<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Jak zvládnout pálení žáhy?

Patříte mezi osoby mající problémy s pálením žáhy? Víte, čím je tento stav způsoben? Pokud ne, čtěte dále...

 

Jak zvládnout pálení žáhy?

Pálení žáhy, neboli také pyróza, je častým jevem, který postihuje velkou část lidské populace. Týká se zejména těhotných žen a všech osob se sklony k překyselení žaludku. Víte ale, proč k tomuto častému jevu dochází? K pálení žáhy dochází v důsledku tak zvané refluxní choroby žaludku, odborně nazývané gastroesofageálního refluxu. Dochází ke zpětnému návratu potravy z lidského žaludku do jícnu.

Proč dochází k pálení žáhy?

Pálení žáhy je způsobeno poruchou uzávěrového mechanismu ve spodní části jícnu. Pokud vše funguje tak, jak má, pak dostane-li se potrava z jícnu do žaludku, spodní část jícnu se uzavře a nedopustí navrácení potravy zpět. Ale proč se tomu tak u některých osob děje? Jednou z příčin může být tak zvaná hiátová kýla, která představuje poruchu vazivového aparátu. Tato kýla může nastat v případě nadváhy. Pokud se jedná pouze o občasné pálení žáhy, příčinou může být například kouření, požívání alkoholu, léky a podobně.

Jak se pálení žáhy projevuje?

Během pálení žáhy postižená osoba pociťuje zejména bolestivé pálení za hrudní kostí, hořkokyselou chuť v ústech, která se vyskytuje například během zvracení. Tato nepříjemná pachuť v ústech signalizuje, že se kyseliny z žaludku dostali do kontaktu se sliznicí, kterou dráždí.

Jak na pálení žáhy?

Jak sami víte, správný jídelníček je základ téměř všeho. Je tedy důležité jej upravit tak, abychom nekonzumovali potraviny, které pálení žáhy mohou způsobovat. Jedná se zejména o to, abyste konzumovali menší porce několikrát denně, vyhněte se mastným a špatně stravitelným pokrmům, a dále se vyhněte konzumaci kořeněných jídel, kávy a alkoholických nápojeů. Pokud se však pálení žáhy objeví, pak je důležité, abyste si nelehali a nepředkláněli. Zkrátka nedělejte pohyby, které by mohly mít za příčinu návrat žaludečních šťáv do jícnu. Někdy toto opatření zabere, někdy je ovšem důležité sáhnout po radikálnějším řešení v podobě léků. Mezi nejznámější léky na pálení žáhy patří jedlá soda, kterou má jistě každý z vás doma. Dalším velmi účinným lékem je Anacid.

Potraviny způsobující pálení žáhy:

  • perlivé nápoje a nápoje s obsahem kofeinu
  • alkohol – zejména suché víno
  • kouření
  • kořeněná a mastná jídla
  • sladké pokrmy
  • citrusové plody
  • příliš teplé pokrmy

Pálení žáhy v těhotenství

Velký počet žen se velmi často potýká s pálením žáhy v těhotenství. Obvykle se projevuje na začátku třetího trimestru. Ale proč takto pozdě? Pálení žáhy je v tomto případě spojeno s růstem dělohy, která tlačí na okolní orgány. Důsledkem je poté návrat žaludečních šťáv do jícnu. Obvykle tento problém po porodu zcela vymizí.

Pro zajímavost, pálením žáhy je postiženo až 65 % těhotných žen.

Jak si sám ulevit?

Existují potraviny, které by měly okamžitě alespoň trochu ulevit od pálení žáhy. Mezi tyto potraviny řadíme:

  • mléko – funguje jak „stahovač“ jícnového svěrače
  • čaj na žaludeční obtíže – jedná se o směs bylinek, mezi kterými jsou heřmánek, fenykl, meduňka a ibišek

Co zkusit některá netradiční řešení?

Existuje několik rad našich babiček, které můžete, před konzumací léků, vyzkoušet.

  • spěte na levém boku – spíte-li na pravém boku, pak mohou kyseliny snáze postupovat směrem k jícnu
  • místo jedlé sody snězte trochu vařené rýže – rýže má, dle studií, podobné účinky, jako antacida z lékárny
  • denně konzumujte hrst mandlí – nesolené, nepražené

Pár tipů na závěr:

  • jezte menší porce několikrát denně
  • vyhněte se tučnému masu a smaženým pokrmům
  • vyhněte se práci v předklonu
  • trpíte-li nadváhou, pokuste se zhubnout – zamezíte tak ukládání nebezpečného tuku v břišních partiích