit až 50 procent své velikosti, takže je třeba to vzít v úvahu.

Větší houby můžete připravit přímo na roštech grilu (jen dejte pozor na to, že se mohou grilováním zmenšit). Například houby Portobello žampiony (česky Pečárka dvouvýtrusá) mají velký a pevný klobouk, proto je můžete naplnit tím, co vám chutná, nebo jednoduše připravit jako přílohu k šťavnatým steakům. Mňam! 

Houby na grilu

Středně velké a malé houby lze navléknout na špejle, či jehly na špízy, což usnadňuje otáčení na grilu a tím zaručí rovnoměrné propečení ze všech stran. Potírání olivovým olejem pomůže zabránit přilepení na gril.

Houby na grilu

Menší houby, nakrájené, nebo ty s jemnými čepičkami, které se snadno rozpadají, lze grilovat zabalené do alobalu. Přidejte olivový olej a koření.

Houby v alobalu

Tip: Při otáčení hub buďte opatrní. Protože se mohou snadno zlomit, nejlepší je použít kleště, nikoli vidlice.

Připrava 

Houby by se měly čistit jemně, aby se odstranily všechny nečistoty. Pokud máte čas, můžete každou houbu očistit, ale pokud ji opláchnete těsně před vařením, voda jí neuškodí.

Ořízněte suchý konec stonků. Můžete odstranit celý stonek, pokud se rozhodnete grilovat kloboučky vcelku, jako u houby portobello. Můžete je i napíchat na grilovací jehly. Pokud je ale budete krájet na plátky, nakrájejte je i se stonkem. Je silnější a budou vám tak lépe držet na jehle.

Nakrájené houby

Ochucení hub

Pokud jde o ochucení hub, máte několik možností. Můžete je marinovat, potírat omáčkou nebo posypat kořením, když jsou na grilu.

Houby marinujte v dostatečném předstihu – asi den. Houby mohou vyschnout, pokud nenahradíte vlhkost, která se grilováním může vytratit. proto je vhodná marináda na bázi oleje.

Houby v marinádě

Houby lze ochutit i přímo na grilu. Smíchejte malé množství olivového oleje, česneku, soli a dalších koření a přidejte je na houby. Potírání během grilování také udrží vlhkost hub.

Doba přípravy

Asi 10 až 15 minut bude trvat, než se dobře upečou na grilu marinované houby. V balíčcích z alobalu to bude trvat o něco déle (20 až 25 minut). Samozřejmě, jak už jsme zmiňovali na začátku, záleží na velikosti.

Tip: Pokud připravujete houby jako přílohu, dochuťte je stejným kořením, jaké použijete pro hlavní jídlo. To zaručí dokonalé propojení chutí.

Grilované Portobello

Grilované portobello

Marináda

  • ¼ šálku balzamikový ocet

  • 1 PL sojová omáčka

  • 1 PL olivový olej

  • ½ lžičky černý pepř

  • tymián, rozmarýn, kajenský pepř – dle chuti

Houby očistěte, zbavte stonků a otáčejte v misce s připravenou marinádou. Stačí, když je v ní ponechate 10 minut. Na však dýl než půl hodiny, aby nebyly houby příliš slané. 

Pak už jen jednou rukou usrkávejte skleničku vína a druhou otáčejte kloboučky Portobello na grilu. Průběžně potírejte zbylou marinádou. Dobrou chuť. 

Které houby máte nejraději a jak je připravujete? Máte svůj speciální recept na vaření hub, či preferujete osvědčenou klasiku? Podělte se o ně s námi!


Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také