<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Které potraviny do lednice nepatří?

Rajčata, banány, bylinky, pečivo? Kdo se v tom má sakra vyznat? Stále dokola se po nákupu rozhodujete, které potraviny umístíte do lednice a které do spíže? Nezoufejte, my vám v tom dneska uděláme jasno.

 

Jistě znáte tu situaci, kdy se vrátíte z nákupu s plnými taškami, a čeká vás rozhodování, kam co uskladníte. Mléčné výrobky, šunky, salámy, v tom máte jasno. Ale co takhle pečivo, ovoce nebo zelenina? To už je trochu složitější. I když, kdo ví, pro vás třeba ne. Já sama se musím přiznat, že v tom plavu. Proto jsem se rozhodla si v tom udělat jasno. A nejen sama sobě.

Co do lednice rozhodně nedávejte

Pečivo

Kdo to kdy slyšel, dávat do lednice pečivo? Přesto se najde mnoho lidí, kteří dělají stále stejnou chybu a pečivo do lednice dávají v domnění, že vydrží déle čerstvé. To je ale obrovský omyl. Je tomu právě naopak, pečivo se v lednici vysušuje.

Med

Med patří mezi potraviny, kterým chladné prostředí zkrátka nesvědčí. V lednici totiž začíná ztrácet svou chuť a cukernatět. Nejlépe uděláte, pokud jej budete skladovat při pokojové teplotě.

Cibule

Cibule je velmi náchylná na vlhkost, proto ji nikdy nedávejte do lednice. V chladném a vlhkém prostředí začne rychle plesnivět a ztrácet pevnost. Skladujte ji na suchém a tmavém místě.

Olivový olej

Pokud olivový olej šoupnete do lednici, zaručeně si ztížíte pozdější práci s ním. Ten do lednice rozhodně nepatří, neboť se v něm v chladném prostředí začínají tvořit sraženiny, které sice nejsou škodlivé, ale olej prostě nepoteče.

Bazalka a další bylinky

Bylinky také do lednice nepatří, ztrácejí totiž na své dokonalé vůni. Po utržení je dejte, stejně jako řezané květiny, do sklenice s vodou. Nejen, že vám krásně provoní byt, ale navíc vytvoří úžasnou dekoraci.

Brambory

Tak brambory nemají v lednici co pohledávat. Stejně jako cibule, brambory v chladném prostředí začínají brzy plesnivět, ztrácejí na chuti a sládnou. A kdo z vás by chtěl mít sladkou bramborovou kaši? Brambory skladujte na tmavém místě a dbejte na to, aby se k nim nedostalo vlhko.

Rajčata

Rajčata patří mezi zeleninu, která na chladném místě trpí. Nejen, že ztrácí svou chuť, ale také důležité vitamíny a antioxidanty. Pamatujte, že rajčatům nejvíce svědčí pokojová teplota.

Banány

Pamatujete, jak jste minule nadávali, že vám v lednici rychle zhnědly banány? Bohužel je to vaše chyba. Banány do lednice také nepatří. Jakmile jsou banány vystaveny teplotě nižší než 10 °C, dochází u nich k zastavení procesu dozrávání, rychle se kazí a hnědnou.

Citrusy

Tak tady do lednice rozhodně ne! Je to tropické ovoce, kterému svědčí teplo. V lednici rychle vysychají a ztrácejí svou typickou chuť. Citrusům nejlépe svědčí pokojová teplota.