Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Který mixér je pro vás nej?

6.3.2023
Co všechno se dá mixovat? všechno. Přečtěte si více o tam jak mixovat, co a proč.
MIXOVÁNÍ OVOCE, ZELENINY A DALŠÍCH POTRAVIN
Mixování je proces, který udržuje potraviny „celé“, tím se rozumí, že jsou jim zachovány veškeré vitamíny, minerály, enzymy, stopové prvky, antioxidanty a další cenné látky. V potravinách je zachována také důležitá vláknina, která se například během odšťavňování vytrácí. Tato vláknina hraje velmi důležitou roli, neboť stabilizuje cukr v krvi, pomáhá nám zbavit se a předcházet zácpě, velmi dobře zasytí, udržuje zdravé tlusté střevo a zabraňuje vzniku rakoviny v něm. Jedinou nevýhodou vlákniny obsažené v potravě je její schopnost zpomalování trávení, což může být problémem pro lidi nemocné, pro ty, kteří potřebují přijmout vitamíny co nejrychlejší cestou. Pro ně je pak vhodné právě již zmíněné odšťavňování.
Obrovskou výhodou mixování je především lehká stravitelnost rozmixovaných potravin. Mixováním usnadníte trávící soustavě práci, neboť ani dlouhým žvýkáním potravu takto perfektně nerozmělníte.
Jak vybrat správný mixér?
Existuje velmi mnoho různých druhů mixérů, jak ale vybrat ten nejlepší? Nejprve si každý musíme ujasnit, na co budeme mixér používat. Chcete mixér pouze na výrobu smoothie, nebo s ním plánujete vyrábět i jiné pochutiny? Pak se podívejte na našeho rádce.
Rozdělení mixérů
V případě stolního mixéru vám doporučujeme vybrat takový, který disponuje vysokým výkonem a otáčkami. Pokud byste si vybrali mixér s nižším výkonem, nebudete schopni rozmixovat například drobná semínka, oříšky nebo led. Velmi užitečnou výbavou stolního mixéru je pěchovadlo, pomocí něhož posouváte potravu dále ke zpracování. Další výhodou stolního mixéru je veliká nádoba, ve které připravíte větší množství – příprava polévky pro celou rodinu vám zabere jen několik minut. U stolního mixéru se obvykle nevyplácí šetřit, investice se vám časem mnohonásobně vrátí.
Jsou nejmenší a zabírají tudíž nejméně místa v kuchyni. Jedná se o mixéry, které jsou primárně určeny na mixování omáček, polévek, na míchání, drcení a šlehání. Velká nevýhoda těchto mixérů je, že nerozmixují potravu zcela do hladka, jako je tomu u klasických mixérů nebo smoothie makerů.
Co vše můžeme mixovat?
Tak zde se opravdu meze nekladou. Začít můžete například u kombinací zeleniny a ovoce a vyrobit si tak chutné smoothie, pokračovat můžete s polévkami, omáčkami, až se dostanete například k mixování korpusů na dorty. Můžete si připravit zdravou mouku ze lněných, konopných nebo chia semínek, hummus, ořechové máslo, přesnídávky pro děti, dresinky a další.
Jaké druhy zeleniny a ovoce použít?
Nejlepší cestou je využívat potraviny, na které jste zvyklí, a jsou pro vás lehce dostupné, to znamená, dají se pořídit ve vašem regionu. Na druhou stranu by byla obrovská škoda, neseznámit se s mnoha cizokrajnými plody. Ovoce a zeleninu vybírejte vždy v co nejlepší kvalitě, nejlépe BIO, kde víte, že nebyly použity žádné chemické postřiky.
Ovoce:
- Jablka – jsou známá díky svým čistícím účinkům, mají schopnost snižovat cholesterol, napomáhají trávení, působí proti onemocnění močového měchýře, zlepšují krvetvorbu a podobně.
- Pomeranče – obsahují vysoké množství vitamínyů A,B,C, křemík, draslík, kyselinu listovou, která jak je známo blahodárně působí na vývoj plodu v těhotenství a je také silným antioxidantem.
- Jahody – ideální pomocník při hubnutí, neboť obsahují až 90 % vody. Jsou bohaté na vitamíny C, železo a pomáhají v boji s chudokrevností.
- Borůvky – mají léčivé schopnosti v boji proti zánětu močového měchýře, obsahují draslík a vitamíny A.
- Ananas – velmi bohatý na draslík a sodík, obsahuje vitamíny B12, E a C. Působí protizánětlivě a pomáhá v boji s nadváhou.
- Banány – jsou ze 75 % tvořeny vodou, mají pouze 0,1 gramu tuku na 100 gramů, proto jsou velmi oblíbené v redukčních jídelníčcích. Jsou velmi bohaté na vitamíny C, E a D.

Zelenina:
- Mrkev – obsahuje vysoké množství betakarotenu, který má pozitivní vliv na zrak. Mrkev má protirakovinotvorné a omlazující účinky.
- Rajčata – jsou bohatá na vitamíny A, B, C a E a dále obsahují minerály, jako je draslík, zinek, železo a lykopen, který má protirakovinotvorné účinky.
- Okurky – jsou významným zdrojem vitamínyů B, C, E a K a obsahují draslík, křemík a sodík. Okurky blahodárně působí na pleť.
- Celer – díky vysokému obsahu vody se skvěle hodí na boj s nadváhou. Obsahuje cenné vitamíny, jako například C a B a dále obsahuje minerální látky, jako sodík, draslík, vápník a železo.
- Červená řepa – blahodárně působí na čištění krve, trávení, proti stresu a snižuje cholesterol. Obsahuje vitamíny A, C a B.
- Špenát – pomáhá v boji s paradentózou, obsahuje vysoké množství železa, hořčíku a sodíku a vitamíny C a E.
Jaké další ingredience přidat a obohatit tak pokrm o cenné vitamíny a sobě dodat vitalitu?
Jak už jsme zmínili, mixovat se dá v podstatě cokoliv. Pojďme se ale společně podívat na seznam potravin, jež jsou přímo nabité drahocennými látkami, takové potraviny, díky kterým se budete cítit naprosto skvěle. Mezi ně řadíme zelené potraviny a superpotraviny. Tyto potraviny jsou přímo nabité antioxidanty, vitamíny a enzymy.
Zelené potraviny
- mladý ječmen
Nebo také zelený ječmen je cenný zdroj minerálů, stopových prvků, vitamínyů, antioxidantů, bílkovin, sacharidů, kyseliny listové, vápníku, fosforu, zinku, draslíku, mědi, sodíku a dalších. Mladý ječmen upravuje pH, zlepšuje krevní obraz, pomáhá při nadváze, zpomaluje buněčné stárnutí a mnoho dalšího.
- mladá pšenice
Výborná na pročištění trávicího traktu, podporuje střevní peristaltiku, pomáhá při hubnutí, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Obsahuje aktivní enzymy a vitamíny B.
- Spirulina
Jedná se o modrozelenou řasu obsahující chlorofyl. Je zdrojem železa, vápníku, zinku, draslíku, selenu, manganu a dalších. Spirulina je vhodná pro redukci nadváhy, neboť obsahuje látku zvanou fenylalanin, která snižuje chutě k jídlu.
- Chlorella
Chlorella je bohatým zdrojem chlorofylu, bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny, vitamínyů A, H, D, C, E, dále celé řady vitamínyů B, beta-karotenu, kyseliny listové, železa, vápníku, hořčíku, zinku, draslíku, sodíku a podobně. Chlorella působí protirakovinotvorně, pomáhá při depresích, pomáhá s redukcí nadváhy a upravuje hladinu cholesterolu v krvi.
Superpotraviny neboli superfoods
- bobulovité plody – Acai, brusinky, noni, agónie, kustovnice čínskál,…
- oleje – kokosový olej, lněný olej, konopný olej, olivový olej, rakytníkový olej, olivový olej,…
- houby – Reishi, Shi Také, hlíva ústřičná,…
- přírodní sladidla – melasa, med, agave sirup, stévie, javorový sirup,…
- zelené potraviny (viz výše)
- semínka – chia semínka, konopná semínka, sezamová semínka, slunečnicová semínka,…
- ořechy – mandle, kešu, vlašské, lískové,…
- čaj Matcha
- Himalájská sůl
- klíčky
- bulgur, amarant, quinoa,…
Všechny zmíněné zelené potraviny a superpotraviny dodávají tělu potřebnou energii, po jejich pravidelné konzumaci se budete cítit v lepší kondici a „čerství“.
Mýty o mixování
- Nože ničí vitamíny. Opět tomu tak není, nože mixérů jsou vyrobeny z nerezové oceli a procházejí přísnými atesty. Není tedy možné, aby se z nich uvolňovaly látky, které by vitamíny ničily.
Recepty
Mangové smoothie s kokosem a chia semínky
Ingredience: 1 zralé mango, 1 banán, 1 polévková lžíce chia semínek, 5 lžic kokosu, 2 dcl vody (vodu můžete nahradit například kokosovým, rýžovým, nebo klasickým mlékem)
Postup: oloupejte mango a banán a vložte je do mixéru. Přidejte zbytek surovin a mixujte přibližně 1 minutu. Před konzumací můžete smoothie ozdobit čerstvým ovocem a posypat chia semínky nebo plátky kokosu.
Hrášková polévka
Ingredience: 1 hrnek hrášku, avokádo, cibule, Himalájská sůl, 2 lžíce citronu, 1 lžička přírodního sladidla, pepř, 1 hrnek vody
Postup: všechny ingredience rozmixujeme na hladký krém. Dle preferencí můžete připravit polévku hustší nebo řidší. Polévku dochuťte solí a pepřem dle svých chutí.