Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Jahody dozrávají, jak je uchovat? Nasušte je!

Máte na zahrádce víc jahod, než stačíte spotřebovat? Nedokážete odolat akční nabídce v obchodě nebo vyrážíte na samosběr? Jahody, které nestačíte sníst, nasušte. Správně usušené jahody vydrží několik měsíců (pokud je tedy nesníte dřív).
Jak na správné sušení jahod
-
Jahody nejprve protřiďte a na sušení vyberte jen ty zralé, ale nepřezrálé, beze skvrn, měknutí nebo poškození.
-
Omyjte jahody ještě se stopkami – jahodám zůstanou jejich cenné látky a plody nenasáknou vodou, která by prodloužila dobu sušení
-
Omyté jahody nechejte okapat a oschnout
-
Ořízněte stopky
-
Nakrájejte jahody na půlky
-
Rozložte jahody na sušicí pláty sušičky potravin
-
Sušte jahody na 60-65 °C, doba sušení 6-10 hodin
Proč je rozpětí doby sušení tak velké?
Při sušení ovoce záleží na tom, kolik plody obsahují šťávy. Doba sušení se tak může lišit. Doporučujeme nastavit sušičku na 6 hodin, pak jahody zkontrolovat a dobu sušení prodlužovat podle potřeby vždy o další hodinu až dvě.
Správně usušená jahoda při stisknutí nepouští šťávu, je tuhá a mírně lepkavá.
Sušené jahody jsou vynikajicí
Do müsli. Do kaše. K přípravě čaje. Jako pamlsek. Při správném uskladnění – ve vzduchotěsné nádobě, ideálně v temnějším místě.
TIP: Znáte pojem rehydratace? Odeberte množství sušených jahod, které chcete použít do pohárů nebo na koláč. Ponořte je cca na hodinu do misky s čistou vodou. Jahody se rehydratují – nasáknou vodu a v dezertu chutnají jako čerstvé. |