<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Intolerance laktózy

Trápí vás zažívací problémy po konzumaci mléka a mléčných výrobků? Víte, že možný problém je ukryt v intoleranci laktózy? Co to je a jak nad tímto problémem vyhrát? To vše se dozvíte v dnešním článku.

 

Co je laktóza?

Nejprve si vysvětlíme pro někoho možná neznámý pojem. Laktóza je odborně disacharid, který je označován jako mléčný cukr. Mléčný cukr je složený z galaktózy a glukózy. K tomu, aby lidské tělo bylo schopno tento mléčný cukr strávit, potřebuje enzym zvaný laktáza. Tento enzym je schopen rozdělit laktózu a glukózu. Jestliže dojde k jejich rozdělení, stává se laktóza snadno stravitelnou pro lidský organismus. Ale pozor! Na světě žije mnoho lidí, kteří nemají dostatek laktázy a z tohoto důvodu trpí na intoleranci laktózy.

Věděli jste, že intolerancí trpí až 90 % Asiatů, 80 % černochů a necelých 20 % Evropanů?

Jak se intolerance rozděluje?

Ano, intolerance laktózy se dá snadno rozdělit do dvou skupin, a to na intoleranci vrozenou a intoleranci získanou. Jak už sám název napovídá, s intolerancí vrozenou se člověk narodí a naopak získaná se projeví až v průběhu života.

Intolerance vrozená sice nese název vrozená, ale není tomu zcela pravda. U novorozenců je intolerance vzácná. Získává se až kolem druhého roku života. Do té doby je i takto malé tělíčko schopno produkovat dostatek laktázy.

Intolerance získaná, také označovaná jako přechodná, je stav, kdy dochází ke snížení produkce laktázy. Je to v důsledku různých střevních infekcí, alergií, dlouhodobého užívání antibiotik a podobně. Když dojde k uzdravení, produkce laktázy se opět navýší a intolerance vymizí.

Jak se intolerance projevuje?

Pokud váš organismus není schopen štěpit mléčný cukr na glukózu a galaktózu, poznáte to velmi lehce. Zpravidla do hodiny po pozření výrobku s obsahem laktózy přicházejí střevní potíže. Jedná se zejména o průjem, bolesti břicha, nadýmání, zvracení a nevolnosti.

Mám podezření na intoleranci laktózy

Pokud u sebe máte podezření na intoleranci laktózy, vaše první kroky by měly směřovat k obvodnímu lékaři, který stanoví další postup a pošle vás na odborná vyšetření. Pravděpodobně vám bude doporučena bezlaktózová dieta. Velmi účinné je také umělé dodávání enzymu laktáza a podávání probiotik a prebiotik ve formě kapek nebo tabletek.

Pozor! Mléko obsahuje vysoký poměr vápníku, který je důležitý pro správný vývoj kostí. Nedostatek vápníku se může projevit zdravotními problémy, jako je například osteoporóza.