Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Kadlátka, trnka, slíva aneb švestkové nadělení

4.10.2021



Právě vrcholí švestková sezóna. Švestky jsou úžasné díky své výborné chuti, univerzálnímu použití v kuchyni i velkým přínosem našemu zdraví. Chutnají syrové i vařené, dušené, sušené i mražené. A zapomenout nesmíme ani na švestkové kompoty či univerzální l
Plody švestek obsahují kolem 80 % vody, 10 % cukru, organické kyseliny, třísloviny, minerální látky jako sodík, draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo. Konzumací šveste dáváme tělu i vitamíny A, B1, B2 a C.
Přínos švestek pro zdraví
-
snižují riziko vzniku infarktu a mrtvice
-
snižují krevní tlak i hladinu cholesterolu
-
podporují krevní oběh
-
díky detoxikačním účinkům předchází vzniku dny a revmatismu
-
působí proti zácpě a nadýmání
-
mají pozitivní vliv na hubnutí
Švestkové léčivé čarování
Pleťová maska
1 rozmačkaná švestka, 2 lžíce tvarohu, pár kapek citrónové šťávy
Naneste na obličej a dekolt, nechte působit 15-20 minut.
Účinné přírodní projímadlo
10 švestek, vlažná voda
Vypeckované švestky zalijeme vodou a necháme 8-10 hodin odležet (nejlépe přes noc). Nalačno sníme švestky a zapijeme výluhem z nich.
Hřejivé švestkové pecky
Očištěné a dokonale vysušené pecky ze švestek zašijeme do malého polštářkového povlaku z bavlny nebo flanelu. Při bolestech břicha (menstruace) nebo miminchovských kolikách chvíli nahřejeme v troubě a přikládáme.
Jak nejraději jíte/pijete/používáte švestky vy? Podělte se s námi o své tipy, rádi je zveřejníme.