Jak na raw food v zimě? S rozumem, i v zimě se dají jíst sezóní potraviny

Jak na raw food v zimě? S rozumem, i v zimě se dají jíst sezóní potraviny

Každého, nejen začínajícího vitariána, zajímá, jaké potraviny konzumovat a jakými pravidly se řídit v zimním období. V článku se dozvíte nejen to, ale navíc dostanete odpovědi na často kladené otázky týkající se právě raw stravy v zimě.

Jak na raw food v zimě?

Mnoho lidí tvrdí, že pokud nežijeme v teplých krajinách, pak je pro nás stravování živou stravou v zimním období pasé. My se vás v dnešním článku pokusíme přesvědčit o pravém opaku. Ano, je pravda, že člověk v zimě sáhne raději po teplé polévce, než po salátu, ale věřte, že i tu si na raw stravě můžete v klidu dopřát. Nebude sice horká, ale i teplota 42 °C dokáže příjemně zahřát organismus. Zelenina a ovoce v zimních měsících nejsou zcela dobré a vyzrálé, ale věřte, raw food lze pojmout i jinak. A jak? Čtěte dále…

Zimní období

Přichází zima a mnoho z nás si klade otázku „Lze se vůbec v zimě stravovat zdravě?“, přeci jen se chceme v tomto období zahřát a potraviny jsou důležitou součástí, jak toho docílit. Další důležitou součástí je samozřejmě pohyb a správné rozpoložení. Jak se s tím stravováním v zimě ale poprat tak, aby odpovídalo životnímu stylu následujícímu konzumaci syrových potravin? Neexistuje jedno jediné řešení a odpověď jak na to. Tak se tedy pojďme zaměřit na často kladené otázky a pokusit se je objasnit.

Jaká je hlavní skladba jídla vitariána v zimě?

Živá strava v zimě neznamená, že tělo musí strádat. Jídelníček je v tomto období tvořen zejména jablky, mrkví, houbami, kysaným zelím, semínky a oříšky, sušenými plody a podobně. Další potraviny, které jsou samozřejmostí, jsou zelené potraviny – zelený ječmen, chlorella, spirullina, dále klíčení pohanky, cizrny, munga, slunečnice a podobně, které by mělo být nedílnou součástí jídelníčku vitariána po celý rok. V případě, že teplota padá k bodu mrazu a hluboko pod něj, je čas zařadit chilli, česnek, cibuli, zázvor, kurkumu, pepř, fenykl, skořici, kardamom, badyán, bazalku a podobně. Nezapomínejte na sušené plody, které mají také výbornou zahřívací schopnost.

Jak je to s exotickým ovocem, ochlazuje nebo naopak otepluje organismus?

Tato otázka patří bohužel přesně mezi ty, na které neexistuje jedna odpověď. Jsou mezi námi lidé, kteří tvrdí, že v zimním období ochlazuje a na druhé straně stojí lidé, kteří tvrdí přesný opak. Naskytuje se tu tedy jedno řešení, a to vyzkoušet to na vlastní kůži a zjistit, jak se při jeho konzumaci cítíme. Každý lidský organismus je unikátní a to, že letos nemáme dobrý pocit z exotického ovoce neznamená, že příští zima bude stejná.

Zvýšit příjem ořechů, ano nebo ne?

Ano, ořechy mají opravdu zahřívací funkci, ale opět ne pro každého, některým vitariánům se v zimě osvědčily, jiní s nimi nemají dobrou zkušenost a tvrdí, že poměr ovoce, zeleniny a ořechů by měl zůstat stejný po celý rok. Obecně ale platí, že ořechy a semínka by měly být konzumovány pouze namočené na několik hodiny dopředu, neboť pouze tak jsou z nich vyplaveny inhibitory klíčení. Takže v případě ořechů je opět jednoduchá rada, pokud v zimě cítíte potřebu navýšit jejich příjem, pak navyšte celkovou skladbu jídelníčku včetně ovoce, zeleniny a dalších raw potravin.

Zahřívací raw potraviny

  • Zázvor – je pálivý a prohřívající, navíc oplývá léčebnými účinky. Jeho konzumace je vhodná zejména při onemocněních a dýchacích obtížích, dále má protizánětlivé účinky a snižuje bolest.
  • Skořice – pokud milujete smoothie, pak není ni jednoduššího, než si do něj přidat špetku mleté skořice. Skořici můžete přidat téměř do každého raw pokrmu, nikdy tím nic nezkazíte.
  • Pohanka – pohanka má zahřívací a zrychlující funkci. Její konzumace v zimním období by měla být alespoň 3 x do měsíce.
  • Datle – v zimě se dají čerstvé datle sehnat téměř všude a opět skvěle poslouží jako zahřívací potravina.
  • Pepř – nejen jídlo dochutí, ale navíc vás, díky svým zahřívacím schopnostem, krásně prohřeje.

Jakým potravinám s v zimě raději vyhnout?

Mezi tak zvaně ochlazující potraviny patří zejména lesní plody, rajčata, meloun, jahody, máta, okurka, hlávkový salát, olivy a podobně.

Vitarián radí:

  • Cvičte – cvičením nejen vyplavíte endorfiny neboli hormony štěstí, ale navíc se jím i krásně zahřejete.
  • Před konzumací si ohřejte talíř.
  • Nekonzumujte potraviny bezprostředně po vyndání z lednice – vždy je nechejte nějakou dobu v pokojové teplotě.
  • Konzumujte zeleninové polévky zahřáté na teplotu maximálně 42 °C – stačí je mixovat trochu déle. Věřte, že mrkvová polévka se zázvorem vás zaručeně prohřeje.
  • Do smoothie si přidejte zahřívací koření, jako například hřebíček a skořici.
  • Nasušte si dostatek křížal z jablek a hrušek.
  • Pijte teplou zázvorovou „limonádu“.

 

 

 

Dejte tip přátelům
Vložte vlastní
recept nebo článek
a vyhrajte skvělou sušičku potravin.
Z každých vašich 10 publikovaných příspěvků vylosujeme jeden, jehož autorovi pošleme sušičku G21 Paradiso Cube. Budete to vy?
Autor
Jak se vám článek líbil?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také