Kadlátka, trnka, slíva aneb švestkové nadělení

Kadlátka, trnka, slíva aneb švestkové nadělení

Právě vrcholí švestková sezóna. Švestky jsou úžasné díky své výborné chuti, univerzálnímu použití v kuchyni i velkým přínosem našemu zdraví. Chutnají syrové i vařené, dušené, sušené i mražené. A zapomenout nesmíme ani na švestkové kompoty či univerzální lék našich babiček - ta moje ještě ve svých pětadevadesáti letech štamprlkou slivovice po ránu zaháněla neduhy.

Plody švestek obsahují kolem 80 % vody, 10 % cukru, organické kyseliny, třísloviny, minerální látky jako sodík, draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo. Konzumací šveste dáváme tělu i vitamín A, B1, B2 a C. 

Přínos švestek pro zdraví

  • snižují riziko vzniku infarktu a mrtvice

  • snižují krevní tlak i hladinu cholesterolu

  • podporují krevní oběh

  • díky detoxikačním účinkům předchází vzniku dny a revmatismu

  • působí proti zácpě a nadýmání

  • mají pozitivní vliv na hubnutí

Švestkové léčivé čarování

Pleťová maska

1 rozmačkaná švestka, 2 lžíce tvarohu, pár kapek citrónové šťávy

Naneste na obličej a dekolt, nechte působit 15-20 minut. 

Účinné přírodní projímadlo

10 švestek, vlažná voda

Vypeckované švestky zalijeme vodou a necháme 8-10 hodin odležet (nejlépe přes noc). Nalačno sníme švestky a zapijeme výluhem z nich.

Hřejivé švestkové pecky

Očištěné a dokonale vysušené pecky ze švestek zašijeme do malého polštářkového povlaku z bavlny nebo flanelu. Při bolestech břicha (menstruace) nebo miminchovských kolikách chvíli nahřejeme v troubě a přikládáme. 

Jak nejraději jíte/pijete/používáte švestky vy? Podělte se s námi o své tipy, rádi je zveřejníme. 


Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také