Kopřivy

Kopřivy

Na výletech se jim vyhýbáme, protože se bojíme popálení, ale v přírodním léčitelství i v kuchyni je máme rádi.

Kopřiva se používá při nemocech kloubů, při krvácení z dásní, chudokrevnosti (anémie). při bronchitidě a také při léčení akné a vyrážek.
V kuchyni je oblíbená při přípravě špenátu a pest, polévek i čajů.My ji dnes ochutnáme v přílohách. 

Zelené těstoviny

  • 500 g celozrnné mouky

  • 3 až 4 vejce

  • 50 g kopřivových lístků

  • špetka soli.

Kopřivy omyjte a rozmixujte, přidejte vejce, sůl a postupně sypte mouku. Z vypracovaného těsta připravte nudle. Nechte je chvíli odpočinout a potom uvařte ve slané vodě s kapkou olivového oleje. 

Kopřivová rýže

  • 1 hrnek rýže
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek opláchnutých a najemno nasekaných mladých kopřiv

Do rozehřátého olejte nasypte na pánev rýži a promíchejte. Nechte krátce orestovat, pak přidejte česnek, sůl a kopřivy. Podlijte vodou nebo zeleninovým vývarem (2 díly vody na 1 díl rýže), přikryjte a duste, dokud rýže nezměkne. 



Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také