Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Jak připravit dokonalý hovězí steak na grilu i s barevnou grilovanou zeleninou




Ať už plánujete víkendový oběd s rodinou, nebo večerní posezení s přáteli na terase, dobře připravený steak zaručeně zachutná. Nezaujme jen svou vůní a chutí, ale i skvěle zvolenou přílohou. Kombinace masa a zeleniny zkrátka nikdy nezklame.
Co budete potřebovat na 4 porce?
Pro přípravu steaku:
- 4 hovězí steaky
- 4 stroužky česneku
- 4 větvičky rozmarýnu
- olivový olej
- mořská sůl
- pepř
Grilovaná zelenina:
- 2 cukety
- 2 červené papriky
- 2 červené cibule
- 2 hrsti cherry rajčat
- bylinky (například bazalka nebo tymián)
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. Nejprve vyndejte maso z ledničky a aspoň 30 minut před grilováním ho nechte odpočinout. Lépe si tak udrží šťavnatost a lépe se propeče.
2. Mezitím si připravte zeleninu. Nakrájíte ji na silnější plátky, osolíte, opepříte a promícháte s olivovým olejem a bylinkami.
3. Rozpálíte gril. Na našich stránkách si můžete vybrat z široké škály stylových a praktických zahradních grilů.
4. Než začnete grilovat, maso osolíte, opepříte a potřete olejem. Dochutíte ho rozmarýnem a česnekem, které přidáváte přímo na maso nebo na rošt pro lepší aroma.
5. Pusťte se do grilování. Steak grilujete z jedné strany přibližně 3 až 5 minut a otočíte. Záleží na síle masa a vaší představy o dokonalém propečení. Pokud jste milovníkem medium rare steaků, sundejte maso z grilu ve chvíli, kdy je na dotek pružné, jako když stistknete palec proti prostředníčku.
6. Máte hotovo? Odložte maso na prkénko a zakryjte alobalem. Nechejte ho tak cca 5 až 10 minut. Maso bude poté šťavnatější.
7. Teď je čas na zeleninu. Grilujte ji na přímém žáru zhruba 5 až 7 minut.
Maso podávejte na talíři s grilovanou zeleninou, kterou můžete dochutit domácím dipem. Přejeme vám dobrou chuť!