Jak vybrat nádobí na vaření

Jak vybrat nádobí na vaření

Jak moc záleží na správném výběru nádobí na vaření? V patnácti vás sada hrnců nepotěší. Ve dvaceti řešíte jiné věci, ale pak začnete zařizovat domácnost a hledat vhodné vybavení, a je to tu. Hrnce. Pánve. Jak se v nich vyznat?

Velmi často se lidé řídí podle doporučení známých, značky a pocitu. Ale pojďme se zaměřit na hlavní kritéria při výběru, ať máte jistotu správné volby. Hrnce s puntíky jsou roztomilé, ale jestli hledáte nádobí, které opravdu vydrží, jděte po kvalitě.

Materiál je nejdůležitější

Chromniklová ocel 18/10 CrNi je prověřený a nejčastěji používaný materiál na gastro nádobí. Známá je i jako potravinářská ocel a obsahuje 18 % chromu a 10 % niklu. Pro potravinářství je vhodná především díky své vysoké odolnosti vůči poškození i korozi. Pokud bude mít vámi vybrané nádobí ještě speciální leštění povrchu, které zaručuje vyšší odolnost, máte vyhráno.

Nádobí z této oceli můžete používat k vaření i k pečení v troubě. Silné stěny drží dlouho teplo, vaření je tak mnohem efektivnější.

Zázrak jménem Greblon

Pokud máte možnost, sáhněte po nádobí, opatřeném vnitřní greblonovou vrstvou. GREBLON® se vyznačuje vysokou tvrdostí. Existuje několik typů greblonových vrstev. hledejte tu nejlepší a nejkvalitnější z nich, s označením C3+ . Třívrstvý povrch GREBLON® C3+ se sklokeramickou výztuží je mimořádně tvrdý, odolný proti poškrábání a opotřebení a hlavně nepřilnavý ‒ dává hrncům schopnost odolat přilepení surovin k vnitřním stěnám. Připálit něco v greblonem potažených hrncích nebo pánvích je proto nemožné.

Jaká mají mít správné hrnce a pánve dna?

Sendvičová bez vzduchových kapes s minimální tloušťkou alespoň 4 mm u hrnců. My doporučujeme 5,5 mm. Díky absenci vzduchových kapes v sendvičových dnech zvýšíte rychlost ohřevu, rovnoměrné vedení tepla a snížíte náklady na energie.

Zároveň vybírejte nádobí s univerzálním provedením. Tedy tak abyste dna mohli bez obav použít na plyn, indukci a všechny další typy varných desek.

Co by ještě vaše nádobí mělo mít?

Odolné a bezpečné poklice. Praktické jsou skleněné, přes které vidíte do hrnce a nemusíte riskovat popálení horkou párou při kontrole stavu svého oběda. Sklo by mělo být tvrzené a odolné, abyste je bez obav mohli mýt v myčce nebo použít i v troubě. V tom případě by měly mít odolnost do 180 °C.

Výbornou vychytávkou jsou výlevky na hrncích, které v kombinaci s cedníkem na poklici zajistí naprostou bezpečnost při slévání horké vody nebo při cezení potravin.

Nechte si potvrdit kvalitu

Krásné, praktické a kvalitní nádobí poznáte i podle dobrého výrobce. Takového, který vám rád a kompetentně zodpoví všechny dotazy a nabídne něco navíc. Například prodlouženou záruku.

Dejte tip přátelům
Autor
Jak se vám článek líbil?
92%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také