<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Květáková pizza

min.

Taky se vám stává, že dostanete chuť na voňavou křupavou pizzu, ale nakonec se své vlastní odvahy leknete a dáte si něco „zdravějšího"?

Určitě vám uděláme radost receptem, o který se s námi podělila nutriční terapeutka @renca_stehlikova. Překvapí vás výbornou chutí a zamilujete si ji.

 

Co budeme potřebovat

 

Těsto

  • 1ks květáku
  • 70 g parmezánu
  • 1 ks vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks šalotky
  • 100 ml rajčatového protlaku
  • sůl, oregano

 

Na rajčatový protlak

  • 8 ks větších rajčat
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej

 

Na pizzu

  • mozzarella
  • hrst čerstvé bazalky
  • prosciutto crudo

Začneme s květákem

Květák rozebereme na růžičky a uvaříme na středním stupni 10-15 minut do změknutí. Měkký květák necháme vystydnout, dáme do mixéru a rozmixujeme na konzistenci rýže, ne na kaši.

Takto rozmixovaný květák vložíme do čisté utěrky, pořádně ji zamotáme a ždímeme dokud k květáku nedostaneme co nejvíce tekutiny. Čím lépe se to povede, tím bude pizza křupavější.

Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Připravený květák dáme do mísy a přidáme vajíčko, parmezán, prolisovaný česnek, oregano a trochu soli.

Celou směs vytvarujeme pomocí lžíce na plechu do tvaru pizzy tak, aby těsto bylo cca centimetr vysoké a mělo cca 25 - 30 cm v průměru. Pečeme 3 - 40 minut.

Zatím si připravíme rajčatový protlak. Rajčata umyjeme a nakrájíme na stejně velké kostky, které vložíme do pečicí misky. Oloupeme cibuli, česnek a nasekáme je najemno. Přidáme k rajčatům, osolíme, polijeme olivovým olejem a pořádně promícháme. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut.

Rajčatové pyré necháme vychladnout a poté še rozmixujeme na hladké pyré. Po vychladnutí lze pyré skladovat v lednici, vydrží asi týden. Kromě pizzy jej lze využít také jak omáčku k masu a zelenině.

Křupavý korpus potřeme rajčatovým pyré a natrháme na něj mozzarellu se šunkou. Dáme dopéct ještě na 5 minut. Na závěr můžeme posypat parmezánem a zakápnout olivovým olejem.

Dobrou chuť!