Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Kopřivy
4.10.2021
Na výletech se jim vyhýbáme, protože se bojíme popálení, ale v přírodním léčitelství i v kuchyni je máme rádi.
Kopřiva se používá při nemocech kloubů, při krvácení z dásní, chudokrevnosti (anémie). při bronchitidě a také při léčení akné a vyrážek.
V kuchyni je oblíbená při přípravě špenátu a pest, polévek i čajů.My ji dnes ochutnáme v přílohách.
Zelené těstoviny
-
500 g celozrnné mouky
-
3 až 4 vejce
-
50 g kopřivových lístků
-
špetka soli.
Kopřivy omyjte a rozmixujte, přidejte vejce, sůl a postupně sypte mouku. Z vypracovaného těsta připravte nudle. Nechte je chvíli odpočinout a potom uvařte ve slané vodě s kapkou olivového oleje.
Kopřivová rýže
- 1 hrnek rýže
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1 hrnek opláchnutých a najemno nasekaných mladých kopřiv
Do rozehřátého olejte nasypte na pánev rýži a promíchejte. Nechte krátce orestovat, pak přidejte česnek, sůl a kopřivy. Podlijte vodou nebo zeleninovým vývarem (2 díly vody na 1 díl rýže), přikryjte a duste, dokud rýže nezměkne.