<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Jdeme na houby!

Houbařská sezóna pomalu začíná a vy se chystáte do lesa pro pár kousků na omáčku? Ještě, než vyrazíte, přečtěte si následující článek, ve kterém vám poskytneme informace, které se vám „na houbách“ budou zaručeně hodit.

Co jsou houby?

Řekne-li se pojem houba, většině z nás se vybaví hřib, bedla, liška a jiné. Zbytek si vybaví slizkou hmotu, kterou v dětství bytostně nesnášeli. Houby jsou nejen vítaným doplňkem naší stravy, ale především zdrojem některých cenných vitamínyů a minerálních látek. Ale! Pozor si dávejte s jejich konzumací ve večerních hodinách. V malém množství sice pomáhají s trávením a různými neduhy, ale pokud to s nimi přeženete, hrozí vám bolesti břicha a střevní potíže.

Věděli jste, že se Česká republika řadí na první místa ve světovém žebříčku ve sběru hub?

Jaké jsou léčivé účinky hub?

Tak rozhodně prvním důvodem, proč jsou houby prospěšné pro vaše zdraví je ten, že vás vyženou na procházku do lesa, která udělá dobře nejen vašemu tělu, ale také duši. Ale to samozřejmě není všechno! :)

  • Houby snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Obsahují totiž riboflavin a niacin, které, jak je dobře známo, snižují hladinu cholesterolu v krvi.

  • Prospívají našemu srdci.

Díky vysokému obsahu sodíku a draslíku jsou některé druhy hub vhodné pro osoby s vysokým krevním tlakem. Jedná se zejména o hřiby a lišky.

  • Posílení imunity.

Znáte hlívu ústřičnou? Právě tato houba je přímo poklad, neboť posiluje naši obranyschopnost, má pozitivní vliv na záněty a krevní tlak, a využívá se také při alergiích a snižování cholesterolu.

  • Hnojník obecný pro osoby s diabetem.

Tato, ne příliš známá houba, obsahuje mnoho důležitých bílkovin, aminokyselin a vitamínyů, které příznivě působí na snižování hladiny cukru v krvi.

Jaké houby můžete bez obav sníst?

Jedlé houby mají nejen specifickou chuť, ale také vůni. Díky těmto skvělým vlastnostem se jedlé houby staly nepostradatelnou součástí české kuchyně. Níže se podívejte na krátký přehled známých i méně známých hub, které se řadí mezi jedlé druhy.

Bedla – štíhlá, vysoká, Bělolanýž obecný, Čirůvka – černošupinatá, fialová, havelka, holubičí, májovka, zemní, zlatá, Hlíva – plicní, ústřičná, Hnojník – inkoustový, obecný, Holubinka – bukovka, celokrajná, černající, Hřib – hnědý, dubový, žlutomasý, Klouzek obecný, Lišky, Jidášovo ucho

Na které houby si dát pozor?

Na druhé straně stojí houby jedovaté, kterým se raději vyhněte obloukem. Zde jsou některé z nich.

Čechratka – podvinutá, jehličnanová, Bedla – červenající, kaštanová, Helmovka – narůžovělá, ředkvičková, Hřib – satan, rudonachový, vlčí, žlutonachový, Kuřátka sličná, Muchomůrka – bílá, citrónová, jarní, červená, jízlivá, královská, tygrovaná, zelená, Ryzec bledý, Pestřec obecný, Paličkovice nachová, Závojenka jarní

Pamatujte! Sbírejte pouze ty houby, které bezpečně znáte. V příštím článku se můžete těšit na skvělé recepty z čerstvých hub.