<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Jahody dozrávají, jak je uchovat? Nasušte je!

4.10.2021

TipSušení

Máte na zahrádce víc jahod, než stačíte spotřebovat? Nedokážete odolat akční nabídce v obchodě nebo vyrážíte na samosběr? Jahody, které nestačíte sníst, nasušte. Správně usušené jahody vydrží několik měsíců (pokud je tedy nesníte dřív).

 

 

Jak na správné sušení jahod

  • Jahody nejprve protřiďte a na sušení vyberte jen ty zralé, ale nepřezrálé, beze skvrn, měknutí nebo poškození. 

  • Omyjte jahody ještě se stopkami – jahodám zůstanou jejich cenné látky a plody nenasáknou vodou, která by prodloužila dobu sušení

  • Omyté jahody nechejte okapat a oschnout

  • Ořízněte stopky

  • Nakrájejte jahody na půlky

  • Rozložte jahody na sušicí pláty sušičky potravin

  • Sušte jahody na 60-65 °C, doba sušení 6-10 hodin 

Proč je rozpětí doby sušení tak velké? 

Při sušení ovoce záleží na tom, kolik plody obsahují šťávy. Doba sušení se tak může lišit. Doporučujeme nastavit sušičku na 6 hodin, pak jahody zkontrolovat a dobu sušení prodlužovat podle potřeby vždy o další hodinu až dvě.  

Správně usušená jahoda při stisknutí nepouští šťávu, je tuhá a mírně lepkavá. 

Sušené jahody jsou vynikajicí

Do müsli. Do kaše. K přípravě čaje. Jako pamlsek. Při správném uskladnění – ve vzduchotěsné nádobě, ideálně v temnějším místě. 

TIP: Znáte pojem rehydratace? 

Odeberte množství sušených jahod, které chcete použít do pohárů nebo na koláč. Ponořte je cca na hodinu do misky s čistou vodou. Jahody se rehydratují – nasáknou vodu a v dezertu chutnají jako čerstvé.