<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Kešu mléko

min.

Patří kešu k vašim oblíbeným ořechům? A přemýšleli jste někdy nad tím, kde se berou? V tomto článku najdete nejen recept na mléko z nich, ale taky se dočtete, že kešu ořechy vlastně nejsou tak docela ořechy.

 

To, že kešu rostou na stromě, už možná víte. Strom zvaný ledvinovník západní plodí kešu jablíčka, které nám ale připomínají spíše hrušku či papriku :-) Na každém z nich je vždy jen jeden oříšek. Samotné kešu připomínají tvarem ledvinu.

Kešu strom

Víte, že…?

Z botanického hlediska nejsou kešu ořechy ani peckovice, ale nažky. Nažka patří mezi suché nepukavé plody. Obsahuje pouze jedno semeno a vzniká buď z jednoho, nebo z více plodolistů. Nažka je například pampeliška, javor, nebo dub.

Kešu jsou bohaté na řadu živin, které jsou důležité pro správné fungování našeho těla. Obsahují například vitamíny E, K a B-6 a minerály jako je měď, hořčík, fosfor, zinek, železo a selen, důležité pro energii, imunitu, zdraví mozku a kostí.

Kešu snadno začleníte do své stravy. Celé nebo nasekané je můžete přidat do jogurtu, salátu, k masu... Můžete si vyrobit kešu máslo a mléko. Ke konzumaci si vybírejte především kešu nesolené čerstvé nebo pražené. 

Suroviny na výrobu kešu mléka

  • 1 šálek kešu, namočených přes noc

  • 4 šálky vody

  • 1-2 lžíce javorový sirup / med

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • špetka mořské soli

Postup

Kešu namočené přes noc propláchněte. 

Poté je vložte do vysoce výkonného mixéru a přidejte zbývající ingredience. Mixujte na vysokých otáčkách po dobu 1–2 minut, dokud není mléko hladké a krémové. Při mixování ve výkonném mixéru nezůstává v mléku dřeň jako u mandlového mléka, proto je krémovější a nemusíte je cedit přes plátýnko.

Domácí kešu mléko vydrží v chladničce 3–4 dny, nevěříme ale, že je nevypijete dřív :-)